31 januari 2023

Dividend update - januari 2023

En toen was januari alweer voorbij. Ongelofelijk hoe snel dat weer is gegaan. Nog tien keer en we zitten weer aan de pepernoten :-) Persoonlijk heb ik weinig met januari, het is donker, koud, geef mij de lente maar. Ook qua dividend was januari altijd een donkere/kleine maand. Laten we eens kijken of dat dit jaar ook zo is.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend januari: €208
  • Dividend heel 2023: €208
  • Jaarlijks (forward) dividend: €3707 of 3879 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,4%

Zo zeg, dat wordt nog eens wat met januari, maar liefst 72% meer dan vorig jaar! Dat komt vooral door de aankopen van ETF ISPA. Ook het dividend kruipt langzaam richting de 4000 EUR+USD. In euro's gaat het wat minder lekker, aangezien de euro afgelopen tijd sterker is geworden (of de dollar zwakker). Hierdoor dalen mijn dividend-inkomsten omgerekend vanuit dollars. Maar goed, voordeel is dat ik weer meer dollar's voor mijn euro's krijg als in aandelen koop.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Archer Daniels Midland (ADM): + 12,5%
  • Cmcast (CMCSA): +7,4%

Ondanks het beperkte aantal, toch mooie verhogingen.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • Xtrackers Stoxx Global Select Dividend (DXSB): 11st
  • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 43st


Samenvatting


Een prima maand qua dividend, met een enorme stijging van 72% t.o.v. vorig jaar. Aangezien ik in ISPA blijft beleggen, zal dat komende jaren doorgroeien. Februari zal waarschijnlijk een "kleine" tussenmaand blijven, maar dat zien we over een maand wel weer.Hoe was jullie maand qua dividend?


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hi,

Hoewel ik al een paar jaar dit blog volg en wel eens wat (dividend) aandelen koop, ben ik sinds een paar maanden echt wat intensiever mee bezig. Ik heb laatst ook eens mijn uitbetaalde dividend op een rijtje gezet en hoewel het een fractie is van wat jij hebt belegd, zie ik nu al wel een serieuze groei ontstaan. Dit motiveert om door te gaan. (ben 31 dus heb nog wel wat horizon;))

Wat ik me afvroeg, waar zie jij de aankondigingen van de dividend veranderingen? Ik vind het altijd erg lastig om deze te vinden. Ik neem aan dat jij niet elke maand je aandelen portofolio langs gaat...? of ben je betaald lid bij een of andere website?

Anoniem zei

Op Twitter via dividendhike en via website Alphaseeking.com kun je eea goed terug vinden

Mr Groeigeld zei

@Anoniem: ja, ik ga iedere maand mijn portfolio langs. Dat is helaas een handmatig werkje. Zoals een andere anoniem hieronder zegt, zijn er ook websites waar je het dividend kunt opzoeken. Ik wil het nog een keer proberen te automatiseren.

Goed trouwens dat je de groei al ziet! Het gaat er niet om met hoe veel je belegt of hoe veel je dividend is, als je stug doorgaat en vast blijft houden aan je plan, ga je op termijn organische groei zien. Misschien niet het eerste of tweede jaar, maar zeker wel daarna.

Quint zei

Zo, dat is een flinke stijging die je laat zien.

Ik ben ook erg tevreden over januari, €299 is een mooi begin. Zeker ook ten opzichte van €144 vorig jaar. Ook bij mij voor een groot deel te danken aan ISPA.

Aankopen in januari zijn:
- Microsoft
- ISPA
- Volkswagen
- QDVE

Mr Groeigeld zei

@Quint: die 200% verhoging bij jou is flink zeg!

Microsoft heb ik ook even naar gekeken, maar vanwege het lage dividend en de waardering (nog niet ondergewaardeerd) heb ik uiteindelijk voor "saaie" ETF's gekozen.