7 september 2020

Dividend is geen sigaar uit eigen doos


Vandeweek zag ik een reactie op een blog van iemand, die dividend een sigaar uit eigen doos noemde. Die discussie komt vaker voorbij en is op zich geen gekke gedachte. Op de ex-dividend datum wordt het dividend immers (voorbeurs) van de koers afgehaald. Je zou dus kunnen zeggen, dat dividend een sigaar uit eigen doos is.

Echter, zijn er twee zaken die in mijn ogen misgaan hierbij. Ten eerst herstelt de koers na de ex-dividend datum meestal weer snel, ten tweede is het puur bekeken vanuit de koers. En dat laatste is iets waar "wij dividend-beleggers" juist minder in geïnteresseerd zijn. We beleggen namelijk niet (alleen) voor de koersrendement, maar voornamelijk voor de dividendinkomsten.

Het fijne aan dividend is dat je eraan kunt rekenen. Een voorbeeld:
  • Stel je hebt €40k belegd tegen 2,5% dividend, dan ontvang je €1000 per jaar aan dividend
  • Bij een koers van €20 kun je na het 1e jaar 50 nieuwe aandelen kopen van die €1000
  • In jaar 2 krijg je €1025 dividend, goed voor 51 nieuwe aandelen
  • ...
  • In jaar 20 krijg je €1593 dividend

Dus door 20 jaar NIETS te doen (alleen herbeleggen), krijg je 60% meer dividend per jaar dan waarmee je begonnen was en is je rendement gestegen naar 4%. Als je kijkt naar vermogen, bij een gelijkblijvende koers van €20, is dit toegenomen van €40k naar bijna €64k.

Nog een voorbeeld, ditmaal met een gemiddelde dividend- en koersgroei van 4% (om het gemiddelde dividendrendement op 2,5% te houden). Dit zijn heel normale groeipercentages, zeker voor US aandelen. Dan krijg je:
  • Jaar 1:  €1000 dividend
  • jaar 2:  €1076 dividend
  • ...
  • Jaar 20: €3356 dividend

Dus door 20 jaar alleen te herbeleggen, krijg je 3,4x zoveel dividend waarmee je begonnen was en is je rendement gestegen naar 8,4%. Qua vermogen zit je na 20 jaar op €134k. 

Wat ik wil zeggen: zelfs al zou je niets extra inleggen, alleen het dividend herbeleggen en laten groeien, dan stijgt je dividend vanzelf. En wat blijkt, of de koers nu €20, €40 of €80 is, maakt weinig uit voor het dividend of je vermogen na 20 jaar. Het enige wat telt is het dividendrendement bij je aankoop en de gemiddelde dividendgroei per jaar.

Denk je nu "die 4% dividend- en koersgroei samen is wel lekker optimistisch"? Kijk dan maar eens naar een paar dividend-toppers zoals JNJ en KO:


Wat een mooie relatie tussen dividend en koers (dus gelijkblijvend dividendrendement).

Ik heb al vaker geschreven over herbeleggen van dividend en het rente-op-rente effect en blijf het benadrukken: dividend is geen sigaar uit eigen doos, maar wordt op termijn de motor van je inkomsten en vermogen.


Wat is jullie focus bij beleggen, vermogen of inkomsten?


8 opmerkingen:

Leonard zei

Heb je er bij die koersgroei dan ook rekening mee gehouden dat je bij herinvesteren van het dividend telkens iets duurder aankoopt?

Anoniem zei

Je hebt 't steeds over periodes van wel 20 jaar. Dat is een groot deel van het mensenleven. Je moet het geduld maar hebben.

Uitklokken zei

Bij Hoogdividendfondsen kun je vaak kiezen voor een ACC or DIS versie, waarbij de DIS dividend uitbetaalt en ACC herinvesteert.
Deze leveren bij goedkoop en onmiddellijk herinvesteren hetzelfde op. Dus toch een beetje lood om oud ijzer dus...
Er is één reden waarom ik toch van dividend uitbetalen hou: herbalancering.
Zolang je in de opbouwfase zit kun je de vermogenscomponenten die achterlopen extra aankopen zonder dat je hoeft te verkopen. Cashflow is dan erg belangrijk! Ook aan het einde, als je je vermogen wil gaan onttrekken, is het fijn omdat je dan niets hoeft te verkopen en toch kapitaal kan onttrekken (scheelt transactiekosten).
Voor kapitaalopbouw maakt het dus weinig tot niets uit.

Mr Groeigeld zei

Zeker, de koers stijgt mee met de groei.

Mr Groeigeld zei

Dat klopt. Beleggen doe je voor de lange termijn met geld dat je niet direct nodig hebt. Anders heet het namelijk handelen.

Mr Groeigeld zei

Bij hoogdividendfondsen of ETF's heb je inderdaad soms de keuze voor ACC. Daar heb ik ook niet voor gekozen, om dezelfde redenen als je noemt. Bij automatische herinvestering hoef je alleen geen transactiekosten te betalen, wat weer scheelt.

Het gaat hierboven niet zozeer om herbeleggen in 1 fonds/aandeel, het geldt voor welk aandeel dan ook.

Mooi Dividend zei

Ik hoor ook regelmatig dat men dividend een sigaar uit eigen doos wordt genoemd.

In mijn ogen is dit niet zo. Op de ex-dividend datum is het inderdaad een sigaar uit eigen doos die opgerookt wordt, maar omdat een bedrijf normaal gesproken winstgevend is blijft een bedrijf 'sigaren rollen'. Ondanks dat 1x per jaar een sigaar uit eigen doos wordt opgerookt blijft als het goed de sigarendoos vol, omdat er constant nieuwe sigaren gerold worden.

Mr Groeigeld zei

Dat is een mooie vergelijking MD. De sigaar is er alleen als je kijkt naar de koers. Daarna is hij snel weer ingelopen. Dus eigenlijk is er geen sigaar ;-)