8 juli 2019

Hoe verder met mijn portfolio?


Nu mijn portfolio serieuze vormen begint aan te nemen (28 aandelen, 6 ETF's), wordt het tijd te bekijken hoe ik het verder inricht. Er zijn verschillende meningen op internet te vinden over spreiding van je portfolio en hoeveel aandelen ideaal is. Ik kom getallen tussen 25 en 50 tegen, maar dat is vaak gebaseerd op de hoeveelheid onderhoudswerk.


Zelf zou ik maximaal 30-40 individuele aandelen willen aanhouden. Dat lijkt me nog net te behappen, maar toch gespreid genoeg. Dat betekent dat ik nog zo'n 2 tot 12 aandelen wil/kan kopen, dus ik moet hierin selectief zijn. Voordat ik doorga met aankopen, wil ik dus eerst bekijken of er spreiding is (ik heb er namelijk nog nooit op gelet).EUR/USD verdeling

Hieronder de EUR/USD verdeling in beeld. Ik wil een 50/50% verdeling aanhouden om spreiding tussen de valuta aan te houden. Aangezien ik geen losse Europese aandelen koop (zie eerdere post), koop ik af en toe ETF's bij. Daarmee wijk ik bewust af van mijn oorspronkelijke strategie, maar inzichten veranderen nu eenmaal.De EUR/USD verdeling is op dit moment dus prima.Sector-verdeling

Over het algemeen worden (kijkend naar dividend champions) de volgende sectoren aangehouden:


 • Communication Services
 • Consumer Discretionary
 • Consumer Staples
 • Energy
 • Financials
 • Health Care
 • Industrials
 • Information Technology
 • Materials
 • Real Estate
 • Utilities


Met 11 sectoren (ik hou ETF's even buiten beschouwing) zou iedere sector dus zo'n 9% vertegenwoordigd moeten zijn in mijn portfolio (kijkend naar de huidige marktwaarde, niet naar inleg). Eens kijken of dat klopt:
Hmm...dat lijkt niet helemaal in balans. Een paar tussenconclusies:
 • Financials, energy en consumer staples zijn oververtegenwoordigd
 • Utilities en industrials zijn ondervertegenwoordigd
 • IT en materials zijn niet vertegenwoordigd
Energy kan ik gemakkelijk verklaren, dat is mijn positie in Shell. Voor de rest lijkt het dus verstandig om meer op zoek te gaan naar ultilities, industrials, IT en materials om mijn portfolio beter in balans te krijgen.Hoe verder met mijn portfolio?

Als antwoord op de vraag van deze post: hoe ga ik nu verder met mijn portfolio?
 1. Ik ga komende tijd de spreiding corrigeren door 2 of 3 bedrijven per missende of ondervertegenwoordigde sector te kopen
 2. Daarna wil ik bestaande posities uitbouwen tot ze ongeveer gelijke grootte hebben


Hoe pakken jullie spreding in je portfolio aan?


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik spreid door geen individuele aandelen te kopen maar ETF's. Ook met 30-40 aandelen is de spreiding nog vrij beperkt namelijk..

Mr Groeigeld zei

Dat klopt, daarom beleg ik ook in ETF's. Nadeel daarvan alleen is het beperkte dividend en weinig dividendgroei.

Dividendbelegger zei

Om antwoord op je vraag te geven wil ik het spreiden niet als doel op zich zien maar wel voor de komende 3 jaar geregeld hebben. De aandelen die ik nu heb gekocht, zijn met reden gekocht en dus eigenlijk de komende maanden nog koopwaardig. Sectoren die ik nog niet heb, kunnen op dit moment overgewaardeerd zijn en wacht ik rustig af op een kans. JNJ wil ik bijvoorbeeld graag in portefeuille, maar koop ik pas bij een dip.

Naar jouw portefeuille kijkend denk ik je aandeel BDC-financials en financials te hoog is en zelfs verkopen het overwegen waard is. Tenzij je verwacht dat de rente op korte termijn sterk gaat stijgen en daarmee de winstgevendheid van de financials zal toenemen.

maar goed, ieder zijn eigen strategie. Ik ben er namelijk ook nog lang niet en zal meer gaan spreiden, maar ook bestaande posities uitbouwen.

gr

Willem zei

Wat kan je gebeuren?
Ik zou lekker in USA aandelen blijven beleggen, als je zoals je van plan bent iedere maand de komende jaren geld in te leggen is de Eur/Usd verhouding ook geen probleem.

Willem

Mr Groeigeld zei

De mate van financials is inderdaad te hoog, maar ik verwacht dat deze lager wordt naarmate ik bedrijven uit andere sectoren koop. Mocht dat niet lukken, dan zal ik inderdaad een deel verkopen.
De BDC's heb ik meer voor de maandelijkse inkomsten, ik verwacht daar nul groei.

Mr Groeigeld zei

Klopt Willem, rationaal gezien kan er weinig verkeerd gaan (zie een eerdere post van me over mijn Masterplan). Alleen voelt het niet zo heel lekker als de dollar flink daalt. Dan daalt het dividend namelijk ook en dat is nu juist hetgene ik bekijk.