13 augustus 2019

Boek-review: Beter beleggen dan de bank


Een tijdje geleden kreeg ik viavia het boek "Beter beleggen dan de bank" van Fred Hendriks in handen. Ik kende het nog niet, maar leek me wel interessant. Tijd om dus in mijn vakantie te lezen.

Over het algemeen kan ik me helemaal vinden in het thema van het boek: onafhankelijk willen zijn van banken / overheid / pensioenstelsel en daarom zelf het heft in handen nemen met (hoog)dividendbeleggen in US aandelen/fondsen. Koerswinst of -verlies maakt daarbij op termijn weinig meer uit, het gaat vooral om dividendinkomsten als geldmachine. Precies zoals ik het aanpak dus, met het verschil dat Fred uitsluitend hoogdividend aandelen van 8% of hoger adviseert.

Het boek leest lekker weg en is wat luchtig (later meer hierover). Zelf heb ik weinig nieuwe dingen gelezen (behalve over preferred shares en baby bonds), maar voor mensen die niet bekend zijn met de aanpak kan het een eye-opener zijn.

Enige flinke minpunt van het boek vind ik de oppervlakkige stijl. Af en toe worden er "praktijk" verhaaltjes verteld met een wat hoog Henk en Ingrid gehalte. Voorbeeld: "Dat geeft vertrouwen en ze slapen rustig, soms op hun nieuwe jacht". Die stijl zie ik ook terugkomen in bespreking van de risico's. Het valutarisico wordt genoemd, maar zonder enige onderbouwing met cijfers. Ook wordt er snel over de risico's van hoogdividendaandelen gestapt zonder enige onderbouwing of het delen van zijn track record. Er staat zelfs ergens letterlijk dat het "zonder risico" is. Nog zo'n citaat: "Intussen krijgen ze de smaak te pakken. Ze hebben nu ook enige fondsen toegevoegd met een hoger risicoprofiel en een dividendrendement van 15 procent". Tja Fred, dat schrijf je wat mij betreft niet zomaar achteloos in een boek zonder verdere onderbouwing of risico-waarschuwing.

Uiteindelijk verwijst Fred vaak naar zijn website met voorbeeldportefeuilles. Eenmaal daar aangekomen moet je ervoor betalen. Het lijkt dus ook een marketingverhicel te zijn.

Al met al dus een boek met een goed thema, maar oppervlakkig van stijl, zonder onderbouwing en deels een marketingverhicel. Dat kan wel wat beter in een volgende versie.

Het boek heeft mij wel aan het denken gezet over dividendgroeiers versus hoogdividendaandelen. Misschien iets voor een toekomstige post.1 opmerking:

AJAM zei

prima recensie, geeft precies mijn gedachten over het boek weer