6 februari 2019

Deposito inzetten voor dividend?


Hoe meer ik lees over dividend-groeibeleggen en de effecten zie in mijn portfolio, hoe meer ik de neiging krijg om iedere euro die ik overhoud erin te stoppen. Of de markten stijgen of dalen, het maakt weinig uit. Naast stabiel dividend zijn maandelijkse inleg en tijd de enige factoren die deze strategie tot een succes maken.


Nu hebben we nog een deel van ons geld in een deposito zitten (zie hier). Dat levert 2,75% rendement per jaar. Ondanks dat het daar redelijk veilig staat en groeit, voelt het alsof dat geld beter zijn werk kan doen als dividend-belegging. Dus de vraag: wat als je een achteraf-pot hebt en deze nu eens belegt i.p.v. op een deposito zet?Case

 • Bedrag: €30k
 • Rente deposito: 2,75% (rente-op-rente, niet alleen op de eenmalige inleg)
 • Looptijd deposito: 10 jaar
 • Beursrendement: variĆ«rend
 • Dividendrendement: 3,5% met gemiddeld 6% groei per jaar

De vergelijking lijkt simpel: 2,75% rendement versus 6% (langjarig gemiddeld) rendement op de beurs. Maar dan kijk ik alleen naar koersrendement, terwijl het me juist gaat om inkomsten/dividend.


Depositio


€30k in een deposito tegen 2,75% rente is na 10 jaar gegroeid naar €39.483 (maandelijkse rente-bijschrijvingen) met ruim €1050 aan rente in het laatste jaar (3,5% rendement t.o.v. inleg). Al met al een mooie winst van bijna €9,5k.


Dividend-beleggen


Bij dividend-beleggen ligt de rekensom wat lastiger. Koersen kunnen namelijk stijgen, dalen of gelijk blijven. Dat bepaalt hoeveel aandelen je kunt kopen en dus bijdragen aan dividend. Verder kan dividend groeien of gelijk blijven (dalen laat ik buiten beschouwing, dan is het namelijk exit voor mij). Zonder 100% volledig te willen zijn, neem ik deze zes scenario's mee:
 1. Dividend stabiel (0%), markt stabiel (0%)
 2. Dividend stabiel (0%), markt stijgt (5% per jaar)
 3. Dividend stabiel (0%), markt zakt (-5% per jaar)
 4. Dividend groeit (5% per jaar), markt stabiel (0%)
 5. Dividend groeit (5% per jaar), markt stijgt (5% per jaar)
 6. Dividend groeit (5% per jaar), markt zakt (-5% per jaar)

Ik zal de verdere details besparen, maar dan kom je uit op onderstaande figuren voor vermogen en dividend.


Zoals je ziet, blijven de inkomsten van een deposito altijd achter bij het dividend, welke marktomstandigheden je ook bekijkt. Het worst-case verschil vind ik echter relatief klein: net over €1000 voor een "veilige" deposito versus rond de €1400 voor beleggen met stabiel dividend. Qua vermogen (capital) wint een deposito het alleen als de markten 10 jaar op rij met 5% dalen. Maar hoe realistisch is dat scenario?


Conclusies • Geld op een deposito is veilig, maar brengt minder op dan dividend-beleggen, in welke marktomstandigheid je ook zit.
 • Zoals ik al eens eerder had berekend: in stijgende markten stijgt mijn vermogen, in dalende markten stijgen mijn dividend-inkomsten. Altijd win-win dus.

Ondanks het relatief kleine verschil aan inkomsten (worst-case een paar honderd euro per jaar) lijkt het een no-brainer om de deposito open te breken en het geld in dividend-beleggingen te steken. Echter ondanks bovenstaande getallen, blijft er iets knagen over spreiding, zekerheid e.d.


Wat zouden jullie doen in dit geval?

8 opmerkingen:

Hypotheekweg zei

heb je ook een eventuele boete voor het openbreken van je deposito meegerekend of zit die er niet op? En spreiden, met een deel risicoloos rendement van 2,75% is ook niet gek hoor. Dat vind je niet veel meer.

Mr Groeigeld zei

Goed punt. De boete voor openbreken is slechts eenmalig €150, dus dat reken ik niet mee.
Op die afweging zit ik ook nog, het is gegarandeerd tegen 2,75% dus inderdaad zeldzaam.

de kleine kapitalist zei

Je deposito is in ieder geval redelijk beschermd tegen het risico op koopkrachtverlies door inflatie. Armer zul je niet worden, rijker een klein beetje, en met zeer weinig risico.

Je hebt nu zes theoretische scenario's. Heb je wel eens overwogen om historische resultaten als scenario's mee te nemen? Als je 10 jaar geleden was begonnen (11 feb '09 t/m 11 feb '19) dan had je vandaag 295% rendement incl. DRIP o.b.v. S&P500. Als je de de 20 jaar daarvoor was begonnen (11 feb '99 t/m 11 feb '09) dan had je -23% verlies incl. DRIP (internetbubbel en kredietcrisis).

Ik weet dat je niet van timen van de markt bent. Maar stel nou dat de pleuris wel uitbreekt: https://www.nu.nl/economie/5736315/nobelprijswinnaar-goede-kans-dat-wereldeconomie-in-recessie-belandt.html

Zou het dan niet een geweldig moment zijn om 30k achter de hand te hebben die je alsnog kunt inzetten?

Mr Groeigeld zei

De combi vam je eerste en laatste regels is precies wat ik ga doen: ik laat het staan als zeker potje en maak het open indien de beurzen echt flink gaan zakken (wat ik niet zomaar zie gebeuren). In de tussentijd gewoon lekker door met dividend opbouwen.

Via welke website maak je je historische vergelijking trouwens (incl drip)?

Mr. Robot zei

Voor mij is spreiding ook belangrijk. Dus hoewel ik die groei echt super vind om te zien ben ik van nature meer risico mijdend. Dus ik heb liever wat minder rendement maar meer spreiding om klappen (vanuit welke hoek ze dan mogen komen) op te kunnen vangen.

Mr Groeigeld zei

Rationale en gevoel liggen bij mij soms ver uit elkaar. Ondanks wat de cijfers aantonen, hou ik ook van een beetje spreiding.

de kleine kapitalist zei

Je kunt even googlen op stock return calculator with dividend reinvestment (drip). Bijvoorbeeld deze: https://customstockalerts.com/stockReturnCalculator

Mr Groeigeld zei

Bedankt, dat is een goede calculator, die kende ik nog niet!