3 december 2022

Dividend update - november 2022

Richting het einde van het jaar zijn oktober en november hier thuis een soort "tussenmaanden". Weinig verjaardagen, weinig speciaals, maar wel donker en koud buiten. Aangezien ik geen wintermens ben, kijk ik vaak uit naar de Kerstdagen. De beurzen lijken ook vooruit te kijken voorbij de hoge inflatie en lijken een positieve draai te hebben ingezet. Of dat structureel is, moet nog blijken. Tijd om te kijken naar de afgelopen maand qua dividend.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend november: €160
  • Dividend heel 2022: €2747
  • Jaarlijks (forward) dividend: €3658 of 3733 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,5%

Ondanks dat november normaal een kleine maand is qua dividend, was het dit jaar maar liefst 142% meer dividend dan vorig jaar! Dat komt vooral door DXSB, dat in november uitkeert. Mooie dat deze ETF in off-maanden bijdraagt aan de stijging. Door de dollardaling t.o.v. vorige maand zakt het jaarlijkse dividend in euro's iets terug, maar dat middelt weer uit over lange termijn.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Automatic Data Processing (ADP): +20%
  • Aflac Inc. (AFL): +5%
  • Atmos Energy (ATO): +8,8%
  • TriplePoint Venture Growth (TPVG): +2,8%
Mooie verhogingen, zeker die van ADP. De verhoging van TPVG neem ik met een korreltje zout. Aangezien het een Business Development Company is (BDC, vanuit de opstart van mijn portfolio) flucteren ze weleens met het dividend. Samen zorgen ze voor zo'n €8,50 aan extra dividend op jaarbasis. Niet veel, maar hiervoor had ik zelf €340 (tegen 2,5% dividend) moeten inleggen.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 28st

Deze maand dus geen grote of individuele aankopen.


Samenvatting


Niet gek voor een "tussenmaand". Wat ik sinds vorige maand ook doe, is omrekenen hoeveel de dividendverhogingen bijdragen aan het forward dividend. Ondanks dat het soms kleine bedragen zijn, motiveert het mij erg om te zien hoeveel ik zelf had moeten inleggen om eenzelfde verhoging te realiseren.
Volgende maand is het december. Niet alleen kijk ik uit naar de Kerstperiode en een beetje vakantie, maar ook naar het dividend, aangezien december vaak een grote maand is.


Hoe was jullie maand qua dividend?

5 opmerkingen:

Quint zei

Wat een mooi november-dividend. Klopt je berekening van je jaarlijks forward dividend wel? Je YTD-2022 staat op €2747, als ik daar zo'n €350 bij optel voor december '21 dan kom ik veel lager uit dan €3658...

Mijn november was met €120 niet spetterend. YTD €4824 dus 2022 gaat een lekker dividendjaar worden. Ik sta inmiddels ook weer op een bescheiden koerswinst. Met een eindejaarsrally erbij kan het toch nog een spannend maar fraai 2022 worden.

Aankopen in november:
- Qualcomm
- Microsoft
- VWRL

Mr Groeigeld zei

@Quint: het YTD dividend gaat over het lopende jaar (2022). Aangezien ik gedurende het jaar inleg, telt dat dividend slechts beperkt mee in het lopende jaar. Vandaar dat het YTD altijd achterloopt op het forward dividend. Dit jaar heb ik nog eens extra ingelegd na verkoop van ons huis, vandaar het grote gat. Verder zit er nog een bruto/netto verschil tussen, misschien moet ik dat nog eens gelijktrekken in de rapportage.
Als ik volgend jaar niets inleg en er geen dividendverhogingen zouden zijn, zou ik in 2023 het forward dividend van 2022 moeten krijgen (min belasting).

Jouw YTD dividend is al flink zeg. Wat bedoel je met koerswinst, over 2022 of over je hele portfolio?

Quint zei

Aah, nu snap ik jouw forward dividend (logisch achteraf gezien).

Met koerswinst bedoelde ik waardestijging (jaarresultaat) van mijn hele portefeuille vanaf 1/1/'22, geen rekening houdend met dividenduitkeringen. Dat is nu zo'n +2,5% maar het stond gedurende 2022 behoorlijk onder druk. Tijdens de mindere periodes heb ik overigens extra geïnvesteerd.

Mr Groeigeld zei

@Quint: dat is een mooi resultaat als je dit jaar nog een positief saldo eruit weet te halen. Die waardestijging op jaarbasis vind ik lastig berekenen (volgens mij heeft DeGiro ook niet een dergelijk overzicht). Al je eigen inleg gedurende het jaar telt namelijk ook mee in stijgingen/dalingen. Als ik puur kijk naar nu vs 1-1 min mijn eigen inleg, dan kom ik ook net positief uit.

Quint zei

Ik heb 2 rekeningen.

Bij ABN AMRO is het een standaard overzicht wat je kunt kiezen, dus daar weet ik het op de euro nauwkeurig.

De GIRO heeft het volgens mij inderdaad niet, helaas. Ik noteer wel de totale winst/verlies aan het einde van het jaar. Dus kan ik het enigszins terugrekenen gedurende het volgende jaar. Jammer want ik vind het wel aardig om terug te zien hoe het gaat.