16 maart 2021

Wij zijn niet normaal

Vandeweek kwam ik in een situatie, die me liet zien, dat we in een enorme luxe positie zitten. Dat wij niet normaal zijn. Met "wij" bedoel ik mijn vrouw en ik, maar ook wij mede bloggers en lezers op onze weg naar financiële onafhankelijkheid.

Een aantal van mijn oudere collega's waren aan het praten (meer klagen) over hun pensioen. Twee ervan kwamen net rond met hun pensioen, wilden hun hypotheek gaan oversluiten naar 20 jaar vast en konden de vier maanden periode naar AOW inkomsten niet overbruggen met eigen geld. Daarom wilden ze hun pensioen wat naar voren trekken.

Mijn eerste gedachte (die ik voor mezelf heb gehouden): als je op je 64e in bovenstaande situatie zit, dan heb je toch iets verkeerd gedaan de afgelopen 40/45 jaar.

Mijn tweede gedachte: of zie ik de wereld misschien op een andere manier dan de meeste mensen...?


Het deed me beseffen dat we in een enorme luxe positie zitten. We besparen, geven minder uit dan wat erin komt en investeren de rest. Als je al een tijdje bezig bent met financiële onafhankelijkheid kijk je misschien toch iets anders naar de wereld. Bewuster van je uitgaven en met een helder plan/doel voor ogen. Ondanks dat onze dagelijkse keuzes niet altijd op dat lange plan gericht zijn, houden we er onbewust toch rekening mee.

Na drie jaar in de FI/FIRE wereld te hebben rondgekeken, is dus ook mijn bias veranderd. Ik moet mezelf soms in mijn arm knijpen om me te realiseren dat 95% (of meer) van de Nederlandse bevolking hier helemaal NIET mee bezig is, en wellicht nog nooit van FIRE heeft gehoord, anders dan wanneer de brandweer langskomt. Soms flap ik weleens mijn mening eruit over iets financieels, dat voor mij heel logisch is, terwijl ik mensen om me heen hoor denken "waar heeft hij het over?".

Goed dus om af en toe weer met beide benen op de grond te komen. Wij zijn niet normaal.



Ben jij ook niet normaal? Heb je ook weleens het gevoel dat je hele andere financiële gedachten/keuzes maakt dan je omgeving?


14 opmerkingen:

Schrijver zei

Ik denk dat het vroeger gewoon heel anders was. Ik kan me nog herinneren dat de adviezen jaren geleden o.a. waren om je hypotheek niet af te lossen, want dat was belastingtechnisch onvoordeling. Aflossingsvrij lenen was de norm en geld lenen kon op elke hoek van de straat. AOW en pensioen liepen zonder problemen en gangbaar was dat mannetje werkte tot 65 en vrouwtje thuis klooide en aanhaakte bij de pensioendatum van mannetje.
Ik heb in 2004 ergens een hypotheekopleiding gevolgd, waar annuïtair en lineair zijdelings benoemd werden. Dat kwam immers eigenlijk niet meer voor, zeiden ze toen.

Hoe anders is het nu! Waarschuwingen voor mensen die nog aflossingsvrije hypotheken hebben, verplicht annuïtair of lineair afsluiten, steeds meer mensen die bezig zijn met aflossingen en bewuster leven.

Maar als ik zie hoeveel mensen nog steeds maximaal lenen omdat ze anders niet kunnen kopen, is men nog lang niet waar jij bent.

Belgische ingenieur zei

Ik ben ook bewust bezig met sparen en investeren op lange termijn.

Ik merk ook in mijn omgeving dat zeer veel mensen al hun geld opdoen, vaak aan frivole dingetjes als mode, dure drank en dure etentjes. Dankzij covid is dit gelukkig was minder. "keeping up with the joneses" valt gelukkig grotendeels weg.

