17 juni 2020

Eindelijk hypotheekvrij!


Nouja, niet ik, maar Gerhard Hormann. Sinds maart dit jaar is hij hypotheekvrij en heeft hij een boek uitgebracht over het hele traject: "Eindelijk hypotheekvrij!"

Voor de mensen die hem niet kennen: hij staat wel bekend als de aflosgoeroe van Nederland (al geeft hij in zijn boek aan dat hij wel een beetje klaar is met die titel) en heeft meerdere boeken geschreven over aflossen en vervroegd met pensioen gaan. Al sinds 2008 is Gerhard hard bezig zijn hypotheek versneld af te lossen na de zoveelste ontslagronde en publiceerde daar als één van de eersten boeken en artikelen over. In zijn nieuwste boek blikt hij terug vanaf 2008 naar nu.

Allereerst: ik sta ook in het boek! :-) Met een quote aan het begin van het hoofdstuk op pagina 133 voel ik me erg vereerd. Het valt me sowieso op dat Gerhard regelmatig verwijst naar zijn blog en ook andere bloggers aanhaalt. Voorin het boek staan zelfs quotes van Geld is Tijd, Lekker leven met minder en andere websites.

Verder valt me op, dat het boek een aantal keer bewust stilstaat of het wel slim is om alles hard af te lossen zonder een goede buffer op te bouwen. Hij noemt dat zelfs een armzalige financiële planning. Waar ik een "die-hard" aflosboek had verwacht, adviseert Gerhard zelfs om naast aflossen je vermogen ook vooral op te bouwen via beleggen en sparen.

Dat is precies wat wij ook doen: aflossen, beleggen en sparen tegelijk. Als ik onze berekeningen nakijk, vraag ik me zelfs af of tot hoe ver we de hypotheek willen aflossen. Liefst zo ver en zo snel mogelijk natuurlijk, maar er komt uiteindelijk ook een balans tussen al ons geld erin stoppen of dat geld gebruiken om een eigen pre-AOW pot op te bouwen. Zeker nu de pensioenen niet meer gegarandeerd zijn.

Terug naar het boek. Het heeft soms een aardig "zie je wel, ik zei het toch" gehalte, maar verder leest het lekker weg. Er komen ook andere maatschappelijke thema's langs, zoals klimaatverandering, stress, tiny houses, vrijwilligerswerk en hoe je in het leven staat. Op zijn blog bespreekt hij inmiddels ook andere (soms gevoelige) thema's.

Gerhard verdient er links en rechts nog wat bij (plakbandpensioen) en ook zijn vrouw werkt nog. Dat, samen met spaargeld, maakt het mogelijk dat hij ver voor zijn AOW datum is gestopt met werken. 

Ik ga niet de inhoud van het hele boek hier bespreken, daarvoor kun je het beter zelf lezen. Gerhard, mocht je dit lezen: ondanks dat je jezelf geen aflosgoeroe meer vindt, heb je veel mensen geïnspireerd, zo ook mij. Niet per se door het aflossen, maar door mensen bewust te maken dat ze een keuze hebben om een andere richting op te slaan in het leven. Dank daarvoor.


8 opmerkingen:

Geld is tijd zei

Ik was eigenlijk een beetje klaar met zijn boekjes, maar nu ben ik wel heel benieuwd naar mijn citaat...

Zuinigaan (Aaf) zei

Ik heb in de periode (van 2010 - 2018) dat ik mijn hypotheek volledig afloste heel weinig buffer gehad. Die buffer ben ik nu aan het opbouwen.
Ik had wel een jongste dochter met veel spaargeld (zeker 50.000 euro), die mij in geval van nood had kunnen helpen. Deze dochter heeft eind 2017 met haar man zelf een huis gekocht, nu kan ik niet meer terugvallen op haar geld.

Zuinigeman.nl zei

Leuk dat je in zijn boek staat. Ik moet nog steeds een boek lenen/kopen van Gerard. Het is er nog niet van gekomen, misschien ook omdat ik niet zo van boeken lezen hou. Ondertussen in de afgelopen jaren begonnen met aflossen, sparen en beleggen. En duurzamer maken van onze woning. Volgens mij doen wij het wel goed.

Mr Groeigeld zei

Toch maar eentje lezen dan ;-)

Mr Groeigeld zei

Dat is dan een soort reserve-buffer, dat is ook handig. Zelf houden we ervan om wat te spreiden, dus tegelijkertijd onze hypotheek aflossen en sparen/beleggen. Ik zit er echter aan te denken om op een gegeven moment niet verder extra af te lossen en met het restant (besparing+extra aflossing) onze spaarpot verder uit te breiden.

Mr Groeigeld zei

Klinkt goed, zeker dat spreiden op verschillende gebieden. Zo zet je je geld op meerdere manieren aan het werk.

mariimma zei

Gerhard weet zijn boodschap optimaal te benutten met alweer een boek. Ik vind dat echt knap!

Mr Groeigeld zei

Dat doet hij zeker knap. En tegelijk een mooie passieve inkomstenbron.