6 oktober 2024

Dividend update - september 2024

Brrr, het is begin oktober en gelijk herfst buiten. Niet mijn meest favoriete periode. Nooit gesnapt waarom mensen niet een winterslaap kunnen houden om met de lente weer wakker te worden. Maar goed, wat nooit een winterslaap houdt is dividend. Immers, iedere maand blijft het binnenkomen. Zo ook afgelopen maand. Normaal is september een van de "grote" dividendmaanden, al heb ik het gevoel, na de ETF-dividendverlagingen van de laatste tijd, dat het deze maand minder hosanna gaat zijn. Laat ik snel eens kijken.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend september: €748
  • Dividend heel 2024: €3784
  • Jaarlijks (forward) dividend: €5640 of 5969 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,7%


Natuurlijk ben ik hartstikke blij met €748 aan dividend deze maand, maar als ik het vergelijk met vorig jaar, heb ik slechts 1% meer dividend ontvangen. En dat terwijl ik vrijwel het hele jaar heb ingelegd in ETF's. Belangrijkste oorzaak zijn de grote schommelingen in ETF-dividend. Vrij teleurstellend in dat opzicht dus, maar die conclusie had ik al eerder getrokken. Is dat hele jaar investeren dan verloren? Dat zeker niet. Qua ETF-dividendbijdrage wel, maar qua koersontwikkeling niet. Daarnaast verwacht ik dat het ETF-dividend komende jaren weer wat bijtrekt, dus zie ik dit als een momentopname.

Kijkend naar het forward dividend, zit ik bijna op de 6000 EUR+USD. Dat zou een mooie mijlpaal zijn om te passeren. Wel een belangijke note: hierbij heb ik eventuele ETF-dividendverlagingen of -verhogingen van afgelopen kwartaal niet meegenomen. Hou ik mezelf dan voor de gek? Misschien wel, maar dat heb ik in een vorige post al besproken. Als het ETF-dividend dit kwartaal -20% doet en volgend kwartaal +20% vliegt mijn dividendoverzicht alle kanten op en raak ik niet erg gemotiveerd. Ik ga dus weer even de ETF-dividendschommelingen tijdelijk negeren, wellicht weer op jaarbasis bekijken en me richten op wat mijn eigen inleg bijdraagt.

Of ik mijn dividenddoel voor 2024 (6200 EUR+USD) ga halen, weet ik nog niet. Klopt, ik kan in een hoog-dividendaandeel of BDC investeren, maar dan zou ik dat alleen maar doen om het doel te halen. Liefst leg ik dan nog wat extra geld in om het doel te behalen met stabiele aandelen. Maar dat is voor later.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • McDonald's (MCD): +6,0%
  • New Jersey Resources (NJR): + 7,1%
  • Realty Income (O): +0,2%
  • Texas Instruments (TXN): +4,6%
  • Verizon Communications (VZ): +1,9%

Kijk, dat zijn lekkere verhogingen, die zijn zeker welkom.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb ik gekocht:

  • iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF (ISPA): 68st

Misschien is het hypocriet om afgelopen maand een ETF te hebben gekocht, maar ik vond het voor nu even de meest brave/saaie optie. Het lastige bij mijn nieuwe aankopen, vind ik de keuze tussen ETF's en individuele aandelen. De regelmatige lezers weten dat ik ben begonnen met individuele aandelen en later ben overgestapt op ETF's. De laatste maanden/kwartalen laten de ETF's echter hun hoofd hangen qua dividend, wat enorm schommelt. Ondanks dat, hebben ze het wel goed gedaan qua koersverloop. Ik ben dus echt een beetje op zoek naar "what's next".

 

Samenvatting


Zoals ik al had verwacht, heb ik slechts 1% meer dividend ontvangen dan vorig jaar. Een domper na een jaar investeren in ETF's. Aan de positieve kant is mijn portfolio wel flink gegroeid (qua waarde), ben ik blij met de €748 aan dividend deze maand en ben ik bijna bij de 6000 EUR+USD aan forward dividend.

Voor nu negeer ik even alle schommelingen in ETF-dividend, deze heb ik in mijn administratie bevroren. Wellicht hou ik mezelf dan voor de gek, maar ik wil graag mijn motivatie behouden i.p.v. dat deze alle kanten op schiet.



Hoe gaan jullie om met de schommelingen in ETF-dividend?