6 januari 2019
Overwaarde wel of niet in netto-waarde overzicht?
Verschillende blogs komen regelmatig met een netto-waarde update (zie bijv. deze post van Niet tot 71). Soms telt iemand de overwaarde van zijn huis mee, maar soms ook niet.
Zelf tel ik iedere maand onze spaar- en beleggingsrekeningen bij elkaar in een overzichtje. Tot voorheen rekende ik de overwaarde van ons huis (huiswaarde min resterende hypotheek) hierin niet mee, maar laatst werd ik toch nieuwsgierig. Op de website van BerekenHet kun je de geschatte waarde van je huis opzoeken, aan de hand van de provincie, type woning en prijs op een moment in het verleden. Erg handig!
Midden 2017 hebben we ons nieuwe huis gekocht, en het blijkt in anderhalf jaar meer dan 11% te zijn gestegen. En dan heb ik alle verbeteringen aan ons huis nog niet meegenomen. Dat is niet verkeerd! Er zijn natuurlijk gebieden waar de prijzen veel harder zijn gestegen, maar we wonen niet voor niets met een redelijke hypotheek midden in de natuur :-)
Bij de verkoop van ons vorige huis, hebben we de (flinke) overwaarde helemaal geïnvesteerd in een lagere hypotheek van ons nieuwe huis. Samen met bovenstaande waardestijging hebben we nu een overwaarde van bijna €160k.
Net als bij beleggingen is een overwaarde voor mij een papieren winst. Het kan namelijk flink fluctueren (ons vorige huis heeft jarenlang qua hypotheek onder water gestaan). Ook kan ik het (in tegenstelling tot beleggingen) niet zomaar verzilveren. Daarom kijk ik er alleen met een schuin oog naar en neem ik het niet mee in ons netto-waarde overzicht. Pas als we ons huis willen verkopen (over een jaar of 20-30), levert het echt wat op, zeker omdat we dan helemaal hypotheelvrij zijn.
Nemen jullie de overwaarde wel of niet mee in je overzichten?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
10 opmerkingen:
Tja het is altijd lastig, wat is de waarde?
Ik neem de WOZ waarde mee daarmee reken ik me niet rijk aangezien de woning nu meer waard is als de WOZ waarde maar aan de andere kant is dit wel meer in lijn als de aankoopwaarde.
Dat is ook een goede methode (al is de woz waarde ook maar bepaald door de gemeente), dan kan het altijd nog meevallen.
Hey. Bedankt voor de vermelding. Zelf houd ik geen rekening met de waarde stijging van onze woning in onze berekening. De waarde waar ik mee reken is gelijk aan de aanschafwaarde en heb ik in 3 jaar tijd nog niet aangepast. Inmiddels is de woningwaarde uiteraard wel flink gestegen, maar daar is niets van terug te vinden in mijn spread sheets. Het is en blijft inderdaad maar papieren waarde zoals jij ook al noemt.
Graag gedaan. Daarom kijk ik er ook met een schuin oog naar. Een huis is voor mij primair om fijn in te wonen, het is mooi meegenomen als het ook nog wat oplevert.
Blijft een fictieve waarde tot je het huis verkoopt.
Jammer dat WOZ en OZB wel 'hard' gemaakt worden aan de hand van de fictieve waarde.
Dat blijft jammer inderdaad. Maar helaas kunnen we daar weinig aan veranderen.
Als je trouwens bij de gemeente het taxatie-rapport van de WOZ-waarde opvraagt, krijg je soms de meest gekke vergelijkingen met andere huizen. Dan kunnen ze nog beter bovenstaande link van BerekenHet gebruiken.
Daarom kun je ook bezwaar maken bij de gemeente.
In principe zou de WOZ waarde redeljjk overeen moeten komen met de marktwaarde.
Mijn ervaring is met verschillende huizen en gemeenten is best positief.
Als er nooit iemand in de straat/wijk verhuist is het wel lastiger vergelijken uiteraard.
Een huis heeft bepaalde waarde. Als je eenzelfde huis wil met dezelfde eigenschappen (lokatie, isolatiewaardes, inhoud, etc.) dan betaal je daar evenveel voor (exclusief transactie/verhuiskosten).
Als je goedkoper gaat wonen hou je geld over, als je duurder gaat wonen dan moet je bijleggen.
Als je nooit gaat verhuizen en het huis is volledig afgelost dan is de waarde dus nul voor jou (exclusief belastingen) :-)
Pas als de erfgenamen aan de beurt zijn gaat het weer waarde krijgen (voor hen).
Precies. Daarom blijft hey een papieren winst/verlies, tot je het verkoopt.
Een reactie posten