19 november 2022

Salarisverhogingen

In het vorige artikel schreef ik, dat ik ons financiële huishouden als een bedrijf run. Je hebt bepaalde inkomsten en uitgaven. Het verschil daartussen investeren we (beleggen/sparen/aflossen). Met de enorme inflatie van de afgelopen tijd kunnen we of meer inkomsten genereren of minder uitgeven of minder sparen/beleggen. We besloten om preventief te kijken waar we iets konden winnen. Zoals minder naar de kapper, meer carpoolen, besparen op boodschappen en schrappen in verzekeringen. Hierdoor houden we onze uitgaven redelijk op orde en raakt de inflatie ons beperkt. Noem ons krenterig of in een luxe-positie, maar we willen graag doorgaan met sparen en beleggen en niet te snel hierop interen.

Maar goed, op een gegeven moment valt er weinig meer te kaasschaven. Het enige wat dan nog helpt, is meer inkomsten genereren. Aangezien mijn vrouw en ik allebei loonslaven werknemers zijn, zijn we afhankelijk van een CAO. Nouja, ik dan, want mijn vrouw werkt bij een klein bedrijf, waar ze (naar mijn mening) hun werknemers uitknijpen. Er kon ook dit jaar (na het zoveelste jaar) weer helemaal niets bij en toen was de maat bij mijn vrouw wel even vol. Die afwezigheid van beloning (zowel in woorden als in geld) gaat op een gegeven moment aan je knagen en is niet goed voor je zelfvertrouwen. Er spelen nog meer dingen, die ik hier niet zal toelichten. Laat ik maar zeggen, dat het geen geweldig bedrijf is voor haar werknemers. 
Alsof het zo moest zijn, kwam er opeens een vacature voorbij en voordat we het wisten, was ze twee gesprekken verder. Bij een leuk bedrijf, modern en goed voor haar werknemers. Plus een flinke stap in salaris en pensioenbijdrage. Allemaal win-win's.

Ook bij mijn werkgever (waar ik het prima naar mijn zin heb) was men bezig met een nieuwe CAO. Alles bij elkaar komt het neer op 5% loonsverhoging komend jaar. Ik hoor sommige mensen al roepen, dat dat bij lange niet de inflatie dekt. Nee, dat klopt, ik werk niet bij een bedrijf dat de luxe heeft om er 10% bij te gooien. Daarnaast ben ik van mening, dat het niet fair is om van een werkgever te verwachten, dat ze de inflatie helemaal compenseren. Looneisen van 14% vind ik absurd. Dus met zo'n 5% ben ik redelijk blij.
Daarnaast zijn er nog wat veranderingen. Door de nieuwe mogelijkheden in reiskostenvergoeding heeft mijn werkgever besloten hiermee in lijn te komen. Dat levert mij netto zo'n €80 per maand extra op.

Het is nog even lastig rekenen wat het netto betekent. Alles bij elkaar betekent het, dat we vanaf januari bruto zo'n €1000 per maand aan extra inkomsten binnenkrijgen! Daar ben ik uiteraard erg blij mee. We hebben nog niet besproken wat we hiermee gaan doen. Of dat we extra beleggen, sparen (depositorentes beginnen weer interessant te worden) of iets anders. De extra inkomsten zijn natuurlijk erg mooi en welkom, maar vind ik nog niet eens het belangrijkste. Dat mijn vrouw een leuke, nieuwe baan heeft, waarbij ze weer kan groeien en gewaardeerd wordt (in zowel uitdaging als beloning), daar ben ik het meest blij om. In de tussentijd gaan we even overleggen wat we met deze extra inkomsten gaan doen. Die luxe hebben we, juist omdat we eerder al preventief hebben gesneden in uitgaven.


Hebben jullie al salarisverhogingen in het vooruitzicht? Zoniet, hoe ga je om met de huidige inflatie?

16 opmerkingen:

Petra zei

Fijn dat je vrouw een nieuwe baan heeft. Hopelijk gaat 'ie heel goed bevallen!

Lot zei

Gepensioneerd met pensioen van zo'n 300 extra per maand maal 2 is het goed te doen.
Maar wij hebben geen mogelijkheden meer om extra inkomen te verwerven

Meer door minder zei

In deze tijd gaan werkgevers die niet goed zijn voor hun personeel het gelukkig afleggen t.o.v. werkgevers die goed voor de mensen zorgt en dit ook o.a. laat blijken in woorden en daden (beloning).

Mr Groeigeld zei

Dankje Petra!

Mr Groeigeld zei

@Lot: extra inkomsten genereren kan vaak nog wel, maar ik zou niet zitten wachten om te gaan bijverdienen tijdens mijn pensioen.

Mr Groeigeld zei

@Meer door minder: precies, dat zei ik tegen mijn vrouw ook. Als je iets anders wilt, is nu de kans om te gaan rondkijken. Over een half jaar zitten we midden in een recessie, dan gaat het waarschijnlijk moeilijker.

Marie zei

Wat fijn dat je vrouw een andere baan heeft. Zo belangrijk om gewaardeerd te worden en plezier in je werk te hebben.
Wij kunnen niet eerder stoppen zonder AOW maar gaan ons best doen om binnenkort wat minder te werken.

Luxe of Zuinig zei

We zitten midden in een re-organisatie in ons bedrijf. Wat in januari effectief gaat worden met als gevolg ook een nieuwe manager. Op zich niet erg, maar qua salarisverhogingen moet dit in februari geregeld zijn en tja, alle eerdere afspraken die ik heb gemaakt zullen vast “verloren gaan” in dit geweld. Ik ben dus bang dat ik niet veel erbij ga krijgen.
Klagen mag ik niet, want vanwege het gebrek aan personeel heb ik al een maandelijkse toeslag van €250 gekregen per november (iedereen trouwens) dus ach, alles wat er in april bij komt is mooi meegenomen.

Anoniem zei

De AOW van man wordt verhoogd van 863 naar ongeveer 950 euro. Zijn klein pensioen wordt niet verhoogd. Ik heb door omstandigheden nooit geen inkomen gehad en wacht op een AOW in 2027.

Mr Groeigeld zei

@Marie: zeker fijn. Wat wil je gaan doen om minder te kunnen werken?

Mr Groeigeld zei

@Luxe of Zuinig: een extra €250 per maand is niet verkeerd. Wel jammer van die reorganisatie, dat brengt altijd weer gedoe en onzekerheid met zich mee.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: die 10% verhoging zal zeker erg welkom zijn als je daarvan afhankelijk bent.

Geldsnor zei

Geen extra inkomsten in het verschiet. Het tijdelijke contract tot januari ga ik niet verlengen. Ik kan daar mijn competenties en ervaring niet in kwijt.
Dus nog ff wat uurtjes scoren per maand.

Mevrouw Niekje zei

Ik ben ook afhankelijk van een cao. Ik heb geen nieuws gehoord over een stijging of compensatie. Mijn salaris is goed en mijn kosten laag, dat betekent dat er geen stress is over financiën. Nu niet en ook op de lange termijn niet.

Mr Groeigeld zei

@Geldsnor: geld/inkomsten is uiteindelijk ook niet alles. Dat je je ervaring erin kwijt kunt en wordt uitgedaagd is ook erg belangrijk.

Mr Groeigeld zei

@mevrouw Niekje: goed geregeld! Zo proberen wij het ook zoveel mogelijk te doen, al merken we wel dat het geld er nu wat harder uitgaat dan voorheen.