22 mei 2023

Bruto / netto dividend

In mijn jaarplannen en maandoverzichten hou ik nauwkeurig bij hoeveel forward dividend per jaar we krijgen en hoeveel dividend we hebben ontvangen. Dat doe ik vooral om mijn plannen en voortgang daarin helder te houden voor mijzelf. Op deze manier werken naar een uitdagend doel werkt voor mij namelijk goed. In mijn plannen voor 2023 heb ik als doel gesteld om dit jaar 4400 EUR+USD aan forward dividend te behalen. Dit is een bruto bedrag, waar nog belasting vanaf moet, dat is iets wat altijd in mijn achterhoofd blijft zitten.

Tijdens de jaarlijkse belastingaangifte van vorige maand viel me echter iets op, wat ik eigenlijk alweer bijna vergeten was. Namelijk, dat je de bronbelasting kunt terugvragen op de ingehouden dividendbelasting. Als Nederland een verdrag heeft met het land waarvan het dividend komt, kun je dit via de belastingdienst terugvragen bij je belastingaangifte. Teruggaaf of vrijstelling van buitenlandse bronbelasting heet dat.

Als je wilt weten met welke landen Nederland een dergelijk verdrag heeft en tegen welk percentage, dan kun je dat hier vinden. Het meerendeel van mijn beleggingen gaan via Nederland, Duitsland,  Ierland en Amerika, waarvan ik 15% kan terugvorderen. Er zijn echter ook aandelen waarop 30% belasting wordt geheven, of landen waar je een lager percentage kunt terugvorderen (bijvoorbeeld Vernigd Koinkrijk met 10%). Let daar dus op bij een aankoop van een ETF of aandeel onder welk land de bronbelasting (domicilie) wordt geheven.

Die 4400 EUR+USD bruto in 2023 is dus 3740 EUR+USD netto. Maar omdat ik de (meeste) ingehouden bronbelasting terug kan vragen, is het bruto bedrag dus in feite netto. Eigenlijk krijg ik dus in juli nog een cadeautje van de belastingdienst, dat ik ook bij mijn ontvangen dividend mag rekenen.

Laat ik eens kijken naar hoeveel dividend ik voorgaande jaren bruto/netto heb ontvangen:"Nouja laat maar", zou ik bijna zeggen. Dit is namelijk erg lastig te vergelijken door allerlei fluctuaties. Je ziet dat bruto en netto elkaar weinig ontlopen, alleen in 2020 en 2022 niet. In 2020 brak corona uit en werd het dividend fors verlaagd door verschillende bedrijven. In 2022 heb ik veel meer ingelegd dat gepland door de goede verkoop van ons huis. Doordat het forward (bruto) dividend een statisch getal is, namelijk mijn schatting eind december, maakt dat de vergelijking moeilijk. Tel daar nog de euro/usd fluctuaties bij op en het wisselende beeld is helemaal compleet.

Mijn conclusie: het vergelijken van bruto/netto is lastig door fluctuaties in dividend en onze eigen inleg. Doordat we de ingehouden bronbelasting (in de meeste gevallen) kunnen terugvragen van de belastingdienst, is er weinig verchil tussen bruto en netto. Ik blijf het dus vooral bruto bijhouden, waarbij ik het voor mezelf kan beschouwen als netto.Houden jullie je dividendinkomsten bruto of netto bij, of zie je dat ook als ongeveer gelijk?

6 opmerkingen:

Martijn zei

Omdat ik het te complex vind om bij te houden doe ik het niet. Ik bereken mijn rendement vanuit mijn netto dividenduitkeringen. Via de belastingdienst krijg ik mijn (buitenlandse) bronbelasting terug. Dit is jaarlijks een paar tientjes die op de grote hoop gaat met de hypotheekrente aftrek.

Mr Groeigeld zei

@Martijn: het hoeft niet heel complex te zijn (je broker doet de verrekening), maar als het om een paar tientjes gaat, kun je het inderdaad beter zo doen.

Henk zei

Ik houd het zowel bruto als netto bij. Netto om te controleren of ik het juiste bedrag heb ontvangen bij de broker en voor rendements berekeningen. De ingehouden belasting krijg je terug maar valt weg tegen de te betalen box 3 heffing. Hoewel je zou kunnen stellen dat je die altijd kwijt was geweest (i.i.g. voor het kerst arrest 2021).

Voor het netto forward dividend doe ik overigens bruto dividend min box 3 heffing en dividend lek. Dat geeft de beste indicatie voor wanneer er van dividend geleefd zou kunnen worden.

Kapitalisman zei

Bruto. De ingehouden dividendbelasting zie ik als een vordering op de belastingdienst (een bezitting dus). Die vordering wordt jaarlijks verrekend met de te betalen box 3 belasting.

Mr Groeigeld zei

@Henk: dat hou je nauwkeurig bij. Ik tel meestal wat we per maand nodig hebben en tel daar wat bij op voor het bruto bedrag. Maar jouw methode is nauwkeuriger.

Mr Groeigeld zei

@Kapitalisman: zo doe ik het ook, ik zie het ook als vordering die wordt verrekend.