10 juni 2022

Wanneer word jij 80?

Vandeweek schrok ik een beetje. Stom eigenlijk, want het is logisch en ieder kind kan het uitrekenen, maar toch schrok ik ervan. Namelijk: over iets minder dan 37 jaar word ik 80. Dat zei ik voor de lol tussen neus en lippen door, maar het bleef best even hangen. Want 80 voelt voor mij als "bejaard". Waar 70 nog redelijk ok voelt, voelt 80 als "oud". Mijn ouders zijn richting de 80 aan het gaan en beginnen links en rechts al gebreken te krijgen. Niet dat je met je 80e in een bejaardentehuis zit, maar mijn opa's en oma zijn nooit veel ouder geworden.

Als je kijkt naar de gemiddelde levensverwachting van Nederlanders, zie je dat vrouwen zo'n 3,5 jaar ouder worden dan mannen. In 2020 was de gemiddelde levensverwachting 79,7 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. 80 jaar voor een man is dus zo'n beetje gemiddelde levensverwachting. Dat zegt natuurlijk weinig, want er zijn ook voldoende mensen die 90 of 100 worden, maar toch. Er zijn ook voldoende mensen die al eerder komen te overlijden.


Omdat ik ook mensen ken, die al overleden zijn op mijn leeftijd, moet ik misschien ook dankbaar zijn en wat meer stil staan bij wat we echt willen

Dan kun je denken, dat 37 jaar nog heeeel lang duurt. Dat klopt, maar de afgelopen 10 jaar zijn al voorbij gevlogen, dus de volgende 10 jaar waarschijnlijk ook. Ik herinner me de geboorte van onze kinderen nog als de dag van gisteren, terwijl we nu al zo'n zelfde periode later zijn. Er is zelfs onderzoek gedaan naar het gevoel, dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan (zie o.a. hier). Het heeft vooral te maken met de afname van het aantal nieuwe ervaringen, een langzamere interne klok en het besef dat je minder tijd over hebt dan dat je geleefd hebt.

Ik ben dus over de helft van de gemiddelde houdbaarheidsdatum. Als ik nu maar niet langzaam begin te stinken :-)


Over hoeveel jaar worden jullie 80 en ben je je daar weleens bewust van?

13 opmerkingen:

Quint zei

Een man werd 79,7 jaar en had daar netjes rekening mee gehouden. Zijn geld was precies op. Tot zijn schrik is zijn nieuwe levensverwachting 88 jaar, hij heeft zich dus 8 jaar verrekend...


Mijn levensverwachting is 12 maanden hoger dan die van jou maar het verschil groeit...

Anoniem zei

Mijn "onrust" is niet de onderwerp "de 80 jaar" halen maar wat ga ik doen nadat ik FIRE ben. Misschien toch maar door werken?

Mr Groeigeld zei

@Quint: bovenstaande is niet mijn levensverwachting maar het gemiddelde van Nederland. Een persoonlijke levensverwachting hangt natuurlijk ook af van je levensstijl, gezondheid etc.
Maar inderdaad, je zult net hebben gepland om op 0 uit te komen en dan wordt je opeens 100. Daarom altijd wat ruimer rekenen.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: dat klinkt als een luxeprobleem. Ik neem aan dat je vooraf een plan hebt gemaakt voor na je FIRE datum?

Quint zei

@Mr Groeigeld: Klopt helemaal. Deze cijfers gelden (heel generiek) voor mannen. Veel mensen vergissen zich omdat genoemde statistiek meestal vanaf geboorte geldt.

Zo is de levensverwachting de afgelopen eeuw flink gestegen door terugdringen kindersterfte. Dit soort getallen dan gebruiken in een pensioendiscussie is erg vreemd maar gebeurt regelmatig. De levensverwachting van werkenden is dan veel relevanter.

En als vijftigers (m) denken dat ze 'gemiddeld' zo'n 80 zullen worden, dan zitten ze er twee jaar naast.

Mr Groeigeld zei

@Quint: goed punt, de levensverwachting moet je in context bekijken van je huidige leeftijd. Aangezien ik al niet blij werd van die "maar" 37 jaar, denk ik er maar niet te lang over na.

Anoniem zei

https://youtu.be/0maWCG5cnoo?list=OLAK5uy_m6zl4R5QJ88MhkC_wbBZQZJfV8WkF1tgQ

Uitklokken zei

Bijna iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de bewustwording van de eigen sterfelijkheid. De midlife crisis is een van de bekendste voorbeelden van de confrontatie daarmee en wat het met je doet. NĂș kan het nog, maar straks?
Je daarvan bewust zijn laat je ook nadenken over wat je achter wil laten als je er niet meer bent. De praktische invulling van de onsterfelijke ziel, zullen we maar zeggen.
Wat wil jij uiteindelijk achterlaten? Ik weet het nog niet.

Mr Groeigeld zei

:)

Mr Groeigeld zei

@uitklokken: die is wel heel diepzinnig op de zondagochtend. Maar inderdaad, het zal ook zeker bijdragen aan die bewustwording. Ik heb nog geen Porsche of motor gekocht, dus die midlifecrisis valt nog mee bij mij. Ik weet niet of ik per se iets wil achterlaten, dat is wel iets om over na te denken voor mezelf.

Anoniem zei

Beste Mr Groeigeld,

Even een reactie op uw masterplan die u bijna 4 jaar geleden gepubliceerd hebt. Ik als startende belegger, met iets boven gemiddelde vermogen en relatieve hypotheek voor mijn leeftijd (34), wil mijn geld beleggen. Hoe kijkt u op dit moment naar uw masterplan? Is deze in 4 jaar aangepast en als u opnieuw zou beginnen, zou u het dan op een andere manier aanpakken?

Anoniem zei

*relatief lage hypotheek

Mr Groeigeld zei

@anoniem: in de afgelopen 4 jaar heb ik alleen het 4e deel toegevoegd (ivm een foutje in de getallen), voor de rest geldt het nog steeds, afgezien misschien van wat andere getallen door de jaren heen. Beschouw ons masterplan echter niet als advies, maar maak vooral je eigen plan.

Als ik opnieuw zou mogen beginnen, was er 1 ding dat ik absoluut anders zou doen: eerder beginnen.