1 november 2020

Dividend update - oktober 2020

Op en neer blijven de beurzen gaan. Tijd om te kijken wat we in oktober aan dividend hebben ontvangen.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend oktober: €63
 • Dividend heel 2020: €1477
 • Jaarlijks (forward) dividend: €2072 of 2316 EUR/USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 4,4%
Ten opzichte van oktober 2019 hebben we €1 minder dividend ontvangen. Dat komt voornamelijk door de reorganisatie van mijn portfolio begin dit jaar, en de dividendverlaging van NRZ. Ondanks dat, heb ik dus ongeveer een gelijkblijvend dividend. Vergelijkbaar met het resultaat in september dus.


Dividend-veranderingen


De volgende dividend-veranderingen werden aangekondigd:

 • AbbVie (ABBV): +10,2%
 • Energy Transfer Partnets (ET): -50%
 • McDonald's (MCD): +3,2%
 • Shell (RDSA): +4%
 • Williams-Sonnema (WSM): +10,4%

De 50% reductie van ET is oud nieuws, die hebben ze al eerder aangekondigd. Deze positie ga ik sowieso verkopen (wordt al afgedwongen door DeGiro). Los hiervan dus een aantal flinke verhogingen. Het feit dat Shell langzaam het dividend weer verhoogt, geeft ook wat moed.Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aan-/verkopen in augustus waren:

  • Vanguard All World ETF (VWRl): 8st

  Samen met de dividend- en dollarveranderingen daalt ons (forward) dividend iets naar €2072 of 2316 EUR/USD. Dit komt vooral door de verlaging van ET, maar dat was al bekend.


  Samenvatting


  Mijn portfolio en het dividend van dit jaar ben ik eerlijk gezegd een beetje aan het negeren. Ik koop iedere maand bij en zie over een tijdje wel wat het wordt. Qua dividend is 2020 namelijk een soort verloren jaar. Wat wel bemoedigend is, is dat het dividend niet veel inzakt t.o.v. vorig jaar en dat er al veel dividendverhogingen langskomen. Ik verwacht dat de meeste divdendverlagingen nu wel zijn geïncasseerd, dus vanaf nu is het vooral opbouwen met gezonde en groeiende posities.


  Hoe was jullie maand qua dividend?

  2 opmerkingen:

  Kees zei

  Mijn maand was precies hetzelfde als bij jou. Fractioneel lagere dividenduitkeringen maar wel positief nieuws van ABBV en RDS. Met schrijven van opties nog wel iets extra's verdiend maar het verlies van dit jaar lopen we niet meer in. Merk wel dat ik iets minder naar de portefeuille kijk.

  Mr Groeigeld zei

  Hier ook nog steeds op verlies, het is even niet anders. Ik kijk er, net als jou, wat minder naar. Laat maar gewoon lekker sudderen en groeien de komende 15 jaar.