5 mei 2024

Dividend update - april 2024

Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil, dat is te merken met het weer. Met regen, wind, storm en hagel denderen we door de lente heen (helaas). Q1 is voorbij en we zitten alweer in Q2. Waar de beurzen afgelopen weken wat scheurtjes lieten zien, lijken de meeste bedrijfscijfers wel positief te vallen.  Eens kijken of ons dividend in de kleine maand april ook goed valt.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend april: €265
  • Dividend heel 2024: €1230
  • Jaarlijks (forward) dividend: €5488 of 5688 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 5,0%


Met dank aan ETF ISPA begint april ook al zijn status als "kleine maand" wat te ontgroeien. Met een groei van 36% ten opzichte van vorig jaar ben ik erg tevreden. 

Ondertussen loopt het forward dividend rustig door naar de 6000 EUR+USD.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Johnson & Johnson (JNJ): +4,2%
  • Procter & Gamble (PG): +7,0%
  • iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF (ISPA): -5,6%

En wederom een verlaging van een ETF deze maand. Ik vind het toch echt wel apart worden, aangezien weinig bedrijven hun dividend hebben verlaagd vorige kwartalen, waarom de ETF's dan wel? Dit is wel puur gekeken naar het Q1 dividend, dus het verschil op jaarbasis laat nog even op zich wachten. Hopelijk compenseren ze het met dividendgroei komende kwartalen.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 60st


Samenvatting


Met €265 beging april goed bij te dragen aan het dividend. Helaas wel weer met een dividendverlaging van ISPA. Hopelijk wordt dat geen trend komende kwartalen anders ga ik serieus weer eens kijken naar individuele aandelen.


Hoe was jullie maand qua dividend?

2 opmerkingen:

Henk zei

Hier een stijging van ruim 30% t.o.v. vorig jaar en was april op 5 cent na gelijk aan maart. Nog leuker is dat de ontvangen dividend verhogingen inmiddels al hoger zijn dan de doelstelling voor dit jaar. Aankopen blijven helaas nog steeds achter.

Wat het verlaagde dividend van weer een ETF betreft, misschien er eentje pakken om uit te zoeken waar dat in zit? Als bedrijven het dividend niet verlagen kan het nog in het moment van uitbetalen zitten of een herbalansering van de ETF. Als je er een blogpost van maakt heb je er dubbel profijt van.

Mr Groeigeld zei

@Henk: dat is ookeen mooie stijging!

Ik zou er inderdaad een onderzoekje aan kunnen wijden, maar aan blog-onderwerpen heb ik geen gebrek (tijd wel helaas). Voor nu neem ik het voor lief aangezien ik daarmee spreiding en risico afkoop (denk aan de recente verlagingen van MMM en LEG).