28 juli 2020

Winstdeling Dela SpaarplanZoals jullie wellicht weten, ben ik erg enthousiast over het Dela Coöperatie Spaarplan. Ik heb er al een aantal keer over geschreven (zie oa hier). En nee, dit is geen betaalde reclame ;-)

Ondanks dat de constructie niet onder het deposito-garantiestelsel valt, is het risico vrij beperkt. En zeg nu zelf, waar krijg je tegenwoordig nog 2% rente? Dat is ruim 100 keer meer dan op een spaarrekening! Zelf mogen we nog gebruikmaken van de "oude" regeling met 2,75% rente.

Ieder jaar in juli komt Dela met de winstdeling. Dat is het rendement op beleggingen, min de kosten en dat verdeeld naar ratio van de dekkingsgraad. Hieronder het overzicht over 2019:


 • Rendement voor winstdeling: 5,81%
 • Bruto garantierente: 2,81% (netto 2,75%)
 • Eerste kosten: 0,40%
 • Doorlopende kosten: 1,10%
 • Garantiekosten: 0,66%
 • Restant: 0,84%
 • Winstdeling naar ratio van dekkingsgraad: 40%
 • Netto winstdeling: 0,34% (40% x 0,84%)

De ratio wordt bepaald als de dekkingsgraad tussen de 120% en 210% is. Als deze hoger is, wordt de ratio 100%.

Ondanks dat de kosten belachelijk hoog zijn (Dela belegt gewoon met mijn geld), accepteer ik ze wel. Het is namelijk 2,75% gegarandeerde (maand-op-maand) rente, zonder dat ik al teveel risico loop.

Hier de winstdelingen van afgelopen jaren:

 • 2019: 0,34%
 • 2018: 0,34%
 • 2017: 1,05%
 • Eerdere jaren heb ik niet meer gevonden, maar lag volgens mij in dezelfde 0,4-1,0%


Nu lijkt 0,34% weinig, maar samen met de 2,75% is dat even 3,1% rente. Dat is tegenwoordig op de beurs zelfs lastig en al helemaal niet gegarandeerd.

Zo heb ik dus afgelopen jaren regelmatig wat geld naar Dela gestort en begint zich een aardige pot te vormen. Over 4,5 jaar komt deze vrij. Helaas heb ik hem bij afsluiten niet langer vastgezet, zodat het geld langer kon renderen, maar dat is even niet anders. Nu alleen nog bedenken wat ik er over 4,5 jaar mee ga doen. Wellicht dat de spaarrente tegen die tijd ook weer op 2,75% staat :-)

Maken jullie ook gebruik van het spaarplan van Dela?

8 opmerkingen:

Anoniem zei

ik zit ook bij het spaarplan, helaas wel iets later met 2% rente. Die 1% aan kosten is 'fictief', ze geven in jouw geval 3,75% rente maar die 1% halen ze ervan af als 'verzekeringspremie'. Het is immers een verzekeringsproduct waarbij je bij voortijdig overlijden de actuele waarde + 10% krijgt uitbetaald.

Centenkretser zei

Het FD had laatst een stuk over de Dela geplaatst met titel sterfhuisconstructie.

Deze rekening hebben wij (eega en ik ) ook. zijn elkaars "2de verzekeringnemer ".
Hebben de 2,75% rekening nog 17 jr vast staan. Ook ik denk nu : had ik hem maar voor 30 jr vast gezet.

Gebruiken ook de Dela met de 2% rente voor korte termijn doelen te sparen zoals bv een verbouwing. laat me dan die 150 euro betalen maar levert nog altijd meer op dan op de bank of een korte termijn deposito.

De dela is voor mij een onderdeel van mijn investeringen.
Buiten dit lossen we extra af, houden we onze buffer in orde, beleggen we wat en gaat er een klein beetje naar crowd funding.
Verdeel en heers zoals ze dat zeggen.

Mr Groeigeld zei

Totaal zijn de kosten 2,16%, dat is erg veel. Het rendement is echter inderdaad gegarandeerd, dus ik win iets en Dela wint iets (met mijn geld beleggen). Prima deal dus.

Mr Groeigeld zei

Tja, de een zijn dood is de ander zijn brood zeggen ze weleens.
Helaas hebben wij de regeling nog maar 4,5 jaar vaststaan. Ik zal eens met Dela bellen of ze het willen verlengen. En anders de 2% regeling alvast eens bekijken.

Qua spreiding zijn jullie goed bezig, zo pakken wij het ook aan. Met verschillende stapjes naar lagere maandlasten en meer vermogen.

Uitklokken zei

De uitvaart concurrentie is moordend (pun intended). Bij faillissement ben je alles kwijt. Ik vind het helemaal niet zo'n risicoloss product. Ik hoop echt voor je dat het goed blijft gaan.

Mr Groeigeld zei

Dat valt wel mee. Als je de link volgt bovenin het artikel kun je wat meer vinden over de (beperkte) risico's. Dela is de grootste uitvaartondernemer van NL met in 2019 een solvabiliteitsratio van 296%, dat is 200% meer dan de overheid minimaal eist. Mocht je je er nog niet veilig voelen, dan kun je voor €150 je geld terugboeken.

Unknown zei

Wij hebben ook een Dela spaarverzekering met de 2,75% rente voor 10 jaar. Ik wist destijds niet dat je het geld na 10 jaar kostenloos kon opnemen en ik durfde het niet aan om het voor 20 of 30 jaar vast te zetten.

Achteraf gezien stom natuurlijk. We krijgen er nu maandelijks rond de 150 euro aan rente op, dus eerder stopzetten had ons dan maar 1 maand aan rente gekost wat straks helemaal te verwaarlozen is.

Inmiddels weet ik dat verlengen niet kan ivm de hogere rente. Een nieuwe verzekering afsluiten kan wel, maar dan begin je weer op 0 euro. Verlengen met de 2% rente kan ook niet helaas. Over 5 jaar maar even kijken wat we met het geld gaan doen.

We hebben er tot nu toe voor gekozen om elk jaar het maximale in te leggen wat mogelijk is. Vind het wel steeds spannender worden naarmate er meer geld op komt te staan, maar ik hou het nieuws omtrent Dela wel maandelijks in te gaten. Zo'n grote organisatie gaat ook niet van de ene op andere dag failliet. Tegen die tijd dat Dela in zwaar weer verkeerd kan ik alsnog de spaarverzekering stopzetten voor een kleine boete van 150 euro.

Vooralsnog ben ik blij met deze spaarverzekering. De winstdeling die we inmiddels 3x hebben mogen ontvangen (ook in 2020) is mooi meegenomen en rendeert lekker mee met de rest.

Mr Groeigeld zei

Dan zitten we bijna in precies dezelfde situatie. Hier ook uitkering over 5 jaar, 10 jaar vastgezet (helaas), af en toe Dela nieuws checkend ivm solvabiliteit en ook op zoek naar alternatieven.

Ondanks dat we de inleg niet hebben gemaximaliseerd, staat er toch aardig wat geld op. Ik zie de rentes over 5 jaar nog niet op vergelijkbare hoogte staan, dus de vraag is wat we er dan mee gaan doen. Beleggen is aantrekkelijk maar ik spreid ook liever in tijd dan alles in 1x. Luxe-keuzes...