19 januari 2021

13e maand

Deze maand ontvang ik weer een 13e maand. Niet in december zoals bij veel bedrijven, maar in januari. Het is altijd een lekker extraatje, zo'n 8,3% van mijn jaarsalaris (100% / 12).

Nu lijkt dat veel, maar van dat bruto bedrag hou ik ongeveer de helft over aangezien het bovenop mijn jaarsalaris wordt gerekend. Ondanks dat, is het alsnog een leuke extra.

Normaal ging de 13e maand voor een deel naar de betaling van de vakantie (ja, ook wij zijn vroegboekers). Echter dit jaar doen we dat niet. Onze vakantie is vorig jaar doorgeboekt naar dit jaar. Er staat nog wel een deel open, maar ik wil eerst eens zien hoe de hele corona-situatie zich ontwikkelt. Als Frankrijk net met een avondsklok is gaan werken, kan ik me niet voorstellen dat we in juli weer hutjemutje op de camping staan met z'n allen.


Een luxe probleem dus: wat te doen met mijn 13e maand? Een paar opties:

  • Buffer aanvullen. Zoals ik in mijn plannen voor 2021 schreef, wil ik onze buffer aanvullen voor wat verbouwingen. Dat kan in stapjes of met een flinke stap met de 13e maand. Dan is hij in één klap weer aardig op pijl, waardoor ik de overige maanden bijv. extra kan beleggen.
  • Extra beleggen: de markten zijn 2021 erg sterk begonnen en lijken niet kapot te kunnen. Ik kan het houden bij mijn maandelijkse inleg of wat extra beleggen. Risico is wel dat ik wat meer op toppen instap.
  • Extra aflossen: in diezelfde plannen wil ik ook graag onze hypotheek onder de 2 ton duwen. Een extra duwtje in de rug kan zeker helpen.
  • Inleggen in ons Dela Spaarplan. Dat levert 2,75% rente op, maar staat nog wel vier jaar vast.


En natuurlijk besef ik goed, dat het een luxe keuze is. Uiteindelijk kies ik ook hier voor spreiding denk ik. Iets meer beleggen, iets meer aflossen, wat sparen en overmaken naar Dela.


Wat doen jullie met je 13e maand?


8 opmerkingen:

Uitklokken zei

Wij krijgen de 13e maand verspreid over het jaar. Dat vind ik veel fijner, dan hoef ik er ook geen specifieke bestemming voor te zoeken.

de kleine kapitalist zei

Geen 13e maand :(. Als het bedrijf goed presteert ontvang ik wel een bonus, meestal pas in April. Die gaat in beleggingen. Verder heeft mijn bedrijf een cafetaria model. Ik krijg vakantiegeld bijvoorbeeld ook per maand. Je kunt zelf kiezen hoe je vrije dagen etc inricht. Uiteraard ga ik voor de hoogste maandelijkse cashflow.

Ik zou bij je keuze zo rationeel mogelijk kijken. Gezien je plannen ligt liquiditeitwellicht iets meer voor de hand. Dat pleit voor sparen en in mindere mate beleggen. Dela 2,75% vs hypotheek (?) kun je uitrekenen. Onder de 2 ton heeft m.i. alleen emotionele betekenis (tenzij je een lager rentetarief kun halen). Het is maar een getal.

Mr Groeigeld zei

Dat is natuurlijk ook een optie. Ik vind 1x per jaar handig, dan voelt het toch als extra.

Mr Groeigeld zei

Leuk woord "cefetariamodel". Hoe bedoel je dat met je vrije dagen?

Ik heb net gekeken dat onder die 2 ton waarschijnlijk wel gaat lukken dit jaar, dus ga ik geen extra grote aflossing doen. Klopt, die 2 ton is maar een getal, maar het voelt wel erg lekker :)

de kleine kapitalist zei

Het staat op wikipedia niet onaardig omschreven: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cafetariamodel

Ik krijg het wettelijk minimum aan vrije dagen en een toelage (CAO budget). Van die toelage kun je tot een bepaald maximum verlof bijkopen. In dat budget zit ook het vakantiegeld en wat kleinere regelingen. Je kunt kiezen om alles per maand uit te laten betalen, of een groot bedrag in mei (als vervanging vakantiegeld) of in oktober als je dat zou willen. Je kunt er ook iedere maand aandelen van kopen :).

Mooi Dividend zei

Bedrijf waar ik werk kent geen 13e maand. Wel een bonus, maar de impact hiervan is relatief klein t.o.v. het jaarsalaris. Het bedrijf waar ik werk kent ook een cafetariamodel. Ik verkoop elk jaar een deel van mijn vakantiedagen, omdat ik 6 weken vakantie per jaar heb.

Deze 6 weken maak ik doorgaans wel op, maar ik heb nog een enorme sloot aan uren uit het verleden staan. Ik werk 19 jaar bij hetzelfde bedrijf en in de eerste jaren had ik nog ATV, bijna 4 weken op jaarbasis. Ik heb destijds mijn vakanties weggeschreven als ATV en mijn vakantieuren laten staan.

Sinds 2 jaar hebben we een cafetariamodel waarin het o.a. mogelijk is om vakantiedagen bij te kopen of te verkopen. Sinds we dit model hebben verkoop ik elk jaar een deel van mijn saldo vakantiedagen.

Mr Groeigeld zei

Dat is een mooie regeling. Zo heb je zelf alle vrijheid om te kiezen wat je wilt.
Waar ik werk heb ik (voor het bedrijfsleven) erg veel vrije dagen. Dat stuwmeer is voor mij een doorn in het oog aangezien het nooit opkomt. Liever heb ik dat uitbetaald of in een keuzebudget, zoals jij hebt. Toch maar eens aankaarten binnenkort.

Mr Groeigeld zei

Lekker hoor, die vrijheid, net zoals bij DKK. Dagen kopen of verkopen kan ik ook, alleen levert verkopen niet zoveel op ivm de hogere belastingschaal. Ik heb nu nog iets van 10 weken open staan. Daarbij heeft ons bedrijf liever dat je vrijneemt (uitrust, stress) dan dat er geld weggaat. Ik zal eens bij mijn nieuwe manager polsen hoe hij erin staat.