3 januari 2023

Dividend update - december 2022

Bij de afsluiting van het vorige jaar hoort eigenlijk ook nog het dividend-overzicht van december. Laat ik die daarom even tussendoor posten, zodat ik daarna vooruit kan kijken.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

 • Dividend december: €414
 • Dividend heel 2022: €3162
 • Jaarlijks (forward) dividend: €3666 of 3810 EUR+USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 4,4%


December is meestal één van de grotere dividendmaanden vanwege de uitkering van de ETF's. Ook dit jaar is hij weer 21% gegroeid t.o.v. vorig jaar. Prima op zich, maar minder dan ik verwacht had, kijkend naar de juni-maand. Misschien begin ik teveel te verwachten :-)


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
 • Main Street Capital (MAIN): +2,3%
 • Realty Income (O): +0,2%
 • Pfizer (PFE): +2,5%
Prima verhogingen, meestal zijn er in december weinig veranderingen. Als ik alle verhogingen in 2022 bekijken, waren dat er 45 met een gemiddelde van 5,5%. Als ik de verlaging van AT&T niet meeneem, is het zelfs 6,6%. Zeker niet verkeerd, dat doet mijn salaris niet ieder jaar.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

 • iShares STOXX Global Select Dividend ETF (ISPA): 34st
 • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL): 11st


Samenvatting


Een goede maand qua dividend, al had ik er (met juni in het achterhoofd) wat meer van verwacht. Ondanks dat, sluit ik het jaar mooi af met €3162 aan ontvangen dividend (waar ik eind vorig jaar nog €2550 verwachtte voor heel 2022). Ook met de 3800 EUR+USD forward dividend ben ik erg blij. Ik merk echt dat de sneeuwbal begint te rollen.

Tijd om vooruit te kijken naar het dividend voor 2023. Dat wordt een volgend artikel.


Hoe was jullie maand qua dividend?


---- update 6-1-2023 ----
Dit artikel krijgt toch nog een staartje. Ondanks dat ik tevreden ben met €414 aan dividend, blijkt mijn onderbuikgevoel toch terecht te zijn. Bij meerdere Amerikaanse bloggers zag ik ook verbaasde reacties (zoals hierover het uitgekeerde ETF-dividend in december. Als ik het dividend van december 2021 omreken naar dividend per aandeel en ditzelfde herhaal voor 2022 dan krijg ik:
 • IAEX: -32% (van €0,33 naar €23)
 • IDVY: gelijk gebleven
 • SPYD: -22% (van €0,38 naar €0,30)
 • TDIV: -35% (van €0,26 naar €0,17)
 • TSWE: -14% (van €0,12 naar €0,10)
 • VWRL: -21% (van €0,41 naar €0,32)

Nu zitten bij VWRL en SPYD nog valutakoersen verwerkt, maar dan nog zijn het flinke dalingen! Nu heb ik €159 aan ETF-dividend ontvangen, als ik dat tegen het dividend van december 2021 verreken, zou ik €213 hebben ontvangen.

Na wat zoekwerk blijkt hetvolgende aan de hand te zijn: ETF's en beleggingsfondsen moeten aan het eind van het jaar een deel van de winsten van hun verkopen gedurende het afgelopen jaar verdelen onder aandeelhouders. Dit doen ze meestal samen met het dividend. Nu is 2022 niet bepaald een goed jaar geweest met -14% voor de AEX en -20% tot -30% op Amerikaanse beurzen. Oftewel: in 2021 hadden ze meer winst uit de verkopen te verdelen dan nu. Daardoor zijn de dividenduitkeringen gedaald t.o.v. vorig jaar. 

Weer wat geleerd. Gevolg is wel, dat het december-dividend dus erg wispelturig kan zijn. Dat geeft dan weer voordeel aan individuele aandelen met een stabiele dividendgroei.

4 opmerkingen:

Wouters Finance zei

Mooie cijfers weer Groeigeld!

Toch interessant hoe snel je gewend kan raken aan een bepaalde dividend uitkering en dat je verwachtingen zich daar razendsnel op aanpassen.

Ik heb €80,76 aan dividend ontvangen in December.

Mr Groeigeld zei

@Wouter: gek he, hoe snel zoiets went en hoe daarmee mijn verwachtingen omhoog gaan. Mijn onderbuikgevoel (ik had meer verwacht) bleek trouwens wel terecht, zie de update onderaan het stuk.

Ondanks dat, ben ik nog steeds blij met het dividend (die €80 van jou mag er ook zijn).

Martijn zei

Hey Groeigeld, jouw cijfers zien er weer goed uit. Mijn december inkomsten waren ongeveer 60 euro en dat is een recordhoogte ten opzichte van voorgaande jaren! In 2023 wordt het vermoedelijk nog beter, in januari 2022 had ik E32 dividend uitgekeerd gekregen, zoals het er nu bij Saxo uit ziet lijkt in januari 2023 bijna het dubbele binnen te komen.
Ik ben benieuwd hoe jij je forward yield voor het jaar 2023 hebt bepaald/berekend.
Gr. Martijn

Mr Groeigeld zei

@Martijn: als je blijft investeren (en de bedrijven niet in dividend snijden), wordt ieder opvolgend jaar hoger dividend. Zelf vind ik dat erg motiverend werken.

Januari en februari zijn voor mij altijd kleine dividendmaanden. Volgend artikel meer over hoe ik het 2023 dividend bepaal.