26 juli 2021

Geld verdienen met mijn blog?

Vandeweek kreeg ik mailtje van een financieel dienstverlener met de vraag of ik een artikel voor ze wilde schrijven en me wilde aanmelden voor een affiliate marketing campagne. Zelf probeer ik mijn blog zo onafhankelijk mogelijk te houden zonder (al te veel) reclame. Ik schrijf weleens wat over het Dela Spaarplan, maar dat komt omdat ik daar zelf een regeling heb.

Na wat doorvragen bleek, dat de eerste vraag (artikel schrijven) kosteloos zou moeten gebeuren. Ik wil niet inhalig overkomen, maar voor niets gaat de zon op en ik ben ook gekke henkie niet. Als ik dan toch vette reclame ga maken voor een instelling, wil ik er ook wat voor terugzien.

De tweede vraag (affiliate marketing) heeft me wel aan het denken gezet. Ik zie om me heen een aantal bloggers redelijk wat reclame maken en er ook een "passief" inkomen mee genereren. Ik heb geen idee hoeveel je er nu echt mee kunt verdienen en of het dus lucratief is.

Het voelt wel een beetje als mijn ziel verkopen. Hier zit ik dan te bloggen over onze financiële reis, met allerlei enthousiaste lezers en reacties, terwijl ik er onder water geld aan over hou.
Aan de andere kant is ons doel om eerder te kunnen stoppen met werken. Het doel heiligt de middelen toch? ;-)


Gebruiken jullie affiliate marketing? Hoeveel levert jullie dat ongeveer op?

12 opmerkingen:

Luxe of Zuinig zei

Ik maak bewust geen gebruik van affiliate marketing. Het zorgt er toch voor dat je meer richting die content gaat schrijven en de objectiviteit ook ter discussie gesteld kan worden. Want schreef de blogger het nu puur voor de affiliate links?

Bovendien, verwacht ook geen vetpot eruit ;-) Afhankelijk hoe groot je bent is het centen tot wellicht euro’s dat je ermee verdiend.

Geldnerd zei

Ik doe bewust niet aan welke vorm van commerciële samenwerking dan ook. Heb alleen een Google Ad om de hosting mee te betalen. Ik vind mijn vrijheid en onafhankelijkheid belangrijker dan die paar centen die je er in Nederland mee kunt verdienen.

Annn zei

De middelen heiligen het doel... net andersom...

Martijn zei

Hoi Groeigeld,

Vermoedelijk worden al jouw blogvragen beantwoord in dit blog van Geldsnor:
https://geldsnor.nl/career-blogging-kun-je-geld-verdienen-met-je-blog/
Martijn

Mr Groeigeld zei

@Luxe of Zuinig: dat is mijn beeld ook, dat het om wat euro's gaat uiteindelijk. Zelfs al zou het €20 per maand zijn, dan nog zou ik de content eromheen moeten schrijven.

Mr Groeigeld zei

@Martijn: bedankt Martijn, die ga ik eens lezen!

Mr Groeigeld zei

@Geldnerd: zo voelt het voor mij ook, als een stukje van mijn ziel verkopen. Naar mijn eerste reactie kijkende, ben ik er waarschijnlijk al uit. Als je een hele bekende website hebt, kun je er wellicht nog wat mee verdienen, maar met zo'n klein blogje als ik heb...

Zuinigaan (Aaf) zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Zuinigaan (Aaf) zei

k krijg regelmatig verzoeken tot samenwerking, maar ik ga er niet op in. Ik schrijf geen reclamestukjes, maar ik heb wel Google Ads op mijn blog en daar verdien ik wat mee. Ik heb weinig invloed op de inhoud, volgens mij is die reclame afhankelijk van de zoekactiviteiten van de lezer. Diegenen die geen reclame willen, kunnen een adblocker gebruiken.
Ik zou ook niet voor niets een artikel willen schrijven en voor een ander reclame maken.

Geldsnor zei

Leuk dat iemand anders mijn site plugt. Bedankt Martijn!

Maar: ik draai wat Adsense op de site. Ik heb laatst proefondervindelijk ondervonden hoe hinderlijk ze waren en heb wat wijzigingen aangebracht. Het zijn er nu fors minder. Maar het heeft weinig invloed op de inkomsten.

Qua affilliate marketing: Ik plaats wel eens affiliate links als er toevallig iets zinnigs bij zit. Zoals LoZ al zegt: je wilt geen content creëeren om er links in te kunnen pluggen. Maar als het aanvullend is, is het wel leuk. Maar het gaat om euro's per maand (denk aan een tientje, bij 10.000 bezoekers in mijn geval). Maar ik plug het ook niet voldoende, het had vast 3x zoveel kunnen zijn...

"Sponsored content", dus een artikel schrijven voor een ander, gaat niet gebeuren. Ik plaats wel eens mijn Corekees referral link, maar daar hebben zij niet om gevraagd en valt dus niet in deze categorie.
Met artikelen schrijven over een product van een ander, met als enig doel om positief te zijn, is zoals Geldnerd al zegt vrij dicht bij "je ziel verkopen". Ik wil gewoon bedrijven de maat nemen als ik daar zin in heb (zoals de Blue Movement en Hallostroom) en ze een slecht product hebben. En ze in het zonnetje zetten als het wel goed is (zoals Deck & Corekees).
Maar niet omdat iemand het mij vraagt. Dat gezegd hebbende: de vraag is me ook nog nooit gesteld.

Mr Groeigeld zei

@Aaf: mag ik vragen hoeveel je er ongeveer mee verdient (kan ook via een persoonlijke mail als je het hier niet wilt zetten)? Ik lees namelijk nogal uiteenlopende bedragen op verschillende blogs.

Mr Groeigeld zei

@Geldsnor: een artikel schrijven op vraag zou ik alleen doen als ik er zelf helemaal achtersta en ook kritische kanttekeningen mag plaatsen. Maar vaak is het een vrij gekleurd verhaal, inclusief de nodige affiliate links (we kennen de blogs over het algemeen wel).

Het artikel op je blog heb ik net gelezen en was erg helder. Je moet erg erg veel tijd en energie insteken om er redelijk aan te verdienen. Ik ben er al uit: ik schrijf vooral vanwege de interactie met jullie en om mijn eigen hersenkronkels te ordenen. Het blijft een hobby, dus geen overbodige reclame voor een paar euro'tjes per maand.