2 juni 2020

Dividend update - mei 2020


Nu verschillende landen langzaam opengaan en de economie weer gaat lopen, zijn ook de beurzen in mei wat opgekrabbeld. Ondanks dat het herstel fragiel is, sta ik nog "maar" 7% in de min. Tijd voor het maandoverzicht.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend mei: €88
 • Dividend heel 2020: €618
 • Jaarlijks (forward) dividend: €2277 of 2468 EUR/USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 5,0%Ondanks dat mei een "kleine" maand is qua dividend, heb ik 30% meer dividend ontvangen dan vorig jaar. Na alle dividend-perikelen erg fijn om weer eens een stijgend getal te zien. Het jaardividend staat wel redelijk stil afgelopen maanden, ondanks nieuwe aankopen. Dit komt mede door de dividendverlagingen (en een beetje dollar-daling).


Dividend-veranderingen


In mei werden de volgende dividend-veranderingen aangekondigd:

 • Medtronic (MDT): +7,4%

Ook hier fijn om weer een positief getal te zien. 


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in april waren:
  • Illinois Tool Works (ITW): 4st
  ITW stond al langer op mijn wensenlijstje. Het bedrijf vervaardigt (voornamelijk) allerlei uiteenlopende industriƫle apparatuur voor het bedrijfsleven. Een paar kengetallen:

  • Dividend: 2,5%
  • 45 jaar opeenvolgend dividend verhoogd 
  • P/E: 22
  • Payout ratio: 56%
  • Gemiddelde dividendgroei afg. 10 jaar: 13%
  Al met al dus prima kengetallen. Het dividend is wat aan de lage kant, maar zoals ik al zei ben ik nu meer op zoek naar wat meer stabiele beleggingen.


  Samen met de dividend- en dollarverandering blijft ons (forward) dividend ongeveer gelijk op €2277 of 2468 EUR/USD.


  Samenvatting


  Een maand met eindelijk weer eens wat positievere getallen. Vooral ben ik erg blij met de dividendgroei van 30%. 

  Eerlijk gezegd ben ik wel een beetje murw gebeukt met alle koers-, dividend- en DeGiro-aanpassingen. Het jaardividend blijft redelijk stabiel, ondanks de aankopen. Aan de ene kant is dat frustrerend, aan de andere kant weet ik dat mijn nieuwe aankopen een stabiele investering zijn. Samen met het feit dat ik weer bijna zwarte cijfers schrijf, geeft me dit weer iets meer vertrouwen.


  Hoe was jullie mei? Hebben jullie ook weer een stijgende lijn te pakken qua portfolio en dividend?


  7 opmerkingen:

  de kleine kapitalist zei

  Wow, een groei van 30% is fantastisch! Mijn jaardividend is ook stevig gedaald en ik kan dat niet compenseren met nieuwe aankopen. Wat een goede zet om voor nieuwe aankopen te kiezen voor stabiele bedrijven. ITW is met al die dochterondernemingen bijna een ETF op zich en supersaai. Dat is goed :). Het is een vaste waarde in mijn porto en ik wacht nog op een goed bijkoop moment.

  Mr Groeigeld zei

  Dankje. ITW stond al langer op mijn lijst en nu maar eens besloten te kopen.
  Ik ben benieuwd naar je maandoverzicht, hopelijk valt het mee voor je. Het dividendbeleggen voelt op dit moment een beetje als vechten tegen de bierkaai. Op lange termijn zou het goed moeten komen.

  Mooi Dividend zei

  Heel motiverend om in deze markt zo'n stijging te realiseren. ITW ziet eruit als een stabiele aankoop. Ik heb ze op mijn to do lijstje staan om een keer goed te bekijken, omdat je ITW in best veel dividend portfolio's tegenkom. Tot op heden nog niet aan toegekomen om ze in detail door te lichten.

  Mr Groeigeld zei

  Moet je zeker doen. Het is een erg breed bedrijf, zeer stabiel en inderdaad onderdeel van veel DGI portfolio's. Wellicht komt er over een tijdje nog een mooie koopkans (want de koersen lopen opeens wel erg hard op).

  Dividendbelegger zei

  top dat je alleen voor kwaliteit gaat. Zelf ben ik (zeker na vandaag 5 juni) erg blij met de koersontwikkeling.

  Leuk om te zien dat aandelen als SPG en VIAC door het dak gaan nu de beleggers weer vertrouwen hebben.

  Mr Groeigeld zei

  Klopt, maar de huidige rally is wel erg verdacht. Bedrijfswinsten dalen nog altijd terwijl de koersen flink gestegen zijn. Aandelen zijn nu dus flink duurder. Dit wordt gedreven door de geldpers en particulieren die instappen (denk aan de wachtrijen bij brokers). Dat is geen goed onderbouwde rally, dus ik ben benieuwd hoe lang het door kan gaan. In de tussentijd gewoon laten lopen...

  Mr. Robot zei

  Toch leuk als je €88 euro een kleine maand kan noemen. :)

  Mooie aankoop in ITW. Die zie je inderdaad in vrij veel portfolio terug komen.

  Ik snap je bierkaai statement. Het is af en toe moeilijk om het hoofd omhoog te houden en ondanks veel investeringen maar euro's op jaarbasis vooruit te gaan.

  Belangrijkste is stug volhouden, over een tijdje is alles weer rustig en ga je weer met sprongen vooruit.