18 juli 2020

Impact nieuwe DeGiro regels


Een tijdje geleden schreef ik al dat DeGiro een aantal aanpassingen doet in hun beleid:
  • Sommige US aandelen worden per 1-12 verkocht (zie de lijst)
  • Vanaf 30-06 op specifieke US aandelen verlaagde bronbelasting (zie de lijst)

De verlaagde bronbelasting op US aandelen kan vanwege het handelsverdrag tussen NL en US. In de US betaalt men over het algemeen 30% dividendbelasting, in NL 15%. Na wat heen en weer mailen met DeGiro lijkt er weinig aan te doen. Ze nemen deze stappen puur uit kostenoverweging. De tweede lijst hebben ze zelfs op hun website de "US Dividend Green List" genoemd. Simpel gezegd is het gewoon de lijst met aandelen die bij DeGiro het meest worden verhandeld. In mijn ogen bijft het vreemd dat je om een belastingverdrag kunt werken en er vervolgens nog een leuke marketing-naam voor verzint.

Maar goed, laat ik eens kijken wat de impact is. Hieronder zie je mijn prtfolio met daarin aangegeven welke aandelen geraakt worden door deze maatregelen.


Wat zie ik nu:

  • ET en MMP gaan per 1-12 eruit, ondanks dat het prima aandelen zijn. Het zijn zgn. Limited Partnerschips, wat blijkbaar voor DeGiro lastig is en reden om eruit te halen.
  • SBSI is mijn enige US aandeel die niet op de lijst staat voor verlaagde bronbelasting. Vreemd voor een stabiel aandeel wat 24 jaar dividend heeft verhoogd, maar blijkbaar wordt er weinig in gehandeld. De impact van de 30% bronbelasting is dus beperkt
  • Gek genoeg geeft DeGiro wel verlaagde bronbelasting voor de aandelen die per 1-12 eruit worden gegooi. Ik snap dat het een niet met het ander te maken heeft, maar dit is wel wat vreemd.

De impact lijkt dus mee te vallen. Wat ga ik nu doen:
  • SBSI laat ik waarschijnlijk staan. Het was en blijft een prima aankoop en de impact op het divdend is beperkt. Mocht ik het alsnog verkopen, dan wil ik er wel een soortgelijk dividend voor terughebben
  • ET en MMP moet ik verkopen. Daarmee loop ik dividend van gemiddeld 14% mis. Ik kan twee dingen doen: verlaging accepteren en opnieuw investeren in andere aandelen of dezelfde aandelen aankopen bij een andere broker. Gezien het slechte halfjaar qua dividend-ontwikkeling is het misschien wel een goede optie om te gewoon te investeren in andere stabiele aandelen


Qua ET en MMP ben ik er nog niet helemaal uit. Wat zouden jullie doen?

6 opmerkingen:

SamEast zei

Ondanks dat MDT een ticker heeft met IE staat ook bij dit aandeel expliciet vermeld dat het geen onderdeel is van de green list. De giro zelf kon mij geen antwoord geven op de vraag hoeveel dividendbelasting nu zou worden ingehouden. Heb jij inmiddels dividend ontvangen? En hoeveel is er ingehouden?

Ikzelf had RTX in mijn portefeuille, maar dit aandeel staat helaas ook niet op de green list. De giro lijkt in het algemeen aerospace and defense niet goed gezind, want LMT en GD kan je überhaupt niet kopen.

Helaas nog geen goede alternatieve brokers kunnen vinden.

Investment freak zei

Zelf zou ik naar alternatieven zoeken ipv een andere broker met weer extra kosten om dezelfde aandelen te kopen. Wel vraag ik me af hoe het met de belasting teruggave gaat bij een hoger tarief dan de 15% die je nu betaalt? Kun je de 30% opgeven of slechts de 15%?

Mr Groeigeld zei

Goed dat je het zegt. Ik had verwacht dat MDT buiten de regeling valt omdat het via Ierland loopt. Bij mij is 25% belasting ingehouden ipv 15%.

Mr Groeigeld zei

Dat zegt mijn gevoel ook. Een andere broker is leuk, maar betekent overzetten, transactiekosten, inleren etc.
Van de NL belastingdienst krijg je 15% terug. Daarom vind ik het zo vreemd, aangezien er een belastingverdrag is waar DeGiro even omheen werkt. Als je meer wilt terugvorderen zul je dit normaliter moeten aanvragen bij het betreffende land, wat vaak een lastige procedure is. Misschien iets om eens uit te zoeken over een tijdje.

Mooi Dividend zei

Ik heb nooit in LP's geinvesteerd aangezien ik hier online geen info kon vinden hoe dit fiscaal werkt. Ik wist niet dat deze blijkbaar ook onder het 15% tarief vielen anders had ik ook wel een LP toegevoegd.

Ik zou verkopen. Dat is overzichtelijker dan de extra handling door een 2e account te openen met extra kosten. Misschien kan je hier als vervanging een soortgelijk bedrijf kopen maar dan in een reguliere juridische structuur, zodat je wel exposure in de sector kan houden.

Mr Groeigeld zei

Verkopen lijkt inderdaad de beste optie. Ik heb al best wat exposure naar energy, dus wellicht wordt het een andere sector.