30 november 2020

Dividend update - november 2020

Ongelofelijk dat het alweer het einde van november is. Nog één maand en 2020 is weer voorbij. Een jaar om snel te vergeten als je het mij vraagt, vooral vanwege corona. Ook op dividendgebied zie ik 2020 als een verloren jaar. Ondanks dit, blijf ik positief over mijn aanpak. Blijkbaar de beurzen ook, gezien de rally van de laatste tijd. Tijd om te kijken wat we in november aan dividend hebben ontvangen.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend oktober: €63
 • Dividend heel 2020: €1539
 • Jaarlijks (forward) dividend: €1973 of 2233 EUR/USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 4,1%Ten opzichte van november 2019 hebben we 18% minder dividend ontvangen. Dat komt voornamelijk nog door de reorganisatie van mijn portfolio begin dit jaar. Omdat november een magere maand is, merk je iedere aanpassing en gaat het absoluut maar om €15. Het jaardividend daalt ook flink, voornamelijk vanwege de verplichte verkoop van ET en MMP (zie hier).


Dividend-veranderingen


De volgende dividend-veranderingen werden aangekondigd:

 • Automatic Data Processing (ADP): +2,2%
 • Aflac (AFL): +18%
 • Dominion Energy (D): -33%
 • Southside Bancshares (SBSI): +3,2%

De reductie van D is oud nieuws, die hebben ze al eerder aangekondigd. Het bedrijf heeft het dividend verlaagd met als doel te herbalanceren en de komende jaren 4% dividendgroei per jaar te realiseren.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aan-/verkopen in november waren:

Verkopen:
 • Alle aandelen van Energy Transfer (ET)
 • Alle aandelen van Magellan Midstream Partners (MMP)
Aankopen:
 • Pfizer (PFE): 20st
 • Shell (RDSA): 20st
 • iShares Euro Dividend (IDVY): 28st

In dit artikel heb besproken welke opties ik had voor het vrijgekomen geld van de verkopen. Ondanks de impact op ons jaardividend, heb ik gekozen voor kwalitatieve aandelen. Ik geloof nog steeds in Shell als bedrijf en Pfizer heb ik net voor het vaccin-nieuws op de kop getikt. Pfizer heeft al 10 jaar lang het dividend verhoogd met gemiddeld 6% per jaar. Met een dividend van 4,5% en een payout ratio van 60% leek me dat een prima aankoop. IDVY heb ik gekocht omdat deze ETF aardig onder water stond en ik zo mooi kon middelen.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen daalt ons (forward) dividend dus naar €1973 of 2233 EUR/USD. Helaas pindakaas, had ik al gezegd dat 2020 een jaar was om snel te vergeten?


Samenvatting


Dit was al een verloren jaar in mijn ogen qua dividend. Volgend jaar zal in het teken staan van verder opbouwen. Ik koop iedere maand bij en zie over een tijdje wel wat het wordt. Dat klinkt misschien wat verslagen, maar zo voelt het niet. Ik weet dat mijn portfolio goed staat met kwalitatieve aandelen die langzaam opkruipen. Nu op naar december, wat meestal een lekkere vette maand is qua dividend.


Hoe was jullie maand qua dividend?

11 opmerkingen:

Kaskoe zei

Desondanks toch je portfolio kwalitatief verbetert, wat op termijn dus meer dividend op zou moeten leveren, toch?

Voor Kaskoe is november altijd één van de betere maanden. Maar liefst 12 dividenduitkeringen. Met als kers op de taart Plus500. Dit is by far mijn grootste dividendbetaler, maar wel ook een volatiele dividendbetaler.

In totaal in november wel minder dividend dan vorig jaar, thanks to de mindere wisselkoers (ik kijk ook altijd in Euro's naar m'n dividend) en één dividendverlaging a.g.v. Covid-19.

Op naar december, waar ik nog 11 dividenduitkeringen verwacht. Verloren jaar zou ik niet willen zeggen, in ieder geval niet qua dividend. Wel wat sociale contacten en culturele uitstapjes betreft...

Mr Groeigeld zei

Zo zie ik het ook, ondanks de flinke klappen is mijn portfolio kwalitatief erop vooruit gegaan. Wat ik bedoel met verloren jaar is dat het jaardividend weinig is gegroeid, eerder zelfs gedaald tov 2019. Maar zoals je zegt, in de bredere context van corona is geld/dividend nu even minder belangrijk.

Op naar december, voor mij meestal een grote maand qua dividend om het jaar mee af te sluiten :-)

Anoniem zei

Moed houden!2020 was voor geen enkele dividendbelegger een goed jaar.In vergelijking met de tech-en groei beleggers zijn wij losers...Maar kijk nu eens met de komst van het vaccin.Overal lees je over de rotatie van groei naar waarde.Beloofd voor 2021.

Paul zei

Mogelijk heb je dit al ergens anders op je website staan, maar heb je (normaal gesproken) een vast bedrag waarvoor je maandelijks bijkoopt? Of is je koopgedrag afhankelijk van andere factoren?

Mr Groeigeld zei

Dankje, hopelijk zet de rotatie door in 2021, dan wordt het weer een mooi jaar. Mijn gedachten van me afschrijven en de reacties op deze blog helpen ook goed mee om vol te houden.

Mr Groeigeld zei

Ja hoor, ikprobeer €500 per maand te beleggen (zie de doelen pagina bovenaan). Dit hangt echter wel af hoeveel financiele buffer we hebben. Is die laag, dan leg ik minder in. Zitten er flinke dips en koopkansen in de markt, dan leg ik wat meer in.

Met hoeveel beleg je zelf gemiddeld?

Paul zei

Dank voor het antwoord! Ik bekijk je blog vaak op mobiel, vandaar dat ik het overzicht van je website met wat minder heb. Zelf beleg ik ook 500 euro per maand. Echter heb ik nog geen huis/hypotheek, dus geen aflossing daarop. Op dit moment moet ik werken aan een goede spaarpot die me in staat zou kunnen stellen om bij te kopen op marktdips. Zal nog wel wat tijd overheen gaan!

Mooi Dividend zei

Mooi resultaat. Ik heb zelf ook Pfizer en Shell aandelen en ben het met je eens dat je hiermee kwaliteit mee toevoegt aan de portfolio. Shell gaat misschien qua ontwikkeling nog wat grillig zijn, omdat de olie markt lastig te voorspellen is. Aan de andere kant is de prijs wel laag van Shell op dit moment.

Mr Groeigeld zei

Dankje. Nu ligt er nog een soort olie-smet over Shell heen, maar ze ontwikkelen al best veel richting duurzame energie. Over een jaar of 10 zijn ze gewoon een groot energiebedrijf. Dat zal ze geen windeieren leggen (met hopelijk goed dividend en goede prijs).

Mr. Robot zei

Ik zie het ook vooral als een kwalitatieve verbetering van het portfolio. Dus ook hier weer investeren in je toekomst.

Hoewel ik me kan voorstellen dat het absoluut niet leuk is om je jaar dividend te zien dalen. Ik raak zelf af en toe al gefrustreerd hoe tergend langzaam dat forward income omhoog gaat. Zeker met wisselkoers die nog extra roet in het eten gooit.

Ik hoop voor de helft van 2021 over de €1500 heen te gaan.

Mr Groeigeld zei

Gewoon stug blijven volhouden. De dollardaling helpt niet bepaald mee, al zou maandelijks inleggen op lange termijn de valutaschommelingen moeten uitmiddelen.

Ik zie dit jaar als soort van reorganisatie. Volgend jaar weer verder opbouwen.