8 augustus 2019

Min 1000


Daar stond het afgelopen maandag: min €1000. In één dag €1000 van mijn portfolio eraf. Alle beurzen daalden met flinke cijfers, ETF's min 2-3%, aandelen min 3% of meer, de dollar die 0,8% daalde, noem maar op. Zo ook mijn portfolio dus, ik heb er zelfs een screenshot van gemaakt.
Zit ik nu te balen in een hoekje? Te mokken dat ik nooit had moeten beleggen? Dat ik mijn vrouw moet uitleggen hoeveel we op een dag hebben verloren. NEE, ik kan er zelfs een beetje om lachen. Nog erger: ik heb
wat bijgekocht!

Zoals ik vorige week toevallig schreef, zou ik het helemaal niet erg vinden als de markten wat zakken. De torenhoge koersen van afgelopen maanden zorgden namelijk voor weinig koopkansen. Nu alles wat gezakt is, is het een mooie kans om bij te kopen. De bedrijfswinsten zijn namelijk nog steeds positief (al wordt het minder na wat brain farts van ene president). Ja, ons portfolio is lager, maar ik krijg nu wel meer dividend voor mijn zelfde inleg. Dat is het mooie van dividendbeleggen: als de koersen stijgen, stijgt je vermogen. Als de koersen dalen, krijg je meer dividend voor dezelfde inleg. Win-win dus.

Misschien is het een vorm van zelfkastijding, maar ik probeer af en toe rekening te houden met flinke dalingen op de beurs. Dan weet ik ongeveer wat ik kan verwachten en hoop ik, dat ik voldoende rationeel kan blijven in lastige tijden. Want hoe groter de sneeuwbal groeit, hoe meer er (absoluut gezien) afgaat bij dalingen. De getallen spreken echter voor zich: het loont om te blijven inleggen. Al duurt het 10 jaar, uiteindelijk herstelt alles weer (daarom: beleg met geld dat je niet nodig hebt). Nu koop ik links en rechts wat bij, mocht de boel nog verder doorzakken komende dagen, dan koop ik misschien nog wat plukjes.Hebben jullie nog geprofiteerd van de correctie?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

"Als de koersen dalen, stijgt je dividendrendement." Dat is natuurlijk een drogredenering: natuurlijk stijgt je procentuele rendement omdat de koers is gedaald maar in euro's blijft het dividendrendement hetzelfde. Je doet het hiermee voorkomen alsof het positief voor je portefeuille is dat de koersen dalen, maar dat is natuurlijk niet zo.

TheMoneyMindset zei

Zelf heb ik niet extra bijgekocht. Aangezien ik periodiek beleg, en voor de lange termijn, ben ik ook niet bezig met "de dip" van afgelopen week. Al kan ik mij voorstellen dat die rode €1000 niet prettig voelt!

Mr Groeigeld zei

Ik bedoelde dat je yield on cost omhoog gaat. Je krijgt meer dividend voor jezelfde inleg. Voor mijn portefeuille is het niet positief, voor het dividend wel. Ik heb het aangepast.

Mr Groeigeld zei

Dat was even slikken ja, maar snel daarna kon ik er wel om lachen. Op lange termijn doet de dip er inderdaad weinig toe, maar alle beetjes helpen (de dip is inmiddels weer aardig aan het herstellen).

Kees zei

Ik moest ook even slikken, de afgelopen zeven maanden leuke winsten gemaakt en mooie dividenden geincasseerd maar nu weer even terug naar af. Wel klein beetje RDS bijgekocht maar toch nog niet op het laagste punt. We wachten nu gewoon weer even af wat er op de beurs gebeurd.

Mr Groeigeld zei

Over RDS heb ik ook getwijfeld om bij te kopen, maar ik heb al een aardige positie daarin. Inderdaad, dven afwachten.