27 oktober 2024

500 EUR+USD per maand

Het heeft even geduurd, maar daar is hij dan: we krijgen gemiddeld 500 EUR+USD per maand (excl. belasting) aan dividend! Oftewel 6000 EUR+USD aan jaarlijks dividend. Met mijn recente maandelijkse aankopen, ben ik over dit bedrag heen gegaan.

Misschien vreemd om aandacht te geven aan zo'n kleine mijlpaal. Wellicht komt het zelfs hebberig over, maar zo is het niet bedoeld. Ik geef er aandacht aan, omdat onze weg naar financiële onafhankelijkheid een marathon is en geen sprint. Het voelt een beetje als die eerste 100k, het kost veel moeite en doorzettingsvermogen om er te komen, maar daarna zou het gemakkelijker moeten gaan. Tijdens die marathon is het handig voor onze motivatie om tussen-mijlpalen te hebben. Zo ook dus deze, dat is namelijk op de helft van 1000 en dat is weer op de helft naar 2000 EUR+USD. Die 2000  EUR+USD zou voldoende moeten zijn om een groot deel van onze onkosten tegen die tijd te dekken.

Maar zover zijn we nog niet. Eerst even het plaatje tot nu toe:



Het gat begin 2018 komt doordat ik destijds nog niet maandelijks het dividend bijhield. Verder zit er een flinke daling tijdens de corona-dip in 2020. Daarna is het dividend goed opgeveerd, deels door herstel en deels door eigen inleg. De sprong eind 2024 komt door een fout in mijn eigen administratie. Maar door mijn oogharen kijkend, zit er een mooie stijgende lijn in.

Hoe ziet het plaatje er naar de toekomst uit? Ik ben nu 6,5 jaar bezig met beleggen (begonnen in maart 2018). Dan zou je zeggen dat het nog 6,5 jaar duurt tot de 1000 EUR+USD, maar dat gaat iets sneller. Wat snelle rekensommetjes:
  • Als ik niets doe, alleen het dividend herbeleg (tegen 4% dividend) en de koersen gelijkblijven, dan ontvang ik over zo'n 19 jaar 1000 EUR+USD per maand. Dat is niet realistisch, omdat koersen gemiddeld 7% per jaar stijgen (over langere periode).
  • Zelfde als vorige, maar dan met koersen die 7% per jaar stijgen. Dan ontvang ik pas over 60 jaar 1000 EUR+USD per maand. Dit is logisch, want stijgende koersen zorgen voor minder aandelen uit een herbelegging, dus minder dividend.
  • Zelfde als vorige, maar dan met dividendstijging van 4% per jaar (wat vrij gemiddeld is). Dan ontvang ik over 25 jaar 1000 EUR+USD per maand.
  • Zelfde als vorige, maar dan als ik doorga met inleggen. Dan ontvang ik na 5,8 jaar 1000 EUR+USD per maand.

Dat laatste scenario zie ik als het meest realistische. Als ik die tijdlijn doortrek, zou ik over 17 jaar 2000 EUR+USD per maand ontvangen. Oftewel: de eerste stap naar 500 EUR+USD kostte 6,5 jaar, de verdubbeling daarvan (naar 1000) kost 5,8 jaar en de verdubbeling daarvan (naar 2000) kost 11 jaar. Die wat langere tweede periode komt doordat de koersen harder stijgen dan het dividend, waarmee ze een sneeuwbal-effect opheffen. Daarom is een verlaging van de koersen (bij een daling/dip) een welkom effect bij dividend-belggen, aangezien daarmee het toekomstige dividend flink omhoog gaat. De aankopen in zo'n periode zijn namelijk relatief goedkoop.

Bovenstaande is allemaal fictief, er kan veel veranderen in een leven. Daarnaast zal het flink fluctueren, maar dan heb ik ongeveer een tijdplaatje, uitgaande van langetermijn gemiddelden. Dit is trouwens nog zonder belastingen, dat neemt een aardige hap uit het rendement. Aan de andere kant heb ik een eventuele hogere inleg niet meegenomen. Aangezien onze salarissen redelijk stijgen met inflatie, maar onze uitgaven minder hard meestijgen, kan ik me voorstellen dat onze inleg groter wordt in de toekomst.

Wat is nu het belangrijkste punt hieruit: ook al ben je net begonnen met beleggen, kijk naar de lange termijn en vier onderweg ook de kleine overwinninkjes. Dat houdt je gemotiveerd tijdens de lange weg.


Welke financiële mijlpaal hebben jullie onlangs nog gevierd?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi stuk en gefeliciteerd met het behalen van dit doel.

Sebas zei

Van harte gefeliciteerd met de mijlpaal!

Anoniem zei

Gefeliciteerd met dit doel! Wij hebben deze maand de 25000,- qua beleggingen aangetikt. We zitten op 50,- dividend per maand gemiddeld. Bijna een verdubbeling van vorig jaar. We beleggen nu 3 jaar met 250,- per maand en n extra’s die er binnen komen. 500,- dividend per maand klinkt fantastisch! Goed geraab

Anoniem zei

Gedaan

Roos zei

Wauw, wat een mooie mijlpaal! Gefeliciteerd!

Mijn financiële, en tevens eerste mijlpaal, is dat ik dit jaar begonnen ben met beleggen!