9 september 2022

Nieuwe broker

Bij het bereiken van onze mijlpaal vorige maand (door de gedaalde beurzen staan we daar weer ruim onder trouwens) stond ik al even stil bij onze broker. Ik zit namelijk tot nu toe nog bij één broker, DeGiro. Ondanks dat ik daar tevreden over ben, wil ik wel een ander account openen bij een tweede broker. Spreiden in tijd, sectoren, valuta...en brokers dus.


Misverstanden

Bij het kiezen tussen brokers, heb je legio mogelijkheden om naar te kijken. Kosten, platform, service, fondsen, beurzen, etc. In beginsel heb je eigenlijk je eerste keuze te pakken: wil je bij een bank of een echte broker? Een bank voelt misschien iets veiliger, maar dat lijkt maar zo. Hierover allereerst maar eens een paar misverstanden de wereld uithelpen:
  • Je spaargeld (of deposito) is in Europa tot €100k gedekt onder het depositogarantiestelsel. Per persoon, per bank.
  • Je beleggingen zijn tot €20k gedekt onder het beleggerscompensatiestelsel. Per persoon, per beleggingsonderneming.
  • Ook beleggingen bij een bank vallen niet onder het depositogarantiestelsel, maar onder het beleggerscompensatiestelsel. Dus maximaal €20k per persoon, per onderneming.
  • Niet-belegd vermogen bij een broker met een bankvergunning valt niet onder het beleggerscompensatiestelsel, maar onder het depositogarantiestelsel.
  • Ondernemingen die beleggingsdiensten verlenen, moeten volgens de wet hun eigen vermogen gescheiden houden van het belegde vermogen van klanten. De zgn. vermogensscheiding. Als het misgaat, staan de beleggingen veilig in een apart potje.

Zo, dat is duidelijk. Er is nog één maar: sommige banken delen een bankvergunning. Spaar je bij twee banken die onder dezelfde vergunning vallen, dan is je spaargeld bij deze banken samen maar tot €100k euro gegarandeerd. Als voorbeeld: ABN en Moneyou, ASN en SNS. Let daar dus op.


Eisen

Terug naar mijn eigen keuze. Wat vind ik belangrijk in een tweede broker (of beleggingsbank):
  • Lage kosten
  • Zelf beleggen
  • Eigen keuze in ETF's, geen eigen fondsen of modelportefeuilles
  • Veiligheid
  • Gebruikersgemak (alhoewel dat relatief is met 1x per maand inleggen)
  • Minimaal 5 jaar bestaansrecht 
  • Nederlands (in ieder geval van origine)

Waarom deze eisen? Nu we een flink bedrag hebben staan bij DeGiro, wil ik dat account rustig laten groeien met het dividend wat binnenkomt en af en toe een eigen inleg. Bij het tweede account wil ik geen indivuele aandelen meer aankopen, alleen nog maar ETF's. Ik zal dus iedere maand een inleg doen, dan wil ik lage kosten. Uiteindelijk zijn kosten namelijk een bepalend deel van je vermogensgroei. Daarnaast wil ik zelf een inleg doen, naar mijn eigen selectie ETF's.


Vergelijking

Als ik €5000 inleg met maandelijks €1000 invul op een selectiewebsite die ik gebruik, krijg ik, puur kijkend naar kosten per jaar, onderstaande lijstje:
  1. DeGiro (€0)
  2. InDelta (€0)
  3. ABN basis (€10)
  4. Trade Republic (€12)
  5. Meesman (€13)
  6. Brand New Day (€17)
  7. Bux Zero (€18)
  8. ING (€32)
  9. ABN plus (€58)
  10. Saxo / Binck (€81)
  11. Rabobank (€83)
  12. Lynx / Interactive Brokers (?)

Het valt me trouwens op dat Lynx er niet bijstaat, dus die voeg ik los toe. Ik zie ook NN en ASN er niet bijstaan, maar deze hebben toch alleen maar eigen fondsen. 

