9 januari 2021

Portfolio analyse

In mijn plannen voor 2021 had ik ook een post "portfolio volwassen maken" genoemd. Dit wilde ik toch graag even toelichten in een aparte blog-post.

Na bijna drie jaar beleggen (maart 2018 reken ik als serieus startpunt) begint mijn portfolio een aardige omvang te bereiken. Ik heb zo'n 40 individuele aandelen en 6 ETF's. De vraag die bij mij leeft, is hoe en of ik dit nog verder wil uitbreiden. Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die aangeven dat meer dan 30-40 aandelen weinig toevoegt qua verdere spreiding. Verder kost het bijhouden van veel aandelen simpelweg ook meer tijd. Ik vind het leuk om af en toe een individueel aandeel te selecteren en toe te voegen. Ecthter zie ik ook de voordelen (spreiding, gemak) in van ETF's.

Voor mijn gevoel begint mijn portfolio wel aardig compleet of volwassen te worden. Enige puntje daarbij, is dat ik niet zo vaak kijk naar de samenstelling ervan. Dat blijkt wel, want mijn vorige blik op de samenstelling is alweer 1,5 jaar geleden en toen bleek er nogal wat scheef te zitten. Laat ik 2021 daarom eens starten met een analyse van mijn portfolio (alleen van aandelen trouwens, ETF's laat ik buiten beschouwing). 


Analyse


Een in mijn ogen ideal portfolio heeft een gelijke verdeling naar:
  • Percentages van het totaal (bij mij max. zo'n 2,5% per aandeel)
  • Sectoren (alle sectoren gelijk vertegenwoordigd)
  • Valuta (ongeveer 50/50% EUR/USD)

Percentages
Hieronder de verdeling van mijn aanden als % van mijn totale portfolio.



Hier ben ik best tevreden over. Het gemiddelde is 1,6% met Shell als grote uitschieter. Verder geen hele gekke uitschieters.


Sectoren
Bij de sectorverdeling (alleen van aandelen) kijk ik naar de volgende sectoren:
  • Communication Services
  • Consumer Discretionary
  • Consumer Staples
  • Energy
  • Financials
  • Health Care
  • Industrials
  • Information Technology
  • Materials
  • Real Estate
  • Utilities

Hiermee krijg ik het volgende plaatje:



Als ik dit vergelijk met mijn analyse in 2019, dan zie ik een veel evenwichtigere verdeling. Waar in 2019 financials flink oververtegenwoordigd waren, is dit nu een middengroep. Qua industrials, IT en material ben ik ook redelijk bijgetrokken. Ook zijn alle sectoren vertegenwoordigd. Het liefst heb ik een nog meer gelijke verdeling (dus meer utilities, telecommunications, materials en real-estate).

Nog verder inzoomend, kijk ik vervolgens naar de verdeling binnen de sectoren:


Hier zie je dat juist de sectoren die ik hierboven noemde vooral bestaan uit 1 of 2 aandelen. Een verdere spreiding binnen deze sectoren is dus ook nog van belang.


Valuta
Qua valuta-verdeling zit ik op 54% USD en 46% EUR, prima wat mij betreft. Ik hoef geen verdere spreiding naar andere valuta. Wellicht zijn de dollarbeleggingen nog een risico, maar ondanks de dalende dollar zal deze echt niet zomaar van het wereldtoneel verdwijnen. In een eerdere post bracht iemand al goudaandelen ter sprake. Op zich interessant, ware het niet dat goud al flink is gestegen afgelopen tijd. Mocht ik hier aankopen doen, dan schaar ik dat onder materials.


Conclusies


  • Een redelijk evenwichtige verdeling qua percentages en sectoren.
  • Shell is wat zwaar in mijn portfolio aanwezig, maar dat was geen verrassing.
  • Verdere spreiding in utilities, telecommunications, materials en real-estate lijkt verstandig.

Hier zal ik komende maanden rekening mee houden bij mijn aankopen. Een aandeel moet zich natuurlijk wel rechtvaardigen, ik koop iets niet alleen maar vanwege de sector. Uiteindelijk kan de ene sector nu eenmaal harder groeien dan een andere.

Zoals ik hierboven al zei, "staat" mijn portfolio wel een beetje (naar mijn mening). Als de sector-verdeling nog evenwichtiger is verdeeld, ga ik de bestaande posities langzaam uitbreiden in aantallen. Nog veel verder uitbreiden naar 70-100 individuele aandelen lijkt me namelijk niet nodig en niet handig (dan kan ik beter een ETF kopen).



Hebben jullie nog tips op basis van bovenstaande? Hoe gaan jullie om met je portfolioverdeling?

2 opmerkingen:

de kleine kapitalist zei

Wat goed dat je je portfolio zo hebt versterkt in de afgelopen anderhalf jaar. Het is inderdaad veel beter gespreid. Echt mooie aandelen heb je gekocht. Zelf ben ik momenteel ook aan het puzzelen op de samenstelling. Net als jij heb ik bijvoorbeeld de gezondheidszorg aandelen allemaal uit de VS (behalve Bayer). Naast een sector risico zit daar ook een politiek risico in (medicijnprijzen). Ik spreid zelf bewust maar deels. Van de sectoren waar ik minder van verwacht heb ik er maar 1 (bank, telecom, energie, vastgoed, en geen nuts). En omgekeerd (met name IT, gezondheidszorg en consumenten goederen). Dat pakt vooralsnog goed uit, maar het beeld begint wel wat te draaien. Bij een economisch herstel kunnen heel wat achterblijvers flink herstellen. Het stockpicken doe ik omdat ik het leuk vindt en stiekem hoop op een hoger rendement (maar accepteer als dat niet zo is). Daarvoor is een afwijkende sectorverdeling eigenlijk juist nodig. Met de hoogste gewichten aan de aandelen met de grootste overtuiging. Als je een evenwichtige spreiding ambieert is een ETF wellicht geschikter. Je hebt de BDC apart gerubriceerd, maar dat zijn volgens mij ook financials? Die oververtegenwoordiging valt nog op. Nu de yield in de VS wat stijgt en banken mogelijk dividend mogen uitkeren lijken de vooruitzichten voor deze sector weer wat beter. Maar de risico's blijven in mijn ogen groot. Er komen immers nog wat faillisementen aan. Een tip is om een aandeel in de materials sector te overwegen. Grondstoffen zijn ondergewaardeerd en de vraag zal snel toenemen in het economisch herstel. Daar zitten beslist ook mooie dividendgroeiers tussen.

Mr Groeigeld zei

Bedankt voor je uitgebreide commentaar DKK. Met de sectorselectie zit ik zelf ook. Nu voorspellen welke sectoren het goed gaan doen is ook een stukje markt timen en dat wil ik voorkomen. Als je afgelopen jaar flink in tech zat, heb je geluk gehad. Maarja, wie had dat kunnen voorspellen eind 2019?


Mijn aandacht zal komende tijd uitgaan naar de sectoren die ik hierboven noemde. Echter moet een aandeel zich wel gewoon bewijzen volgens mijn selectiecriteria. Voldoet hij niet, dan voldoet hij niet.


Wat betreft de BDC's klopt het wat je zegt, daar zit nog een foutje in.