19 februari 2021

Hoe staat het eigenlijk met de groeigeld-index?

In juni 2019 heb ik de groeigeld index geïntroduceerd. Deze geeft simpelweg aan in hoeverre wij financieel onafhankelijk zijn door het jaarlijkse dividend uit te zetten tegen de benodigde jaarkosten. Ik heb er al een tijdje niet naar gekeken, dus tijd voor een update.

Op dit moment hebben we als forward dividend €2002 op jaarbasis. Met een (toekomstig) uitgavepatroon van €38k per jaar, zitten we nu dus op zo'n 5,3%. Hieronder het overzicht door de maanden heen:In het plaatje zie je duidelijk het effect van de dividendverlagingen afgelopen jaar.

Er zijn echter twee dingen om rekening mee te houden:

Belasting
Het forward dividend is exclusief dividendbelasting. Normaal wordt er zo'n 15% belasting afgehaald bij uitkering. Dit kun je echter terugvragen via de belastingdienst. Mocht er meer dan 15% worden afgehouden dan heb je een dividendlek. De meeste posities heb ik echter tegen 15% dividendbelasting. Daarnaast heb je natuurlijk nog vermogensrendementsheffing, dat tel ik hier voor het gemak niet in mee, maar is wel iets om rekening mee te houden.

Niveaus van financieel onafhankelijkheid
In de berekening hierboven gaan we uit van €38k aan uitgaven per jaar (€2800 per maand). Dat is inclusief vakanties en normale uitgaven. Een latere berekening laat zien dat we met zo'n €29k (€2400 per maand) ook zouden moeten kunnen rondkomen. Er zijn dus verschillende niveaus financieel onafhankelijkheid.

Uitgaande van €29k per jaar, zitten we nu bijna op 7%. Als je €24k neemt, ontvangen we nu al één maand aan uitgaven als dividend.

Wat zegt dit nu voor mij: net als met aflossen, is het een marathon en geen sprint. Alle kleine beetjes helpen. Een percentage van 5% of 8% motiveert nog niet echt, dus richt ik me vooral op de stapjes en niet op het doel op zich.
Verder geeft deze reis dus keuzemogelijkheden. Zo kan ik doorgaan met dividendbeleggen tot al onze uitgaven zijn gedekt. Ik kan ook eerder stoppen met investeren, met bijvoorbeeld een bijbaantje erbij of veel minder werken.Waar mikken jullie op met je exit strategie?


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Langzaam maar gestaag ga je er vanzelf komen, de richting is goed.
Wat ik me wel afvraag is of je jezelf niet "tekort" doet in je berekening. Ga je het hele uitgavenpatroon proberen te dekken met dividend, zonder rekening te houden met rendement op het vermogen? De zgn 'safe withdrawal rate', welk percentage dat ook mag zijn (vaak wordt 4% gebruikt of meer of minder al naar gelang je eigen voorkeur en vertrouwen) zou je op kunnen tellen bij het percentage van je doel dat je al bereikt hebt. Een vermogen dat 2.000 dividend genereert geeft ook al een aardig bedrag SWR.
Het is maar een suggestie, of eigenlijk vraag. Alles bij elkaar ben je gewoon lekker onderweg. Succes verder! Groet, Marc

Anoniem zei

Maakt crypto deel uit van je strategie. Al veel over gezegd natuurlijk. Begin dit jaar ben ik met 3k ingestapt in cryprovaluta met de app Bitvavo. De bitcoin rally is erg interessant. Ethereum en neo zijn ook interessante coins. Steeds meer officiele instanties stappen in crypto. Onlangs Musk met 1.5 miljard in BTC. Wat is jouw visie mbt crypto Groeigeld ? Mvg Rob

Mr Groeigeld zei

Waarschijnlijk ben ik te conservatief ja. In het begin wilde ik bereiken, dat het dividend onze uitgaven volledig zou dekken. Dat is zeker haalbaar, alleen had ik dan eerder moeten beginnen (niet pas op mijn 38e). Nu dat lastig haalbaar wordt, zal het een deel dividend en een deel opeten van ons vermogen worden.

De 4% regel kan in een dalende markt trouwens nog best riskant zijn. Je moet dan namelijk meer verkopen bij dezelfde uitgaven, waardoor je dividend ook nog eens flink daalt. Kijk hier maar eens: https://groeigeld.blogspot.com/2020/01/drie-misverstanden-over-de-4-regel.html

Mr Groeigeld zei

Crypto is geen onderdeel van mijn strategie. Ik heb het wel, maar als speelgeld. Er is namelijk geen fundamentele waarde onder crypto.

Op termijn denk ik wel dat biiv bitcoin een geldig betaalmiddel wordt, al zal er dan nog een hoop regelgeving en stabiliteit aan toe moeten worden gevoegd. Op dit moment is de koers volledige willekeur en net wat iemand ervoor geeft. Als nu iemand twittert, kan het morgen +40% of -50% staan.