12 augustus 2020

Volgend jaar nog meer lenen


Twee weken geleden kwam een bericht langs, dat vanaf volgend jaar tweeverdieners waarschijnlijk een hogere hypotheek kunnen afsluiten. Het laagste inkomen gaat zwaarder meetellen in de berekeningen, terwijl een studieschuld minder gaat meetellen.

Op dit moment telt het laagste inkomen voor 80% mee, dat zou 90% moeten worden. Verschillende rekenvoorbeelden op internet laten zien dat een hypotheek hiermee gemiddeld €7000-8000 hoger kan worden zonder studieschuld en gemiddeld €1500 er nog eens bij met een studieschuld van €10.000.

Over het algemeen vind ik dat inflatie een algemeen geaccepteerd fenomeen is. Echter, volgens mij moeten we ons hiervan afvragen of het wel verstandig is. Meer bestedingsruimte betekent namelijk ruimere hypotheken en hogere huizenprijzen. En dat terwijl een gemiddeld huis al €330.000 kost

Om voor eigen parochie te preken: natuurlijk ben ik blij dat ons huis steeds meer waard wordt. Echter, ondanks de beperkte loonstijgingen van afgelopen jaren (bezuinigingen, corona) kunnen we door de lage rente en dit soort maatregelen steeds meer lenen. Dat lijkt dus nogal wat uit elkaar te gaan lopen.Wat vind jij, moet de leenruimte langzaam meebewegen met de woningprijzen of moeten we de leenruimte beperken (met risico dat mensen geen huis meer kunnen kopen)?

1 opmerking:

Anoniem zei

En dat is nu exact wat de EUSSR wil! Meer ruimte zodat straks bij een failliet van het financiele systeem de helft van de bevolking op straat komt te staan. Ofwel onteigening! Zie https://www.xandernieuws.net/algemeen/alle-landen-voor-eind-september-half-jaar-lang-in-totale-lockdown-waarbij-leger-wordt-ingezet/