22 september 2024

6 jaar!

Afgelopen week was het zover. Ik was het bijna vergeten, waar zou ik zijn zonder agenda. Zes jaar geleden, op 18 september 2018 zag dit blog het levenslicht. Hiep hiep hoeraa!

De redenen om een blog te beginnen waren toen voor mij vrij helder: om discussie met andere mensen hierover te hebben, als stok achter de deur, om mensen te inspireren en daarnaast omdat ik het leuk vind om te schrijven. Wie had gedacht, dat ik 6 jaar later nog steeds aan het bloggen ben. En eigenlijk met dezelfde redenen als toen. Soms met een dipje, maar dankzij jullie lezers nog altijd up and running! Dank daarvoor.

Destijds begon ik mijn financiële reis met een Masterplan vol ambitie. Die ambitie is er nog steeds, alleen wel met wat meer realisme en zes jaar ervarig rijker. Met 388 posts en 3370 reacties heb ik hopelijk een deel van mijn enthousiasme kunnen overbrengen en andere mensen ook hun ogen laten openen. 

Wanneer mijn ogen open gingen, weet ik nog goed, dat moment zal ik nooit vergeten. Ik had al langer het gevoel dat we los moesten komen uit de rat race. We spaarden en losten wel af op de hypotheek, maar het leek een eindeloze weg. Beleggen had ik wel wat gedaan in forex, olie, van dat soort probeersels. Maar dat werkte voor mij niet, dus ging ik me er verder in verdiepen. Na wat lezen kwam ik uit bij dividend-groeibeleggen. Omdat je er goed aan kon rekenen, was ik al snel overtuigd dat hier een kans zat. En toen kwam daar dat moment op een avond op ons zonderkamertje. De precieze dag weet ik niet meer, maar wel dat ik aan het spelen was met maandelijkse inleg, koersgroei en dividendgroei. Nadat ik alles een keer had gecontroleerd, zoomde ik uit naar de grafieken. Wat ik toen zag, was feitelijk de uitwerking van rente-op-rente, maar ik viel bijna van mijn stoel. Toen het kwartje viel, heb ik serieus een aantal minuten met open mond naar mijn scherm zitten staren naar wat inleg, groei en tijd kunnen doen.

En nu, zes jaar later, ben ik nog steeds net zo enthousiast over beleggen en de resultaten die ik ermee behaal. Ja, met meer realisme dan toen en een bak ervaring rijker. Maar nog steeds enthousiast. Het is geen obsessie, maar wel meer dan een hobby geworden. Het is onze weg uit de rat race.

Veel bloggers uit mijn begintijd zijn inmiddels helaas gestopt, soms uit noodzaak of vanuit gebrek aan motivatie. Die motivatie zal bij mij soms ook schommelen. De komende tijd blijf ik gewoon doorbloggen. Het houdt mij scherp en ik haal er, dankzij jullie, ook energie uit.


Hoe lang volg jij al financiële blogs?



2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik denk een jaar of zeven. Na door Gerard Horrmann op het spoor te zijn gezet van aflossen en sobere leven ging het snel. Allerlei blogs vanuit de FIRE community hielpen mij verder. Ik heb nu niet zoveel behoefte om alles meer te volgen maar volg uitgestippeld plan. Veel succes verder met je blog.

Mina zei

Gefeliciteerd! Hier denk ik een jaar of 8 a 9. Hoe lang ik jouw blog lees weet ik niet precies. Maar er zijn er inderdaad heel veel gestopt en ik ben ook bij een aantal blogs gestopt, omdat zij de commerciële kant opgingen. Eerst voor kennis op doen over meer inleggen op de bankspaarrekening en inmiddels beleggen. Ik zit redelijk in een bubbel waar dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is, dus dan is het anonieme internet een fijne bondgenoot.