23 juli 2020

Animal crossing als financiële opvoeding



Al langere vind ik dat er een gebrek is aan financiële opvoeding op de lagere of middelbare school. Waar we massaal vakken leren als Engels, Frans, techniek of geschiedenis, leren onze kinderen weinig hoe om te gaan met geld. 

Aan de ene kant is dat natuurlijk onderdeel van de opvoeding van de ouders, maar het zou volgens mij veel helpen als kinderen het ook meekrijgen als vak. Geen pure economie, maar meer over budgetteren, sparen, investeren etc.

Thuis hebben we het regelmatig met onze kinderen over geld, om ze bewust te maken. Nu lijkt er ook hulp uit overwachte hoek te komen: Animal Crossing.

Wie het spel niet kent: je reist naar een gebied (in ons geval een eiland) om daar vanaf nul iets op te bouwen. Je begint met een tent en door grondstoffen te verzamelen (hout bijv.), kun je spullen maken zoals kastjes of een bijl.

Naast dit spelelement komt nog eens, dat je geld moet verdienen. Je begint je reis namelijk met een schuld (je reis kostte immers iets), die je moet afbetalen. Heb je dat gedaan, dan kun je sparen voor een huis met bijbehorende hypotheek. Dat sparen doe je dmv handelen in allerlei zaken.

Op deze manier leren onze kinderen bewust om te gaan met geld en wat te handelen en investeren. Ook leren ze wat een hypotheek is en dat zoiets ook gewoon een schuld is die je moet afbetalen. Erg leerzaam dus!

Enige nadeel dat ik tot nu toe heb gezien, is dat het spel motiveert tot meer: meer geld, meer consumptie, grotere huizen. Net als de consumptiemaatschappij in het echte leven dus ;-)

Ondanks dat laatste helpt het ons erg bij de financiële opvoeding van onze kinderen.


Wat doen jullie zoal aan financiële opvoeding?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Zak en kleedgeld...dat kleedgeld deden we van jongs af aan bijhouden in een schriftje. Vanaf hun twaalfde mochten ze het geld zelf uitgeven, eerst met overleg, maar steeds meer uit zichzelf en nog steeds bijhouden. En dan vergeten ze te reserveren voor warme winterjas, schoenen en ondergoed en sokken(alle drie de kids vielen in die valkuil van reserveren) Dat liet ik dan even fout gaan en dan naar de Wibra voor ondergoed en sokken en naar tweedehands winkel voor jas. Verder leerden ze jong al koken. Verantwoorde maaltijden waar ze ook zelf inkopen voor moesten doen met een budget. Vooral dat laatste was leerzaam, want ze leerden gezond koken zonder pakjes en zakjes en met veel smaak. Leuk weetje, het kind dat kookte hoefde niet af te wassen, dus ze wilden liever koken.
Ik hield zelf ook op papier bij waar het geld aan uitgegeven werd en deelde dat ook wel met de kinderen(vanaf hun zestiende). Dingen als gemeentelijke belasting, noodzakelijke abonnementen, internet en bellen, verzekering zijn financiën die ze normaal niet kennen, of niet weten hoeveel het van je maandelijkse kosten opslokt.
Al mijn kinderen kunnen goed met geld omgaan, én goed koken. Vakantiebaantjes leerde hen dat ze eigenlijk meer geld wilden verdienen en dat was een enorme motivatie om beter hun best te doen op school, een hogere opleiding of een ambacht leren is vaak ook hoger inkomen.

nicole orriens zei

Ze krijgen zakgeld en we praten met ze over geldzaken. Geweldig dat zo'n game ook kan bijdragen!

Mr Groeigeld zei

Zo te lezen heb je ze goed onderricht. Dat van het koken en vakantiebaantjes zijn goede tips. Onze kinderen zijn nog wat jong voor een boodschappenbudget, maar het koken kunnen we ze vast aanleren. Ook hier hebben we regelmatig gesprekken over geld verdienen, werken en doen wat je leuk vindt.

Mr Groeigeld zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.