Intussen blijven de financiële experts op deze wereld roepen dat de inflatie maar tijdelijk is. Ik heb geen economie gestudeerd en het zelfs niet in mijn keuzepakket gehad, maar volgens mij is de gedachtengang simpel. Na jarenlang als een bezetene geld te hebben bijgedrukt, is de rente tot een dieptepunt gekomen. Inmiddels rijst de inflatie de pan uit (bijna 10% in de VS) en gaat de FED het bijdrukken van geld afschalen en daarmee de rente verhogen om de inflatie te temperen. Hogere inflatie leidt tot hogere lonen en het verhogen van de rente leidt tot hogere hypotheekrentes. In de VS staat de 10-jaarsrente (die wordt gebruikt als referentie) al op 1,85%. Angezien de EU meestal achter de VS aanloopt, zal de rente hier ook wel gaan stijgen, dat blijkt wel uit de inmiddels stijgende hypotheekrentes.
Zoals ik hier al eens schreef, lijkt me een lichte stijging van de rente best gezond. Pensioenfondsen draaien dan soepeler en je krijgt weer wat rente op je spaarrekening (tenzij deze kunstmatig laag wordt gehouden). Hogere rentes betekent ook een stabilisering van de huizenprijzen, zelfs met een goed verkocht huis vind ik de Nederlandse huizenmarkt nog steeds van de zotte. Daarmee kan, samen met hogere lonen, de volgende de generatie weer op een fatsoenlijke manier een huis kopen. Dat weegt bij mij wat meer dan alsmaar hogere huizenprijzen en nog meer overwaarde.
Voor ons nieuwe huis hebben we een hypotheekrente van 1,3%. Bizar laag als je het mij vraagt. Zelfs zo laag, dat ik me afvraag of het wel nut heeft om extra af te lossen. Maar daarover later meer. Misschien was dit wel het ideale moment om een nieuwe hypotheek te nemen (of over te sluiten) en denken we over een paar jaar heimelijk terug aan "die lage rente van vroeger".
Los daarvan geldt, net als met aandeelkoersen, dat je er niet te vaak naar moet kijken. Het schommelt en beweegt, maar aan het einde van de dag kun je er weinig aan veranderen.
Wat denken jullie, gaan de rentes verder stijgen in 2022 of geloof je dat het tijdelijk is?
Wat denken jullie, gaan de rentes verder stijgen in 2022 of geloof je dat het tijdelijk is?
15 opmerkingen:
Mijn boerenverstand zegt ook dat de rentes wel gaan stijgen. Maar dat de inflatie toch ook zal blijven toenemen. De grote hoeveelheden geld die uitgegeven zijn door de overheid sinds corona worden alleen relatief minder bij een hogere inflatie. Zo betaalt iedereen achteraf mee aan de corona miljarden.
Jup,
Maar de vraag is wat de rest gaat doen…. Niemand weet het eigenlijk en dat is aan de ene kant goed, maar aan de andere kant ook wel gevaarlijk omdat daarmee excessen kunnen ontstaan die niet meer te controleren zijn. De komende jaren worden interessant!
Er zal zeker inflatie komen. We zitten denk ik op een punt dat de covid zoveel landen zoveel geld heeft laten uitgeven, dat om het te kunnen betalen er wel inflatie moet komen.
Inflatie maakt geld minder waard, dus ook de schulden.
Rente kan niet (veel) omhoog!!!
Door de rente omlaag te drukken heeft de ECB (& FED = schuld VS) de mogelijk geboden om schulden over te sluiten tegen een lagere rente. Veel landen hebben dit gedaan en ook meer geleend omdat het goedkoop is/was ipv aflossen. Vergelijk deze hypothese met het oversluiten van je hypotheek en landenschulden met de uitzondering dat landen niet failliet kunnen gaan, dus dan of terugbetalingsafspraken maken of je krijgt je geld niet meer terug (en dan hebben we een hyper inflatie te pakken?). Neem ten minste aan dat de ECB dit zolang als mogelijk wil voorkomen (tot de ECB geen mogelijkheden meer heeft).
Tja als er dan een crisis uitbreekt dan is alles mogelijk. Geld is alleen nog te halen bij degene die het nog hebben (of een reset met waardeloos stellen van huidige geld en iedereen 1000 (n)euro startgeld geven?
Wij gaan binnenkort wat bijlenen op de hypotheek om nog te kunnen profiteren van de lagere rente. Dat gesprek hebben we in maart, dus hopelijk stijgt de rente de komende paar maanden niet teveel. Het staat nog steeds historisch laag.
@anoniem: dat we allemaal meebetalen aan de coronasteun lijkt me wel duidelijk. Linksom of rechtsom moet dat gewoon worden betaald.
@Luxe: dat is inderdaad een risico. Er zijn wel centrale banken die kunnen ingrijpen, maar dat al veel te lang hebben gedaan. De rentes dus niet te snel verhogen...
@unknown: vergeet niet dat landen geld hebben gekregen om te lenen (negatieve rente), dus dat betalen komt wel goed. Terugbetalen wordt inderdaad een ander verhaal.
@anoniem: waarom zou de rente hiermee niet omhoog kunnen gaan? Voor de overheidschulden geldt hetzelfde als voor je hypotheek, de rente kan langere tijd vaststaan. In de tussentijd kan de rente gewoon stijgen (of dalen).
@Uitklokken: zo'n vaart zal dat niet lopen verwacht ik, hoogstens 0,1% ofzo.
Heb je (ver)bouwplannen?
Betreft: waarom zou de rente hiermee niet omhoog kunnen gaan? Voor de overheidschulden geldt hetzelfde als voor je hypotheek, de rente kan langere tijd vaststaan. In de tussentijd kan de rente gewoon stijgen (of dalen). Zeer kortlopende contracten zijn het goedkoopst als de rente daalt ;>)
Misschien vind je dit artikel interessant om te lezen (met als boodschap dat een schuldencrisis nog te voorkomen is): https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/hervorming-eubegrotingsregels-gaat-verkeerde-kant-op
@anoniem: samen één Europa toch? ;-)
Hoi Mr. Groeigeld, Ik las (ergens, AMWeb ofzo) dat de rente nog wat zal stijgen dit jaar, als/omdat de ECB de rente iets omhoog zal brengen. Veel zal stijging niet zijn, vanwege hevige concurrentie. Een rente van 1,3 voor 20 jaar is natuurlijk fantastisch. Ben ik jaloers op! Wij hadden die rente ook kunnen hebben, maar zijn vergeten voor het eind van 2021 vast te zetten :( Gevraagd wat aanbod voor 10 jaar nu is: 1,95%! Verschil van 0,65 in 2 maanden! Loop ik al een paar dagen flink van te balen...
@soguhw: concurrentie zal niet veel doen met de rentes, het gaat vooral om wat de waarde is van geld (inflatie/deflatie).
Achteraf spijt hebben, moet je niet teveel doen, het is wat het is.
Een reactie posten