7 augustus 2021

Twee nieuwe ETF's gekocht

In de financiële blogwereld zie je vaak twee 'kampen': mensen die werken met individuele aandelen en degenen die werken met ETF's (Exchange Traded Funds). Daarnaast heb je nog een middenweg van beiden.

Waar ik in de beginjaren mijn portfolio vooral begon met individuele aandelen, neig ik de laatste tijd meer en meer naar ETF's. Individuele aandelen bieden vaak een hoger dividendrendement en de mogelijkheid tot een eigen specifieke selectie en dus outperformance, zie hier voor een vergelijking die ik eerder maakte. Echter, het selecteren van individuele aandelen kost erg veel tijd en ze maken soms vreemde sprongen. Sprongen die bij ETF's worden gedempt door de spreiding.

Neem nu een paar van die sprongen:
  • Shell vermorzelde vorig jaar het dividend met een 67% verlaging om het een jaar later weer met 38% te verhogen. De koers is inmiddels nog steeds niet hersteld van die klap.
  • Laatst heeft AT&T aangekondigd een deel van hun (mislukte eerdere overname) divisie af te stoten, waarmee waarschijnlijk ook het dividend verlaagd wordt.
  • Newtek Business Services heeft recent een bank opgekocht en wil verder gaan als bank i.p.v. BDC.

Bij sommige van dergelijke wendingen, denk ik "hoe dan? waarom?" en ben je overgeleverd aan de grillen van het bestuur. Als individuele belegger ben je vaak te laat om hierop te anticiperen (ik hou tenminste niet ieder uur het bedrijfsnieuws bij van al mijn aandelen) en is het koersgeweld vaak al gebeurd voor ik er erg in heb.

Zoals ik in mijn plannen voor dit jaar al aangaf, wilde ik meer kwalitatief goede aandelen kopen. Daarbij maak ik vooral gebruik van de Dividend Aristocrats. Echter, samen met de tijd die ik erin moet steken om ondergewaardeerde aandelen te zoeken, kan ik net zo goed een ETF nemen met dezelfde aandelen erin. Klopt, dan mis ik wellicht outperformance kansen, maar heb ik wel alles in een simpele ETF zitten, die veel van voorgenoemde sprongen opvangt.

Afgelopen maand heb ik dus wat rondgekeken naar ETF's met dividendgroeiers. Ik heb al wat dividend-ETF's, dus ik was specifiek geïnteresseerd in aristocrats. Als belangrijkste kwam SPYD (S&P US Dividend Aristocrats ETF) uit de bus. De ETF volgt 112 van de hoogste dividendbetalers van de US aristocrats index. De P/E staat op 17, een TER van 0,35% met ongeveer 3% dividendrendement. Het koersrendement was gemiddeld 9% per jaar over de afgelopen 5 jaar met 10% dividendgroei per jaar. Een prima ETF dus. Daarnaast behoort SPYD ook nog tot de core selectie van DeGiro (eenmaal per maand geen transactiekosten).

Met dank aan Kaskoe, die onlangs verschillende dividend ETF's heeft bekeken en beoordeeld, bleek het een aardige overeenkomst te zijn. Kaskoe had echter nog een interessante ETF gevonden, DXSB (Xtracker Global Dividend 100 swap ETF). Deze ETF volgt de performance van 100 hoogstbetalende dividendaandelen wereldwijd. De "swap" heeft in deze te maken met synthetische replicatie van de aandelen (i.p.v. fysieke replicatie, waarbij de aandelen echt worden aangekocht). Ondanks dat een dergelijke swap iets meer risico inhoudt, is het een veelgebruikte methode. DXSB heeft een dividendrendement van 4,9% en een TER van 0,5%. Het koersrendement was gemiddeld 6,3% per jaar over de afgelopen 5 jaar met 10% dividendgroei.

Omdat ik niet wilde kiezen, heb ik beide ETF's gekocht, 16st SPYD en 25st DXSB. Hiervoor heb ik 50st IDVY verkocht. Niet omdat ik heel ontevreden ben over IDVY, maar het lijkt wat 'dood geld' te worden (weinig koerswinst, weinig dividendstijging). 

Nu hoor ik het commentaar al komen, dat er overlap zit tussen de ETF's. Dat zal vast, maar vind ik niet zo erg. Of ik nu een aandeel dubbel erin heb zitten of één keer, op de totale spreiding maakt het weinig uit.

Wil dit nu zeggen dat ik helemaal geen individuele aandelen meer koop? Nee, maar ik neig wel steeds meer naar het gemak van ETF's. Qua aandelen is mijn portfolio al redelijk volwassen, ik wil gewoon wat meer gemak, spreiding en demping in mijn portfolio aanbrengen. Hiermee lijk ik wat terug te komen op mijn dividendgroeistrategie, echter heb ik al eens eerder geconcludeerd dat sommige ETF's wel degelijk dividendgroei laten zien. De verschillende analyses laten dit ook zien.


