14 september 2022

Zo, even €1000 bespaard

Deze vreemde tijden vragen om een kritische blik op onze uitgaven. Daar schreef ik laatst al over besparingen op boodschappen, ook op andere blogs zingt het rond. Bezuinigen is geen geliefd en vaak gevoelig onderwerp, maar wel verstandig in mijn ogen. Onze verzekeringen heb ik allemaal al doorgelopen, maar daar wil ik verder weinig aan sleutelen. Ja, de autoverzekering kon nog wat omlaag, maar voor €10 per maand extra heb ik liever nul zorgen over onze dekking.

Wat heb ik dan wel gewijzigd? Allereerst, na een goede tip van mevrouw Niekje over boodschappen, bleek je bij Jumbo i.p.v. €4,50 bezorgkosten per week ook eenmalig €96 te kunnen betalen. Hoppa, dat was even €120 bespaard in drie minuten tijd.

Daarnaast was onze kapper vandeweek dicht vanwege ziekte. Een hoop gedoe met opnieuw inplannen e.d. Ook is mijn kapsel vrij simpel en kort, iets wat mijn vrouw al eens eerder zelf heeft gedaan met de tondeuse. Dus deze keer deden we het weer uit noodzaak zelf, maar dat vonden we eigenlijk ook wel leuk. Dat gaan we dus vaker doen. Jammer voor het gezellige praatje bij de kapper, maar €25 voor mijn knipbeurt van 30min vind ik wel erg veel geld. Met zo'n 10 keer per jaar naar de kapper besparen we toch opeens €250.

Ook ben ik laatst wat meer gaan carpoolen. Dat deed ik voorheen weleens, maar nu wat structureler. Meestal is dat te combineren met de vergaderingen die ik heb, alleen in sommige gevallen is het wat lastig. Door dat carpoolen bespaar ik zo'n €650 per jaar had ik berekend.

Door deze drie relatief simpele aanpassingen heb ik totaal dus ruim €1000 op jarbasis bespaard. Is dat even mooi!


Hebben jullie nog naar mogelijke besparingen gekeken de laatste tijd?

10 opmerkingen:

Geldsnor zei

Ja. Langzamer rijden, minder rijden (al is dat met m'n pa in het ziekenhuis en veel zakelijk verkeer even lastig). Maar ook simpeler zaken als slimme(re) verlichting, een slim stookplan (voor het verwarmen) en goedkoper boodschappen doen.
Dit laatste is niet per se eenvoudig. Wij zijn nogal merkvast, als in: gemak dient de mens. Met 3 kinderen en druk werk (herken je vast) komen de boodschappen hier altijd met de bezorging. Dus we gaan niet zo makkelijk naar een andere winkel. Maar, we gaan wel nóg consequenter naar de boerderijwinkel, drinken veel minder koffie en frisdrank en sinds kort: vrijwel geen melk meer en geen kaas. Vrouwlief en kinderen zijn dol op "Optimel", en ook dat hebben we vervangen (eindelijk, was al een lange tijd een doorn in het oog, maar "choose your battles") door het huismerk.

En doordat de oudste 2 volledig uit de luiers zijn, en de kleinste er minder gebruikt, verwacht ik toch een besparing op de post "Levensonderhoud"

Luxe of Zuinig zei

We zijn sinds een half jaar ofzo overgestapt naar zoveel mogelijk huismerken in de supermarkt. De meeste dingen smaken ons prima waardoor ons boodschappen budget wel is gestegen, want ook die krijgen een inflatiecorrectie, maar minder dan dat we bij de A-merken zouden zijn gebleven.
Verder is onze kleine sinds de zomer uit de luiers, zowel overdag als in de nacht, waardoor die kostenpost gereduceerd is naar €0. Het was al niet meer zoveel, maar toch is het mooi meegenomen.
Overige zaken houden we regelmatig in de gaten maar de vaste kosten zijn al zo beperkt dat het meer een jaarlijkse checkup is dan actief zoeken.

Meer door minder zei

Ik kijk niet anders dan anders en volg mijn systeem van vaste en variabele lasten checken zoals ik al jaren doe.
Ik heb gemerkt dat dit nergens geoptimaliseerd behoefd te worden. Hierdoor is mijn persoonlijke inflatie eigenlijk heel laag.

Mr Groeigeld zei

@Geldsnor: klinkt herkenbaar ja. Alternatieve boodschappen zijn vaak een kwestie van wennen, is mijn ervaring. Na een aantal keer proberen, ben je zo gewend aan dat andere merk of die andere smaak. Met kinderen in de luiers had je ook nog een aardige kostenpost. Of je had ze zelf moeten uitwassen ;-)

Mr Groeigeld zei

@Luxe of zuinig: op een gegeven momemt is de koek wel op ja, om in boodschappentermen te blijven. Huismerken doen al veel, plus kijken naar wat eigenlijk nog luxe is. Dan heb je de 20/80 regel wel een beetje gehad.

Mr Groeigeld zei

@Meer door minder: klinkt goed. Bij oms kan er nog wel iets vanaf merk ik. Maar dat is de vraag hoe ver we daarin willen gaan. Op een gegeven moment gaat het "maar" om €100 per jaar ofzo. Dat loont vaak de moeite of teruggang niet.

Mevrouw Niekje zei

Leuk dat je van mijn tip gebruik kon maken! Hier is alles wel zo'n beetje gedaan om het leven zo goedkoop mogelijk te maken maar nog wel leuk en leefbaar te houden. En als DINK-ers (Double Income No Kids) hoeven we ook niet heel erg op de kleintjes te letten en hebben we wel heel makkelijk praten.

Spaarmoeder! zei

Dat is snel verdiend. Ik knip hier nog steeds mijn kinderen. Ik heb een aantal keren gevraagd of ze niet toch naar de kapper willen. allebei zijn ze wel weer ergens geweest, maar dan vonden ze het toch niet fijn. De heflt van het bedrag dat anders aan de kapper wordt besteed krijgenz e op hun rekening.

Mr Groeigeld zei

@mevrouw Niekje: als DINK is het meestal wel gemakkelijker ja, al is het goed dat je alsnog zoveel mogelijk hebt wegbezuinigd.

Mr Groeigeld zei

@Spaarmoeder: waarom denk je dat ze liever thuis geknipt willen worden? ;-) Mijn kapsel is redelijk gemakkelijk, met mijn vrouw en kinderen ligt dat iets lastiger.