28 juni 2020

Nieuwe box 3 uitgesteldSeptember vorig jaar werd er een klein bommetje onder het (dividend) beleggen in Nederland gelegd (zie hier en hier). Met een nieuw voorstel zou box 3 vanaf 2022 flink veranderen.  Samengevat zou je over spaargeld tot €440k geen vermogensbelasting betalen en over alle beleggingen 1,76% (op het moment dat je boven de drempel van €30.864 komt). Aangezien ik dividend op lange termijn belangrijk vind, hakte dat flink in op onze plannen.

Maarrrr....opeens is het voorstel weg. Andere bloggers meldden het ook al. Stilletjes was het voorstel opeens van tafel geschoven. Vandeweek kwam er wat meer informatie naar buiten. 

Men vindt het blijkbaar opeens toch niet zo'n verstandig plan gezien het grote verschil tussen sparen en beleggen. Liefst heeft men een heffing op het daadwerkelijke rendement, maar dat is bijna niet uitvoerbaar voor de belastingdienst. Dus wordt er nu gezocht naar een andere oplossing.

Natuurlijk spelen de verkiezingen van volgend jaar hierin een rol. Wie wil er nu een verkiezing ingaan met een dergelijk plan? Plus zijn er allerlei andere ideeën om het belastingstelsel op de kop te gooien. Dan kun je beter alles tegelijk doen.

Voor nu dus voorlopig uitstel. En dat is zowel mooi als niet mooi. Want even 1,76% rente aftikken over onze beleggingen tikt op lange termijn hard aan. Aan de andere kant is het ook wel fijn om geen heffing te betalen over je hard verdiende spaargeld.

Op naar een nieuw voorstel dus.


Wat vinden jullie, jammer dat het nieuwe plan wordt uitgesteld of juist niet?

8 opmerkingen:

Noorderkracht zei

Ik verwacht dat er zeker een nieuwe vorm van vermogensrendementheffing komt. En die heffing kon wel eens een stuk hoger worden dan we nu denken. Nederland kampt met een enorm begrotingstekort. Over dividendbeleggen heb ik zo mijn twijfels. Het rendement is veelal slechts 2 á 4 procent en een bedrijf kan haar dividend altijd verlagen of schrappen. Voor mij hooguit als kleine aanvulling ter diversificatie van mijn portfolio.

Anoniem zei

Het spaargeld wordt vrijwel niet belast, terwijl beleggingen relatief zwaar worden belast. Door de lage rente is dat mogelijk nog redelijk eerlijk, maar het hakt er wel zwaar in, 1,76% is namelijk extreem significant en zorgt ervoor dat je bijna zeer offensief moet gaan beleggen om niet al je rendement in rook op te zien gaan. Ik weet niet wat ik er van moet vinden, maar denk dat Hans Vijlbrief er goed aan deed om het voorstel (voor nu) even op de plank te leggen

Mr Groeigeld zei

Tja, dat begrotingstekort zal wel weer resulteren in bezuinigingen. Wat was het ook alweer, 7 magere jaren, 7...onee die kwamen nooit ;-)

Mr Groeigeld zei

Het is inderdaad tijdelijk van tafel gehaald. In het compleet nieuwe belastingstelsel zal er een nieuwe vorm moeten worden gevonden. Daarin verwacht ik ook dat het huis naar box 3 wordt geschoven. Anders is die €400k aan vrijstelling wel erg ruim.

Uitklokken zei

Het is goed dat het plan van tafel is geveegd. Daadwerkelijk rendement belasten is het allereerlijkst. Tot die tijd is het behelpen.
Politiek is lastig, hoor.

Mr Groeigeld zei

Tja, blijkbaaris daadwerkelijk rendement moeilijk te belasten bij de belastingdienst. Misschien toch maar wat tips geven daar ;-)

Paul zei

Het gaat om de haalbaarheid van verzameling van alle benodigde databronnen. Het is zeer waarschijnlijk ondoenlijk met alle brokers en banken, plus alle mogelijke dingen die daarin fout kunnen gaan. Voorlopig lijkt een fictief rendement realistisch. Alleen de daadwerkelijke percentages die ze moeten kiezen, tja, dat is vraag 2.

Mr Groeigeld zei

Als het goed is (maar dat zal wel niet zo zijn) moet iedere broker ook gegevens doorgeven aan de belastingdienst (zo te zien op de vooringevulde aangifte klopt dat). Maar inderdaad, het zou een kleine wijziging moeten zijn om iederjaar een reëel rendement te kiezen.