18 december 2019

Nieuw energiecontract: 1 of 3 jaar vastzetten?


Aan het eind van het jaar bekijk ik meestal kort al onze verzekeringen en contracten om te zien of er nog iets te winnen valt. Ons energiecontract was daar afgelopen jaren geen onderdeel van, aangezien ik het contract voor 3 jaar had vastgezet. 
Via Vereniging Eigen Huis had ik me ingeschreven voor een collectief aanbod, waarmee ik de vorige keer een flinke besparing had binnengehaald. Maart volgend jaar loopt dit contract af, dus komt de vraag: zet ik een nieuw contract voor 1 of 3 jaar vast? En welke leverancier neem ik dan?Let op: nieuwe belastingen!


Voordat ik doorga met een vergelijking, eerst een waarschuwing: let op de nieuwe belastingen voor 2020. Omdat ik graag wil weten hoe dingen in elkaar steken, had ik zelf een excel gemaakt om te toetsen of de aanbiedingen hout sneden. Je vergelijkt namelijk snel appels met peren als je niet uitkijkt. In het begin kreeg ik vreemde bedragen en klopten de vergelijkingen niet. Wat blijkt: mijn huidige aanbieder en Vereniging Eigen Huis doen een aanbod op basis van 2019 belastingen. Met alle respect, maar dat doe je toch niet?! Zo stuur je mensen het bos in. Het stond wel ergens in kleine lettertjes, maar ik vond het niet netjes, zeker niet omdat de tarieven voor 2020 gewoon bekend zijn (alle getallen inclusief BTW):


  • Energiebelasting stroom: 11,8 ct/kWh (-1,1%)
  • Energiebelasting gas: 40,3 ct/m3 (+14%)
  • ODE stroom: 3,3 ct/kWh (+44%)
  • ODE gas: 9,3 ct/kWh (+47%)
  • Vermindering energiebelasting: €527 (+69%)


Vergelijking


Hieronder de vergelijking tussen onze huidige tarieven (100% als referentie) en het aanbod van verschillende leveranciers, die voor onze situatie als beste uit de bus kwamen. De tarieven zijn inclusief belasting en ODE (Opslag Duurzame Energie).


Gemiddeld gezien gaan we voor elektriciteit dus zo'n 15% en voor gas zo'n 11% meer betalen dan dat we nu doen.

Ben ik er dan? Nee, helaas. Waar het netbeheer en belastingen overal hetzelfde zijn, rekent iedere leverancier andere leveringskosten. Je krijgt dus pas een goed beeld als je de totale kosten per jaar berekent per leverancier. Pas dan vergelijk je appels met appels. 


Via gaslicht.com kun je dat mooi doen. Ook rekenen ze daar met de juiste 2020 getallen. Het valt me op, dat de leveringskosten bij alle leveranciers flink omhoog gaan. We betalen nu €6 per jaar (voor alleen gas of electra), bij de aanbieders lopen de getallen uiteen van €12 tot maar liefst €72 per jaar. Uiteindelijk kom ik tot onderstaande vergelijking van de totaalkosten van alle leveranciers, dit is inclusief allerlei welkomstbonussen.
Wat je in de totaalvergelijking ziet, is dat we komend jaar (met hetzelfde verbruik) juist minder betalen dan dit jaar. Dit komt voornamelijk door de flinke verhoging van de "vermindering energiebelasting".

De winnaars (voor onze situatie):

  • 1 jaar vast: Energiedirect
  • 3 jaar vast: Welkom Energie


Dillema


Het enige dilemma waar ik nog mee zit, is of ik mijn contract voor 1 of 3 jaar vastzet. Het verschil tussen beide winnaars is €112 per jaar. Echter, de belastingen op gas zullen komende jaren ook flink gaan stijgen (1,21 ct/jaar). Met een verbruik van 900 m3 per jaar scheelt me dat in 3 jaar tijd zo'n €22. Dat lijkt dus niet op te wegen tegen het langere vastzetten, zeker niet omdat de belasting op elektriciteit wordt verminderd.


Conclusies


  • Let op dat je appels met appels vergelijkt! Je moet het complete plaatje bekijken, niet alleen de energietarieven.
  • In totaal hebben we volgend jaar minder energiekosten dan nu, voornamelijk door de hogere teruggaaf.
  • Het nemen van een 3 jarig contract lijkt in ons geval weinig op te leveren boven een 1-jarig contract

Een andere mooie conclusie: we gaan in 2020 zo'n €588 per jaar of €49 per maand betalen voor onze energierekening. Dat is bijna €200 per maand minder dan toen we hier kwamen wonen (met dank aan onze vorige bewoners) en zo'n €50 per maand minder dan vorig jaar. En dat door een paar simpele aanpassingen aan ons huis. Geweldig!


Wat zouden jullie doen, vastzetten voor 3 jaar i.v.m. onzekerheden in gasprijs en belastingen of 1 jaar nemen?


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij rekenen de energiebedrijven belastingverhogingen (en -verlagingen) gewoon één op één door, dus daar hoef je het niet vanaf te laten hangen. Ik koos in het verleden vaak voor 3 jaar vast omdat ik die zekerheid prettig vond, maar tegenwoordig zet ik hem standaard een jaar vast. Welkomstbonus innen en volgend jaar weer kijken waar ik dan het goedkoopste uit ben.

Mr Groeigeld zei

Klopt, maar het is wel vreemd dat leveranciers een totaalpakket voorspiegelen op oude of nieuwe belastingtarieven.

Waarschijnlijk ga ik ook voor het goedkope jaarcontract. Nu nig even kijken op gaslicht.com of de aanbieding ook per maart kan ingaan.

Meer door minder zei

Ik stap elk jaar over voor bonus.
Zonnepanelen stroom over welke ik weer gebruik voor elektrische en infrarood verwarmen. per jaar stroom 0 kwh en gas 120 m3
dit jaar (2019)bonus van 270 euro en volgend jaar (2020)wordt bonus 250 euro. dus je ziet elk jaar overstappen loont.
Ik kijk altijd eerst bij gaslicht hebben ze daar geen deal die me aanstaat kijk ik bij andere vergelijkers .
medio feb stap ik over naar nuon(vatteval) ik heb deze link hiervoor gebruikt.
https://www.vattenfall.nl/producten/energie/aanbiedingen/power-deal/?cmp=AFC-58-5654&affiliateid=204515

Succes

Mr Groeigeld zei

Bedankt voor de link! Voorheen vond ik 3 jaar vastzetten handig ivm stijgende energieprijzen, maar met zulke bonussen wordt jaarlijks overstappen zeker interessant.