29 mei 2021

De kracht van kleine stapjes en herhaling.

Mijn vrouw en ik werken graag in de tuin. Na een dag of week vol met werk en drukte vinden we het een ontspannende tegenhanger. Even niets, met je handen werken, je hoofd leeg. Ik weet het, niet iedereen zal het met me eens zijn.

We hebben een behoorlijk grote tuin en moestuin. Dat is niet om mee te pronken, want het is ook erg veel werk om bij te houden. Wat we afgelopen vier jaar hier hebben geleerd, is om werk in stapjes te doen en te herhalen.

Of het nu gaat over grasmaaien, schoffelen, planten kweken of huishoudelijke klussen, onze kern ligt in kleine stapjes en herhaling. Ik kan drie weken geen zin hebben om te schoffelen in mijn moestuin, maar dan heb ik na drie weken veel werk. Dan beter iedere week een uurtje schoffelen.

De parallel zit hem natuurlijk in onze financiĆ«le reis naar onafhankelijkheid en het opbouwen van groeigeld. Het lijkt een enorm doel met een enorme hoeveelheid werk, maar met kleine stapjes wordt het beloopbaar. En herhalen, herhalen, herhalen. De hypotheek lossen we iedere maand extra af, we beleggen iedere maand. In het begin lijkt het weinig zoden aan de dijk te zetten, maar na vier jaar hebben we al bijna €60k extra afgelost en dito opgebouwd aan beleggingen. En dan te bedenken dat we dit nog zo'n 17 jaar willen blijven doen.

Om te voorkomen dat het saai wordt, heb ik geleerd om af en toe even stil te staan en te genieten. Of het nu gaat over trots zijn waar je financieel staat of genieten van onze mooie tuin. Het maakt niet uit of je €100 of €500 per maand spaart of belegt. Las die momentjes in, sta even stil bij wat je bereikt hebt. Dan zul je zien dat al die kleine stapjes en herhaling samen voor iets moois zorgen.


Hoe genieten jullie van je bereikte resultaten?

2 opmerkingen:

Geldsnor zei

Goede vraag. Ik kan met dit weer enorm genieten van 's avonds even in de tuin zitten en het resultaat van het harde werk aanschouwen: de moestuin die er bij ligt zoals ik wil, de bloeiende planten en later op de avond de vleermuizen. Maar ook de merels in de heg geven veel plezier. Ze vliegen om en om af en aan. Prachtig.

Qua financiƫle vrijheid: ik geniet van het maken van vrije keuzes. Voor mezelf beginnen omdat ik het wil, maar ook fijn dat het kan. En als het niet kan, dan ga ik weer ergens in dienst maar hebben we financieel weinig geleden.

Mr Groeigeld zei

Dat genieten van het harde werk is erg herkenbaar. Zeker in deze bloeitijd is het de moeite waard om even bij stil te staan.

Vrije keuzes maken is zeker een luxe. Dat slaapt een stuk lekkerder als je weet dat je qua inkomen van niemand afhankelijk bent.