3 juli 2020

Dividend update - juni 2020


Na de positieve meimaand, zijn de aandelenmarkten in juni wat aan het zijwaartsen. De ene dag lijkt de markt weer blij te zijn dat er allerlei lande weer opengaan, de andere dag vrezen we weer een nieuwe corona-uitbraak. Al met al is mijn portfolio er niet veel mee opgeschoten. Voor juni verwachtte ik wat krimp i.v.m. de verschillende dividend-verlagingen. Eens kijken of dat waarheid is geworden in het maandoverzicht.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend juni: €269
 • Dividend heel 2020: €887
 • Jaarlijks (forward) dividend: €2264 of 2472 EUR/USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 4,9%Zoals verwacht: een krimp in het dividend ten opzichte van vorig jaar. Dit komt vornamelijk door de dividend-verlagingen van Shell en verschillende ETF's. Het jaardividend staat redelijk stil afgelopen maanden, ondanks nieuwe aankopen. Dit komt mede door de dividendverlagingen en de recente dollar-daling. 

Ondanks de krimp vind ik €269 dividend nog steeds een lekker bedrag om te ontvangen natuurlijk :-)


Dividend-veranderingen


In mei werden de volgende dividend-veranderingen aangekondigd:

 • Realty Income (O): +0,2%
 • Target (TGT): +3,0%

Fijn dat er in deze tijden toch nog dividend-verhogingen voorbij komen. 


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in juni waren:
  • Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL): 7st

  Deze aankoop heb ik in dit artikel besproken. Wat ik daar al noemde: in deze corona-tijd heb ik ook geeerd dat dividend wellicht niet zo heilig is als dat ik dacht (zeker niet in Europa). Misschien dat ik dus wat vaker inleg in ETF's, zoas VWRL. Het voelt in ieder geval wat veiliger, goed gespreid en meer als een soort deposito voor lange termijn.

  Samen met de dividend- en dollarverandering daalt ons (forward) dividend naar €2264 of 2472 EUR/USD.


  Samenvatting


  Een maand met lekker veel dividend, maar toch een (verwachtte) krimp ten opzichte van vorig jaar. Ik heb het al vaker genoemd, maar ondanks de aankopen heb ik niet het gevoel vooruit te komen. De aankopen zijn wel stabiele investeringen, maar door de dividend-- en dollar-verlagingen is er weinig groei. Misschien is dat precies de crux van langetermijn-beleggen: blijven volhouden, in goede en slechte tijden.  Hoe was jullie juni? Merken jullie ook het zijwaartse effect in je portfolio en dividend?

  4 opmerkingen:

  Quint zei

  In juni €230 dividend ontvangen, dat is zo'n €100 minder dan vorig jaar. Het komt vooral omdat RELX in mei viel in plaats van juni. T/m juni is mijn dividend ongeveer gelijk aan vorig jaar (ondanks investeringen). Tot zover een bijzonder matig jaar. Ik wacht vooral op herstel van olie en finance.

  Mr Groeigeld zei

  Vergelijkbare situatie hier. Doordat olie- en financial-aandelen flink zijn geraakt, duurt het nog even voor mijn portfolio helemaal is bijgetrokken. Ook het dividend lijkt hetzelfde te zijn als begin dit jaar. Hard door blijven zwemmen zonder echt vooruit te komen dus. Nu wachten op de mee-(of tegen)wind.

  Mr. Robot zei

  Bijna €270 euro is echt serieus geld Mr. Groeigeld, enom gaaf en inspirerend om te zien. Hopelijk kom ik daar ook met een jaar of twee. Voor nu voor het eerst boven de €150 euro!

  Gelukkig vallen de cuts/suspensions ook nog mee (tot nu toe dan).

  Mr Groeigeld zei

  Dankje Mr. Robot! Het is inderdaad serieus geld, maar ook gelijk de vetste maand van het jaar. Die €150 is ook niet mis.
  Ik heb het gevoel dat we er nog niet zijn qua cuts. Als de Q2 getallen tegenvallen, zal er nog wat veranderen. Laten we hopen dat het meevalt.