20 november 2023

Nog steeds geen cv-ketel aan

Het is herfst buiten, bijna winter. Het is al erg nat en het wordt kouder buiten. Vooral 's avonds merken we dat. Waar ons huis voorheen redelijk goed op temparatuur bleef, zakt het nu gedurende de nacht in de woonkamer terug naar 17/16 graden.

Waar ik sommige bloggers half oktober de cv-kachel zag aanzwengelen, hebben wij voor het verwarmen van ons huis nog geen m3 gas gebruikt. Het leek me leuk om te kijken of we dat redden tot eind december. Niet dat ik mijn gezin in de kou laat zitten, daar hebben we over nagedacht:
  1. In de woonkamer en keuken hangen airco's. Als ze het goed doen (dat wil nogal weleens wisselen met wind/regen) stoken ze de boel op tot 20-21 graden. Aangezien we nu nog zo'n 2500 kWh overcapaciteit hebben, is dit voor ons de eerste keuze zolang we nog kunnen salderen.
  2. In de weekenden, als de airco's het moeilijk trekken of als het echt koud is, gebruiken we de pelletkachel. Ik ben er wat minder tevreden over dan in ons oude huis (die werd veel warmer voor mijn gevoel), maar ook die warmt de kamer lekker op.
  3. Op de bovenverdieping stoken we niet. Hebben we ook nooit gedaan. Als het straks -5 graden is wellicht wel. Als de kinderen moeten leren op hun kamer, gebruiken ze een elektrisch kacheltje. Daar willen we in de toekomst ook airco's hangen.

Eigenlijk gebruiken we dus alleen nog maar gas voor warm water (douchen, afwassen). Vanaf ingang van onze nieuwe contractperiode (april) hebben we nog maar 100m3 gas verbruikt. Niet slecht! 

Bij onze aanpak komen wat mij betreft twee dingen om de hoek kijken: kosten en milieu. Eerst de kosten. Vorig jaar had ik al een grove vergelijking gemaakt tussen de kosten van elektra, pellets en gas. Toen stond de wereld echter in brand (nu nog steeds, maar hebben we als Europa blijkbaar minder 'last' van de effecten) en golden er andere energietarieven. Tijd voor een update dus:




Je ziet dat airco's nog steeds het voordeligst zijn, natuurlijk helemaal als je zonnepanelen hebt en overcapaciteit hebt. Daarna ontlopen gas en pellets elkaar niet erg, mede door de gedaalde energieprijzen. Voordat er allerlei commentaar komt: hierbij zijn natuurlijk allerlei kanttekeningen te plaatsen, zoals dat bij een pelletkachel een deel van de warmte verloren gaat en dat een pelletkachel ook elektriciteit verbruikt. Dat klopt allemaal, dus het is geen hele zuivere vergelijking. De andere kant op redenerend: met gas stoken we al snel 4-5m3 op een avond om ons huis te verwarmen, terwijl ik de benedenverdieping ook kan warmstoken met een halve zak pellets. Maar goed, bovenstaande overzicht is dus waarom wij met op onze manier verwarmen.

Dan het milieu. Omdat er veel verschillende aspecten bij komen kijken (productie, logistiek, uitstoot etc), heb ik heel simpel de hoeveelheid CO2 opgezocht (emissiefactoren inclusief productie/voorketens en verbranding) per energietype van de website co2emissiefactoren.nl.:
  • Aardgas: 1,884 kg CO2 per m3
  • Pellets: 0,035 kg CO2 per kg (voor resthout). Voor 1 m3 aardgas is 2,6 kg pellets nodig (zie boven), dus 0,09 kg CO2
  • Elektriciteit (kacheltje, grijze elektra): 0,556 kg CO2 per kWh. Voor 1 m3 aardgas is 8,8 kWh elektriciteit nodig (zie boven), dus 4,9 kg CO2
  • Elektriciteit (warmtepomp, grijze elektra): 0,556 kg CO2 per kWh. Voor 1 m3 aardgas is 2,2 kWh elektriciteit nodig (zie boven), dus 1,2 kg CO2
Aangezien pellets een significant lagere CO2 uitstoot hebben in vergelijking tot aardgas of elektriciteit, zal het wel een te pure vergelijking zijn. Ik kan ook de pellets-waarden nemen uit vers hout (0,556 kg CO2 per kg, dan kom ik op 1,44 kg CO2 uit). Ook hier zitten natuurlijk allerlei kanttekeningen, zoals die restwarmte die verloren gaat met een kachel. Maar goed, het is even het beste wat ik kan vinden om het meetbaar te maken.

