23 november 2019

Dividend en belasting


In mijn maandelijkse dividend-updates geef ik het dividend weer met de belasting eraf gehaald. Simpelweg omdat we dat netto op onze rekening krijgen. Maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Bij de belastingopgave over het vorige jaar kun je namelijk als particulier de ingehouden dividend-belasting terugvragen. Op verschillende beleggings-websites zie ik echter regelmatig opmerkingen over de moeilijkheid hiervan. Daarom een post: hoe gaat zoiets in zijn werk?Dividendbelasting inhouden


Zodra dividend wordt uitbetaald, houdt je broker belasting in op dividend, zogenaamde bronbelasting. Op dit moment bedraagt de Nederlandse dividendbelasting 15%. Voor aandelen in het buitenland gelden verschillende percentages (tussen 10% en 30%), maar meestal is het ook 15%.

Vorige maand kreeg ik bijvoorbeeld netto €165 aan dividend, maar werd er zo'n €23 of 14% aan dividendbelasting ingehouden. Dat is minder dan 15% aangezien ik bij sommige ETF's geen dividendbelasting betaal.Dividendbelasting terugvragen


Omdat je in Nederland als particulier al belasting betaalt over je vermogen, zou het niet kunnen terugvorderen van dividendbelasting betekenen, dat je dubbel belasting betaalt. Daarom heeft Nederland belastingverdragen met verschillende landen, waardoor je teveel betaalde belasting kunt terugvragen.

Hoe gaat dat in zijn werk:

  • Van je broker krijg je een jaaroverzicht met daarin een dividend-overzicht. Je broker geeft dit ook door aan de belastingdienst.
  • In je belastingaangifte vanaf maart geef je aan dat je dividend hebt ontvangen en hoeveel belasting hiervan is ingehouden. 
  • Vroeger moest je de vorige stap handmatig invullen, maar nu gebeurt het automatisch. Je moet dus de vooringevulde getallen controleren tegen het jaaroverzicht van je broker.
  • De belasting over je box 3 vermogen wordt verminderd met de teveel betaalde dividendbelasting.


Hieronder twee concrete plaatjes van mijn 2018 aangifte. Het eerste is het overzicht van DeGiro. Daarin zie je dat ik €52,30 Nederlandse en €84,95 US dividendbelasting heb betaald. Het tweede plaatje laat mijn vooringevulde belastingaangifte zien. Zoals je ziet, klopt het netjes met elkaar.

Conclusies


  • Een kind kan de was doen. Terugvragen van dividendbelasting is erg gemakkelijk.
  • Let op dat je dus maximaal 15% belasting terug kan vorderen. Belasting boven de 15% van fondsen of aandelen die meer inhouden (30% bijv.) krijg je of niet terug, of je moet een speciale procedure opstarten met dat land.
  • Mijn jaarlijks (forward) dividend ligt dus eigenlijk 15% hoger dan ik hier beschrijf. Nu wordt dit vanaf 2022 allemaal anders met de nieuwe box 3 plannen, maar toch goed om te beseffen. Mijn jaarlijks dividend staat nu dus eigenlijk op 2817 i.p.v. 2450 EUR+USD.


3 opmerkingen:

Henk zei

Handig om te weten. Eens proberen in maart of ik eruit kom.

Geldmeneer zei

Appeltje eitje inderdaad. Overigens is er in het proefballonnetje niks over dividendbelasting gezegd en ik verwacht daar ook geen wijzigingen eigenlijk. De laatste keer dat dividendbelasting ter sprake is gebracht, kreeg Rutte het zwaar te verduren.

Mr Groeigeld zei

Klopt, maar een proefballonntje is vaak niet meer dan een voorbereiding op de wijziging. Laten we hopen dat het bij een proefballonnetje blijft.