28 augustus 2020

Hypotheek opties: keuze


Aangezien het een drieluik is geworden, leek het me goed om nog een kort afsluitend artikel te maken. 

Samenvatting: we gaan onze hypotheek niet oversluiten.


Waarom doen we het niet:
  • Zoals ik in het vorige artikel al aangaf, is de bruto terugverdientijd 11 jaar (netto 8,5 jaar). Aangezien we over 14 jaar hypotheekvrij zijn, profiteren we dus maar beperkt. Als we niets zouden aflossen, zouden we waarschijnlijk meer voordeel van het overstappen hebben gehad.
  • De netto maandlasten zakken niet flink dankzij de hoge EWF en de lagere HRA bij een lagere rente.
  • Ik vond de besparing wat tegenvallen, bekeken over 14 jaar. Ja, je laat het liggen, maar in 14 jaar kan een hoop gebeuren. Stel dat we over 10 jaar alsnog willen verhuizen, dan is de investering bijna voor niets geweest.
Al met al waren we niet enorm overtuigd van het voordeel, zeker niet omdat het over 14 jaar gespreid wordt.

Nog een extra reden is dat aan het eind van het jaar één van onze auto's aan vervanging toe is. Samen met de €12k boete (bruto, krijgen we pas volgend jaar juli een deel van terug) wordt het een flinke hap uit ons budget.

Wat heb ik hier nu van geleerd? Ten eerste dat je niet moet blindstaren op de getalletjes op internet en van adviseurs, dat je het zelf moet snappen. Daarnaast ook: luister naar je gevoel. Zit het niet lekker, doe het dan niet. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze, ook al staan de rationale getalletjes op groen.

2 opmerkingen:

Mooi Dividend zei

Ik kan jullie keus begrijpen. Hier zie je wel dat het dus de moeite waard is om dit zelf goed na te rekenen, want zonder jullie voorbereiding en uitvoerige analyse had je hier vermoedelijk veel sneller de beslissing genomen om het wél te doen. Al het rekenwerk is dus niet voor niks!

Mr Groeigeld zei

Precies, als je zelf al extra aan het aflossen bent, moet je goed uitrekenen of het wel voldoende loont. Dat wordt in de meeste adviezen niet meegenomen. Plus ik vond het ook leuk om zelf te snappen :-)