Tot welk 'kamp' behoren jullie, individuele aandelen of ETF's?

8 opmerkingen:

Quint zei

Hoi
Tot een paar jaar geleden zat ik helemaal in aandelen, zoals de door jouw genoemde AT&T en Shell. Nieuwe aankopen zijn voor het grootste deel ETF's, eerst wat algemeen zoals VWRL, nu ook iets specifiekere markten. Toevallig is aankoop SPYD is vrijdag net niet gelukt omdat de koers bleef stijgen. Soms koop ik een beperkt aandelen (€1000) omdat het bedrijf me opvalt of iemand het aanbeveelt. Wel leuk om het dan te volgen en bij een miskoop blijft de schade beperkt. Vanwege jouw blog zal ik binnenkort voor €1000 DXSB kopen :-) Ik ben benieuwd...

Wouters Website zei

Mooi! Ik vind SPYD ook interessant. Maar wilde voor mijzelf eerst wat meer onderzoek doen. De laatste tijd ben ik wat impulsief bezig wat niet heeft geleidt tot de beste beslissingen ��.

Ik hou inderdaad ook van de rust die een ETF geeft. Ik zou daarom zeggen kamp ETF, alleen omdat ik beleggen te leuk vind om 100% passief te doen, ben ik toch ook bezig met individuele aandelen.

Mr Groeigeld zei

@Quint: ik zie het vooral als leergeld. Uiteindelijk kom ik tot een bepaalde balans in mijn portfolio. Het lijkt erop dat ik wat luier begin te worden in mijn tijd die ik eraan wil besteden.

Zo af en toe een aandeel bijkopen kan geen kwaad, zolang je maar voldoende blijft spreiden.


Trouwens, volg mijn blog vooral niet blindelings op als advies, maar doe ook je eigen onderzoek.

Mr Groeigeld zei

@Wouter: welkom bij kamp ETF ;-) Zelf onderzoeken waarin je belegt is zeker belangrijk. Blind de kudde volgen doen al voldoende mensen.

Individuele aandelen blijven toch erg interessant om mee te spelen. Zie het vooral als leergeld om mee te oefenen.

de kleine kapitalist zei

Hoewel ik ook ETFs heb zit ik momenteel meer in het kamp individuele aandelen. Dat is voornamelijk omdat ik er aardigheid in heb. ETFs zijn nu vooral handig als ik een thema wil bespelen en/of geen individueel aandeel kan kiezen. Ik kan mij voorstellen dat ik later meer en meer overstap naar ETFs. Anderen adviseer ik eigenlijk altijd om in een wereldwijde indextracker te beleggen. Op lange termijn geeft dat een uitstekend resultaat met heel weinig moeite. Ik moet wel zeggen dat de drie bedrijven die je uitlicht allemaal tot het type hoogdividend behoren en dat is vaak niet uit weelde. Ik accepteer dat ik te laat reageer bij individuele aandelen. Al helpt het om principes te hebben. Bij AT&T wijzigde de investment casus en dan gaat zo'n aandeel er direct uit. Wachters zitten vaak met de gebakken peren. Om dezelfde reden vind ik het argument om een beperkt aantal aandelen in porto te hebben want dan weet je er veel van en kun je er goed op reageren erg dun. Door individuele aandelen voor de lange termijn te selecteren bouw je eigenlijk je persoonlijke ETF.

Mr Groeigeld zei

@DKK: klopt dat het hoog/hoger dividendaandelen zijn/waren, maar ondanks dat, mag je juist bij Shell en AT&T een wat stabielere bedrijfsgang verwachten.

Qua individuele aandelen en aantallen ben ik met je eens: met een goede basis koop je ze eigenlijk om niet meer (of beperkt) naar om te kijken en bouw je je eigen ETF. Ik heb er nu zo'n 40 in mijn portfolio. Dat zal nog langzaam groeien naar 45-50 komende jaren, maar dan vind ik het wel genoeg (onderzoek toont ook aan dat meer niet per se beter is). In de tussentijd bouw ik steeds meer uit met de ETF's.

Dividendbelegger zei

Feitelijk zit ik nu alleen in individuele aandelen, maar wil ik op enig moment ook de stap maken naar een 1 van de 2 dividend ETF's die jij nu gekocht hebt.

Alleen het feit dat een groot gedeelte van de aandelen in een dergelijke ETF overgewaardeerd houden mij nog tegen. Maar zeker de moeite waard als de P/E van de S&P weer naar historische waarden terug gaat.

Kortom zet mij er maar tussenin :-)

Kapitalisman zei

Zelf beleg ik voor 90 procent in individuele aandelen. De meeste ETFs vind ik niet interessant ofwel vanwege de samenstelling ofwel vanwege de kosten. Ik heb nu alleen SCHD. Daarnaast overweeg ik om T te vervangen door JEPI en zo geen inkomen te verliezen. Wil je meer spreiding en dividend groei dan is DGRO ook interessant. Gaat je waarschijnlijk meer opleveren dan SPYD.