Uit deze lijst kan ik InDelta, Meesman en Brand New Day al uithalen, aangezien ze alleen eigen fondsen hebben. Bux Zero bestaat pas sinds 2019 en  ze hebben alleen een app, geen brower-website. Nou, dat vindt opa Groeigeld niet zo heel prettig, dus die kan ook weg. Verder is Trade Republic Duits van origine. Niet dat dat een issue is (is DeGiro/Flatex nu ook), maar het komt erg Amerikaans over. Oja, en DeGiro streep ik even weg uit de lijst, omdat ik daar al zit en juist op zoek ben naar spreiding. Met Rabobank heb ik zelf weinig en ik lees ook links en rechts dat ze maar een beperkt aantal klanten hebben (iets van 250.000). Dan hou ik over:
  1. ABN basis
  2. ING
  3. ABN plus
  4. Saxo / Binck
  5. Lynx / Interactive Brokers

Dat lijkt me een mooie selectie van vier om mee verder te gaan (ABN reken ik als één). Aangezien ik niet zulke goede ervaringen heb met vergelijkings-websites (soms oude of incorrecte cijfers), ga ik toch zelf een rekensommetje doen. Hieronder zie je een overzicht wat je bij welke broker/bank betaalt.


Zoals je ziet, zijn in de bedragen bij de vergelijkingssites soms alleen de service kosten per jaar en niet de transactiekosten meegenomen. Wat me opvalt, is dat, mits je minimaal één transactie per maand doet, Lynx/IB geen percentage rekent van je portfolio, alleen transactiekosten. Ik lees het in ieder geval op de website nergens terug. Op termijn zou dit veel moeten besparen t.o.v. andere brokers.

Als ik nu start met €5000 inleg en iedere maand €1000 beleg, krijg ik onderstaande plaatje. Daarbij heb ik het rendement even op 0% gezet voor het gemak, dus wat je inlegt is wat de waarde is.


Hierin zie je het effect van Lynx terugkomen. De rest loopt redelijk mee met de grootte van je portfolio, waar Lynx erg constant blijft. Een pre dus. Over 20 jaar bekeken ben je bij Lynx totaal €1440 kwijt aan kosten en bij Saxo (de duurste over 20 jaar) €5304, een verschil van maar liefst bijna €3900.

Dan wil ik verder weten welke ETF's je kunt kopen. Bij ING en Lynx kun je meer dan 1000 ETF's kopen, bij Saxo zelfs meer dan 3000 en ABN meer dan 200. Allemaal leuk en aardig, maar het valt me op, dat ik op veel websites nergens kan vinden welke dat dan zijn. Ik zou graag willen weten welke van mijn huidige ETF's verkrijgbaar zijn bij welke broker. Zo krijg ik onderstaande overzicht.



Conclusie

Qua kosten wint Lynx/IB het duidelijk van alle anderen. De kosten zijn zelfs zo laag, dat het me eigenlijk wat verbaast. Heb ik ergens een regel of voetnoot gemist? Als het klopt, lijkt me duidelijk welke qua kosten de winnaar is en zou ik voor Lynx gaan.

Kijkend naar het aantal ETF's en welke van mijn huidige ETF's ik er kan kopen, wordt het helaas wat minder transparant. Lynx zou meer dan 1000 ETF's in het assortiment hebben, dus dat zou moeten goedkomen zou je verwachten.



Wat zijn jullie ervaringen met Lynx? Zijn ze echt zo goedkoop of heb ik ergens iets gemist?

14 opmerkingen:

Anoniem zei

At least here in Finland, direct IB is nowadays much cheaper than Lynx, because last year IB removed its minimum monthly charge. So, there’s no recurring background costs in addition to trade/forex costs. I’m personally moving from DeGiro to IB and always very keen on costs.

MMM zei

Mooie opsomming. Ik zit zelf bij Lynx en ben er tevreden over. €6 Per transactie en verder niks, behalve als je een maand niet handelt, dan €5. Maandelijks heb ik altijd wel een transactie. Helpdesk is goed bereikbaar en kundig. Aangezien het bedrag nog niet te hoog is, voor mij nog geen 2de broker nodig, maar als het zover is dan zal ik deze post zeker nogmaals bekijken. Dank je voor het delen.

Anoniem zei

Again greetings from Finland, but direct IB is something like 2eur per ETF transaction (EU UCITS) - and only 1USD and 1CAD (regular stocks and REITs etc) in US and Canada, respectively.

