19 september 2022

4 jaar aan het bloggen!

Gisteren, op de dag af precies 4 jaar geleden, op 18 september 2018 plaatste ik mijn eerste artikel. Of post, het is maar hoe je het noemt (ik vind "post" gek klinken, maar dat zal wel komen omdat ik een oude 40-plusser ben). Deze blog is dus jarig! Sowieso is het de laatste tijd erg druk met blogverjaardagen, zoals van Geldsnor en Geldnerd.

Het begon destijds als een probeersel. Ik had een plan om los te komen van alle verplichtingen en om te moeten werken tot ons 68e of 71e. Dat plan en die weg wilde ik delen. Om mijn eigen gedachten en aanpak te structureren, om de discussie te zoeken en mijn aanpak te spiegelen. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om te schrijven.

Destijds had ik het gevoel, dat ik volledig in de ruimte aan het schrijven was. Toen had ik nooit bedracht, dat ik nu, 4 vier jaar later, nog steeds iedere vijf dagen iets zou schrijven. Dat ik nog steeds geïnspireerd zou zijn en juist nog vastberadender. Dat ik 277 artikelen had geschreven, bijna een half miljoen views heb gehad en 2224 commentaarberichten met goede discussies. Als ik naar de statistieken kijk, kan ik zien hoeveel bezoekers waar vandaan komen, via welke media, welke browser, etc. Maar eerlijk gezegd intereseert me dat weinig. De lezers die er zijn, voegen vaak echt wat toe aan de artikelen en discussies. Bedankt daarvoor.

De laatste tijd zie ik erg veel blogs die ermee ophouden. Sommigen zijn niet meer gemotiveerd, vinden het teveel werk of hebben een tragische gebeurtenis meegemaakt in hun leven. Allemaal geldige redenen om ermee te stoppen. Andere bloggers hebben behoefte aan meer erkenning en zoeken het op twitter of instagram, omdat ze meer de jongere generatie willen bereiken en een blog zo ouderwets is. Gelukkig heb ik van dat laatste totaal geen last. 

Wel zit ik soms te denken om de blogfrequentie wat omlaag te brengen. Het is immers aardig topsport om iedere vijf dagen iets interessants op te schrijven, met ook nog wat diepgang. Dat kost mij gemiddeld een half uur tot een paar uur, afhankelijk van hoeveel ik erbij wil uitzoeken. Maar ondanks dat, haal ik er nog steeds energie uit en motiveert het me, vooral door de verschillende discussies bij de artikelen.

Nu ik dit schrijf, besef ik me, dat het in feite ook een soort dagboek is geworden van de afgelopen jaren. En veel persoonlijker dan ik vooraf had gedacht. Het begon als een blog met vooral veel getallen en berekeningen, met de laatste jaren soms vrolijke en minder vrolijke gebeurtenissen in ons leven, tot zelfs een overlijden wat ons leven op zijn kop heeft gezet. Het is dus getransformeerd van een cijfer-blog naar een reis met alle hobbels, die we onderweg tegenkomen. Misschien laat ik het later mijn kinderen wel lezen om te zien wat die gekke pappa allemaal bij elkaar heeft geschreven. Misschien leren ze er nog wat van op financieel gebied.

Hoe dan ook blijf ik nog even doorgaan. Op naar de volgende vier jaar!Hoe lang volgen jullie al dit soort blogs? Besteed je er veel tijd aan per week?

12 opmerkingen:

Luxe of Zuinig zei

Gefeliciteerd!
Zelf ben ik ook alweer 10 jaar af en aan letters aan het achterlaten op het wereldwijdeweb. Soms met periodes van volle energie en moed. En ook soms met periodes (zoals nu) met weinig blogposts. Ook bij mij is het meer een dagboek en geeft het ook aan mijzelf aan hoe druk ik eigenlijk ben, zowel fysiek als mentaal. En af en toe even lekker van je afschijven is gewoon lekker!

Met andere woorden, pak het tempo zoals je zelf wilt. Ik geniet van je blog dus ga zo door!

Mr FireMe zei

Gefeliciteerd!

Mr. Robot zei

Van harte gefeliciteerd! Het is een mooie leeftijd aangezien de meeste blogs niet langer dan een jaar overleven.

Ik lees nog steeds erg graag je blog, dus ik hoop dat je het nog lang volhoud!

Mr Groeigeld zei

@Luxe of Zuinig: dankje! 10 jaar is al een flinke periode. Ondanks dat het bloggen veel tijd kost, is het inderdaad ook fijn om wat gedachten van je af te schrijven. Zoals vaak is het dus weer een balans.

Mr Groeigeld zei

Dankje Mr FireMe!

Mr Groeigeld zei

@Mr. Robot: dankje, dat is wederzijds. De meeste blogs houden na één of een paar jaar op te bestaan, dus dan ga ik er maar vanuit dat ik de grootste hobbels heb gehad ;-)

de kleine kapitalist zei

Wow, gefeliciteerd Mr. Groeigeld!

Zelf post ik 1 a 2 artikelen per maand waar soms tientallen uren in zitten. Dit jaar wordt misschien mijn laatste. Het aantal views en discussies is relatief laag en het kost simpelweg ook geld. En aan advertenties heb ik een enorme hekel.

Hopelijk blijf jij in ieder geval doorgaan want weet dat je berichten erg worden gewaardeerd. Ga zo door!

Mr Groeigeld zei

@DKK: dat zou ik wel jammer vinden, ik vond je blog altijd leuk om te lezen. Qua kosten kun je natuurlijk wat aan doen, ik blog bijv. helemaal gratis. Tientallen uren is wel erg veel, dat wil ik er ook niet aan besteden. Ik wil ook nog een leven naast werken en bloggen :-)
Hopelijk blijf je nog even bezig dus!

Anoniem zei

@DKK:

Ah vandaar. Ik miste je laatste maand update over augustus al.

Jammer, maar begrijpelijk.

Mevrouw Niekje zei

Hoi Groeigeld, allereerst van harte gefeliciteerd, 4 jaar is een hele prestatie in deze Insta/TikTok tijden! Ik lees graag blogs en hoop dus ook dat je het nog een poosje blijft doen. Zelf blog ik graag maar wel met af en toe een blogdip wanneer mijn werk druk is of ik geen inspiratie heb. Maar het blijft een leuke hobby!

Mr Groeigeld zei

@mevrouw Niekje: bedankt! Een blogdip is helemaal niet zo erg. In deze vreemde tijden is er ook voldoende om over te bloggen.

Wouters Finance zei

Gefeliciteerd met deze mooie mijlpijl! Ik lees je posts graag en hoop dat je er lekker mee doorgaat 👍.