13 november 2019

Mijn drietraps-raket - deel 2


In de vorige post over mijn drietraps-raket gaf ik al aan een draai te willen maken naar meer lange termijn dividendgroei. De eerste trap met hoogddividend is gezet, nu moet de lange-termijn groei van meer stabiele aandelen vooral gaan opstarten.
Als ik naar mijn huidige forward dividend kijk versus mijn plan, zie ik dat effect bevestigd:




Het plaatje laat zien, dat mijn huidige dividendinkomsten (donkergroene lijntje) vooruitlopen op het plan. Aan de ene kant komt dat omdat ik gemiddeld meer heb ingelegd dan initieel gepland. Aan de andere kant omdat het plan uitging van een gemiddeld dividend van 3,5%, terwijl ik nu op zo'n 5% zit. Het lijkt een kleine afwijking, maar als je het doortrekt met beperkte dividendgroei (lichtgroene stippellijn), zie je dat de dividendgroeiers uiteindelijk voor meer groei zorgen in inkomsten. Dit heb ik hier ook al eens beschreven.

Natuurlijk zitten er al dividendgroeiers in mijn portfolio, maar het wordt tijd om ze een structurele plek te geven. Vanaf begin volgend jaar wil ik dus geen hoogdividend aandelen meer kopen.

Mocht je je afvragen hoe ik aan een dergelijke grafiek of plan kom: op dripinvesting.org staat een Excel sheet. Ook gebruik ik de dividend investment calculator van investopedia.


Welke percentage van jullie portfolio is hoogdividend (>5%)?


10 opmerkingen:

de kleine kapitalist zei

Verstandig om meer aandacht te besteden aan dividendgroei aandelen. Ik heb 4 aandelen met hoogdividend uit verschillende sectoren (Shell, ING, AbbVie en Simon Property). Die maken bij elkaar 25% uit van mijn portfolio. Ik zou alleen nog graag een nutsbedrijf toe willen voegen. Zelf zie ik IDVY (4,2%) ook als hoogdividend. Ik heb ook 3 aandelen met een laag dividend (Microsoft, Disney en ASML), onder het marktgemiddelde (ik hanteer VWRL als referentie = 1,7%). Die drie maken 16% uit van mijn portfolio en behoren tot mijn best presterende aandelen. Daar wil je er graag meer van! Ik heb ook nog goud- en zilvermijnen in totaal 10% van mijn portefeuille en die leveren geen of nauwelijks dividend. Ik sluit ook bedrijven die (nog) geen dividend betalen niet uit (techreuzen als Alibaba, Tencent, Amazon).

Quint zei

ik weet niet precies welke aandelen ik mee zou moeten tellen. Als ik uitga van ABN, Shell, ING, KPN en sinds vandaag Vastned, dan is ook zo'n 25%.

Mr Groeigeld zei

Interessante verdeling. Die laagdividend- of geen-dividendaandelen vind ik nog lastig. Ze hebben inderdaad goed groeipotentieel, maar doen er wel jaren over om hetzelfde dividend te bereiken als 3-4% aandelen.
Afgelopen periode heb ik al veel trap 2 aandelen gekocht, maar vanaf begin volgend jaar besteed ik er nog meer aandacht aan.

Mr Groeigeld zei

ABN en ING tellen zeker mee als hoogdividend.
Als ik de aandelen boven de 5% tel, zit ik op zo'n 33% van mijn portfolio.

Mr. Kaskoe zei

Verstandige keuze. Over de lange termijn levert een dividendgroei strategie meer dividend op dan een strategie waarbij je je richt op dividendrendement. Tussen de high-yield dividendaandelen zitten nu eenmaal meer potentiële brokkenmakers dan tussen de bedrijven die gestaag hun dividend kunnen laten groeien. In mijn portfolio valt nu nog zo'n 20% in de categorie boven de 5% dividendrendement. Voorbeelden zijn Royal Dutch Shell, Red Electrica, Axa, HTGC en NRZ. Maar bij de selectie van nieuwe aandelen let ik nauwelijks meer op dividendrendement en des te meer op dividendgroei.

Mr Groeigeld zei

Dat wordt mijn aanpak ook, wat meer richten op waarde nu dat de basis staat. In de loop van het jaar wordt hiermee het percentage hoogdividend vanzelf minder.

Quint zei

Hebben jullie nog suggesties voor dividendgroei-aandelen?
Na storten salaris is het weer tijd om in 1 of 2 fondsen te stappen. En ik ben er nog helemaal niet uit.

Mr Groeigeld zei

Je vraag is misschien wat algemeen Quint. Welk aandeel je kiest, heeft veel te maken met je eigen portfolio, sector en voorkeur en hoe een aandeel ervoor staat. Kijk eens naar de dividend aristocrats, daar zitten veel goede dividendgroeiers bij.

Kees zei

Hoi, super interessante blog! Ben ook al enige tijd bezig met dividendbeleggen, maar voornamelijk in ETF's. Mag ik vragen hoe of waar je je aandelen of ETF aankopen op baseert? Bepaalde strategie of bepaalde voorwaarden die je volgt?

Gr. Kees

Mr Groeigeld zei

Bedankt Kees. Bij ETF's pas ik weinig criteria toe. Het moeten stabiele ETF's zijn met een redelijk rendement, tegen zo laag mogelijke kosten.

Criteria voor aandelenselectie heb ik hier beschreven:
https://groeigeld.blogspot.com/2019/01/aandelen-selectie-en-aankopen-januari.html

Ook gebruik ik vaak de dividend yield analyse: https://groeigeld.blogspot.com/2019/03/dividend-yield-analyse.html