In deze vergelijking ben ik vooral benieuwd hoe de discussie rond salderen verder gaat. Dan is onze overcapaciteit namelijk niet meer 'gratis' te gebruiken voor onze airco's en verschuift het beeld voor mij richting verwarmen met gas of pellets. Daarom snap ik de discussie ook niet, het ging er toch om mensen aan hernieuwbare energie te krijgen? Als je salderen versobert en er geen betaalbare alternatieven zijn, zal men weer bewegen richting gas. 
Afgelopen maanden zaten onze maandkosten op zo'n €16 gemiddeld, waarvan 46% belastingen. Nu maar eens kijken of we de komende anderhalve maand op deze manier kunnen doorgaan met verwarmen.


Hoe zit het met jullie verwarmingsverbruik tot nu toe?

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij gebruiken al een paar jaar minder dan 50 kuub gas per jaar. Alleen voor douchen. Wij verwarmen alleen met de airco (overproductie zonnepanelen met totaalopbrengst van 3500 kwh per jaar) . We zijn beide gepensioneerd en dus vaak hele dagen thuis. Huis B energielabel. Omdat het bij strenge vorst minder comfortabel is om met de airco te verwarmen (warmte val tijdens regelmatig ontdooien van compressor) hebben we een extra airco erbij genomen in de keuken. Dan kan nu de schuifdeur open blijven tussen kamer en kleine keuken. En voor de hele ruimte hebben we nu 3,5 KWH en 2,5 KWH capaciteit. Op deze manier hopen we de warmteval te ondervangen. Daar ws niet beide airco's tegelijk even stilvallen bij vorst. We hielden elk jaar nog over van de opbrengst van de zonnepanelen. Dus de extra airco kost ons per saldo nog steeds niks zolang de saldering loopt.

Meer door minder zei

Zonnepanelen in combinatie met elektrisch en infrarood bij verwarmen werkt voor mij al jaren perfect, Zeker in de jaren met een overstapbonus kreeg ik vaak nog geld toe i.p.v. betalen. CV staat nooit meer aan voor verwarmen van het huis.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: die warmteval is inderdaad vervelend ja. Het nadeel van airco's vind ik, dat het "tijdelijke" warmte is (geen straling, objecten warmen niet op. Bij welke buitentemperatuur stoppen ze bij jullie met verwarmen?

Mr Groeigeld zei

@meer door minder: ideaal ja. IR panelen hebben we nog niet, misschien is dat nog een idee.

Anoniem zei

Lastiger wordt het als de buitentemperatuur onder de 3 graden komt. Maar zelfs met min 5/6 kregen we het nog goed warm. Maar als de airco staat te ontdooien, en dus een 10 minuten of zo niet kan verwarmen, dan koelt het soms ineens bijna een graad af. En dat verschil voel je. Het duurt dan ook langer voor het lekker warm in huis is na het opstarten s morgens. Voor ons niet erg. De huishoudelijke taken worden s morgens gepland 17 graden is dan prima. s Middags 19 en s avonds 20/21.
Infrarood is heerlijk lijkt me, maar heeft lagere scop waarde dan de airco warmtepomp. En ik wil afwachten wat de salderingsregeling gaat doen. Bij afschaffing daarvan is gas stoken goedkoper dan infra rood, verwacht ik. Eventueel wil ik wel de elektrische verwarming in de douche vervangen door infrarood. We douchen altijd kort.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: dat hebben we hier ook, maar dan meestal al rond 5 graden. Dat heeft waarschijnlijk met de locatie en wind te maken. Gezien de (theoretische) spec van -15 graden vind ik dat niet erg positief. Maar goed, ze dekken een groot deel van het jaar af.
Nu inderdaad eens kijken waar het met salderen heengaat.

Geldsnor zei

Ir panelen zijn gruwelijk duur om mee te verwarmen. Niet echt een goed of duurzaam idee.

Geldsnor zei

Als je het zo stelt is de verwarming hier nooit aan. Vrijwel altijd airco om te stoken. Gaat prima tot zeker min 10. Af en toe moet de compressor ontdooien bij vochtige lucht, maar daar merk ik weinig van. Er is zoveel thermische massa dat het echt niet afkoelt in die paar minuten.

Mr Groeigeld zei

@Geldsnor: min 10 zelfs, dat is flink. We hebben al vanaf het begin gedoe met onze airco's, met min 10 werken ze zeker niet. Welk merk gebruiken jullie?

Geldsnor zei

Tosot, een eigen merk van een A merk. Ben de naam even kwijt. Zelfs in februari 2021 deden ze het prima. Multisplit, en op alle verdiepingen. Bij elkaar 9kw thermisch vermogen.
Op dit moment met de natte sneeuw gaat het nog steeds prima. Maar binnenkort volgt een echte warmtepomp.

Anoniem zei

Ik ben anoniem van 15.47 uur en 23,24 uur
De temperatuur vandaag was hier 3 graden en nu min 1. We hebben GEEN last nog van ontdooien van de compressor. Gewoon lekker warm in de woonkamer van 30 m2 (of zeg maar inhoud 75m3) met de 3,5 kwh airco