Luxe of Zuinig zei

Op kosten heb je helemaal gelijk, maar toch heb ik gekozen voor Meesman. Puur omdat dit echt een fire and forget pot is waar ik ook geen triggers/signalen of notificaties van krijg waardoor ik ga inloggen (ja afgezien van mijn maandelijkse overzicht, maar dat is mijn eigen schuld). Bovendien heb ik alle vertrouwen in Meesman en hun methode van beleggen.
Je geeft aan dat je Meesman afschrijft omdat ze hun eigen fondsen hebben, maar die zijn alsnog gebaseerd op dezelfde onderliggende fondsen. De kosten zijn hierdoor iets hoger, maar zoals gezegd heb ik hier andere redenen voor.

DeGiro loopt ook lekker door, maar heb ik af en toe zelfs gedachtes bij of het wel slim is om zoveel daar te hebben staan door alle ellende uit het verleden. Flatex zijn ook vrij dubieus, maar toch zie ik geen enkel signaal dat hun bewaarhuis niet goed op orde is en dat vind ik toch het belangrijkste. Stel ze gaan failliet, dan weet ik dat de aandelen nog steeds aan mij toekomen. Hoewel ik dit natuurlijk nooit 100% kan controleren, maar goed, er zijn ook vraagtekens bij Rabobank… Ook hier vertrouw ik dus op de overkoepelende organisaties dat dit op orde is.

Die laatste is dan ook wellicht een keer een reden om te switchen naar een andere broker, maar puur op kosten alleen, hoewel dat op de lange termijn echt wel effect heeft, vind ik hierbij acceptabel.

Mr Groeigeld zei

@anonymous: when they also removed their minimum monthly charge IB becomes even more interesting. However, at Lynx the monthly charge is reduced to zero if you do a monthly buy.

Mr Groeigeld zei

@MMM: goed om te horen dat je er tevreden over bent. Dan heb ik qua kosten niets over het hoofd gezien :)

Mr Groeigeld zei

@Luxe of zuinig: als ik naar Meesman kijk, zie ik ook een stabiele broker. Echter, ze hebben maar 2 aandelen-ETF's, waarvan de ene in 2019 en de andere in 2022 pas is ontstaan. Verder zijn de kosten 0,4-0,5% redelijk. Het dividend wordt herbelegd. Aan de ene kant is dat handig, aan de andere kant beleg ik ook om later van een deel ervan te leven. Dus Meesman is zeker niet verkeerd, maar op dit moment niet mijn eerste keuze.

DeGiro groeit bij mij ook door en op termijn zal ik me ook afvragen of dat verstandig is. Zo heeft iedere broker wel iets.Maarja, om nu 5 brokers aan te houden, is ook weer een hoop gedoe.

Anoniem zei

Kan iemand me uitleggen hoe het zit met? De giro wat ook je aandelen uitleent. Hoe zit het dan met het vermogenscheiding van de broker ?

Anoniem zei

Jup Lynx is goedkoop. IBKR rechtstreeks op 'tiered pricing' is zelfs vaak nog een stuk goedkoper voor transactiekosten. Plus geen inactivity fee zoals bij Lynx. Je hebt wel geen Nederlandse helpdesk dan.

IBKR/Lynx hebben voor zover ik weet gewoon alle ETFs die op de beurzen verhandelbaar zijn, dus geloof niet dat Saxo meer te bieden heeft.

Martijn zei

Je kan ook Mexem overwegen. Lage transactiekosten (€2,50 ook voor buitenlandse aandelen) en geen service fee of bewaarloon. Volgens mij maken ze deel uit van IB, met vergelijkbaar handelsplatform.

Anoniem zei

Mexem is echt een no no. Bedrijf zit op cyprus en veel groter dan land kan dragen. dus als faillisement dreigt,zie maar eens je geld terug te krijgen.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: vrijwel iedere broker doet aan zogenaamde security lending. Zie oa hier: https://www.brokertarieven.nl/aandelen-uitlenen/

Mr Groeigeld zei

@anoniem: bedankt voor je uitleg. Ik heb inmiddels een rekening aangevraagd bij Lynx.

Mr Groeigeld zei

@Martijn/anoniem: Mexem maakt gebruik van IB. Ondanks dat het als redelijk veilig wordt bestempeld, lees ik op internet vanalles over een Amerikaarse/Ierse/Cypriotische regelgeving. Ook bestaat het pas sinds 2018. Persoonlijk niet iets waar ik mijn geld wil laten groeien.