26 februari 2020

WOZ-waarde: +4,8%?

Het heeft even geduurd, maar dit weekend zag ik onze nieuwe WOZ-waarde binnenkomen. Tot mijn verbazing was de WOZ-waarde met slechts 4,8% gestegen, terwijl de gemiddelde huisprijs in onze regio in diezelfde periode zo'n 9% is gestegen! Beetje vreemd dus, maar ik vind het prima.

Waarom vind ik dit prima:

  • Een lage WOZ betekent ook lage gemeentebelastingen
  • We willen hier nog zeker 20 jaar blijven wonen, dus hebben we nu geen belang bij een hoge WOZ
  • De WOZ staat in mijn ogen los van de marktwaarde (wat iemand ervoor wil betalen). Het is bepaald met een rekenmodel van verkochte huizen in de omgeving. Vaak zijn dat hele andere huizen op hele andere plekken. Appels met peren dus.
  • Het WOZ-rekenmodel weet niets van onze verbouwingen afgelopen jaren (isolatie, dubbel glas, recente verbouwing, zonnepanelen en andere opknapbeurten). In de 2,5 jaar dat we hier wonen hebben we het huis op veel punten verbeterd.

Een mooi voorbeeld van de (on)zinnigheid van de WOZ-waarde was bij de aan- en verkoop van ons huis in 2017:

  • Ons huidige huis kochten we voor een prijs die slechts 4,8% boven de WOZ-waarde lag
  • Ons vorige huis verkochten we (zelfde tijd) tegen een prijs die 32% boven de WOZ-waarde lag

De echte marktwaarde kan dus heel anders (lees: hoger) liggen dan onze aankoopreferentie van toen. Het enige "nadeel" van een lage WOZ is dat de verhouding tot onze openstaande hypotheek (de zgn. loan-to-value) minder snel oploopt. Met een lage resthypotheek t.o.v. de huiswaarde kan je eventuele rente-opslag omlaag. 

Uitgaande van onze nieuwe WOZ-waarde komt onze loan-to-value op 59% uit. Aangezien we hiermee net onder de 60% zitten (na een eventuele taxatie waarschijnlijk nog lager), wordt het tijd onze hypotheekverstrekker te mailen. Dat zou zomaar eens 0,1% rente-opslag kunnen schelen. Die 0,1% lijkt weinig, maar het zou direct zo'n €20 per maand aan rente schelen, of ruim €3000 over de resterende looptijd.


Was jullie WOZ-stijging boven of beneden verwachting?


6 opmerkingen:

Audrey zei

Hier 4,9%. Best prima dus, aangezien de ltv met NHG toch niet relevant is en ik inderdaad ook nog lang niet ga verhuizen.

Mr Groeigeld zei

Dat komt aardig overeen. We wonen ook in dezelfde regio ;-)

Uitklokken zei

Hmm, hier worden wel de juiste huizen als vergelijking gebruikt. Mag ook wel, ik woon in een appartement. En een appartement in hetzelfde blok is vaak een goede vergelijk.
De WOZ waarde is een peiling van een jaar geleden. Sowieso loopt de bepaling dan ook al een jaar achter bij de huidige waarde.

Mr Groeigeld zei

Vaak worden ook nog verkopen meegenomen van 2018 of zelfs ervoor (in ons geval), dus bij ons loopt het zeker 1 tot 2 jaar achter.

Anoniem zei

Hier +10% Gezien de verkoopprijzen hier in de buurt was dat ook wel mijn verwachting.
Ook wij hebben NHG hypotheek, dus maakt de WOZ niet uit, maar fijn als dat korting oplevert.
Belangrijkste is dat de gemeentelijke belastingen hier (iets) gedaald zijn!

Mr Groeigeld zei

Gedaald zelfs! Dat is helemaal mooi meegenomen (bij ons zijn ze 5% gestegen).