Ik begrijp het hypotheek-systeem in Nederland niet zo goed. In België betaal je standaard rente+leenbedrag maandelijks af. Wij hebben onze lening 2 keer heronderhandeld en een deel vroeger terugbetaalt. Onlangs hebben we het reeds terugbetaalde bedrag weer opgenomen om een 2e woning te kopen om te verhuren (in eerste instantie aan mijn vader die minder goed met geld omgaat dan wij).

Paul zei

Ik denk dat het sterk te maken heeft (maar zeker niet alleen) met achtergrond/opvoeding en algemene intelligentie. Mijn ouders hebben eigenlijk nooit geld op de beurs gezet, hebben een deel van het huis aflossingsvrij en zijn totaal niet bezig met FIRE. Toch hebben ze een fatsoenlijke spaarpot, weten ze hoe hun pensioen eruit ziet en hebben ze het financieel goed voor elkaar (in mijn opinie). Dat is iets wat dan doorsijpelt naar de volgende generatie. Ik geloof dat je al eerder een blog schreef over je kinderen, jij zult vanuit dat oogpunt een vergelijkbaar beeld hebben Groeigeld?

Luxe of Zuinig zei

Herkenbaar, en ook wij bevinden ons in een luxe positie inderdaad. Door de jaren heen weet ik dat wij juist de niet “normale” kant op zijn gegaan en met allerlei situaties rekening houden. Wat is “normaal” vraag je je dan af? Heel simpel, wet van de grootste groep bepaald wat normaal is. Dat zijn we binnen met onze FIRE gemeenschap zeker niet. De vraag is echter, of wij dan zo gek zijn of zij ;-) Maar dat antwoord laat ik maar even in het midden.

In ieder geval mag je je gelukkig prijzen dat het nooit een probleem voor jou gaat worden.

Op naar een leven zonder baas zei

Ik denk dat ik ook niet helemaal normaal ben.......situatie man 66 en 5 maanden jawel sinds 1 maand zijn AOW. Ik moet nog tot 67 om mijn AOW te krijgen. Situatie vroeger was als de eerste partner van een echtpaar met AOW ging kreeg hij of zij het bedrag voor gehuwde, veel mensen werden al op 57,5 jaar met functioneel leeftijdsontslag gestuurd en ontvingen een uitkering tot aan de AOW leeftijd. En daar zit nou net het probleem voor veel ouderen. Het verschil in ons geval is ruim 60.000 euro netto. De meeste kunnen dit tekort niet tijdig herstellen, of hebben niet opgelet. Onze situatie was ik vertrouwde de overheid niet. Dus hypotheek bijna geheel afgelost, ondanks aflossingsvrije hypotheek en iedereen met gek verklaarde, gespaard om tekorten op te vangen, lijfrenteverzekering voor beiden afgesloten indertijd. Ik ben blij dat ik het niet vertrouwde. Nu hebben wij er profijt van. Nog steeds vind ik probeer zo zelfstandig mogelijk te zijn en te blijven zeker op het gebied van de centen.

Mr Groeigeld zei

Vroeger zat de wereld inderdaad anders in elkaar, met rentes tot zelfs 13% (ook op spaarrekeningen trouwens). Ondanks de tijd waarin iemand leeft, blijft het echter belangrijk om zelf na te blijven denken over de keuzes die je maakt, los van wat de overheid/instanties/reclame aanbevelen

Mr Groeigeld zei

In Nederland betalen we ook maandelijks rente+afbetaling. Wat je noemt (opnemen van reed betaalde bedrag) noemen we hier een opeet-hypotheek (of verzilveren met een mooi reclamewoord).

Zou corona wezenlijk iets hebben veranderd in het uitgavepatroon van mensen? Of zou al dat geld staat te wachten om weer te worden uitgegeven?

Mr Groeigeld zei

Zeker, naast eigen keuzes vind ik opvoeding en onderwijs een van de belangrijkste aspecten. Ik leer onze kinderen ook over financieën en beleggen, misschien wel juist omdat mijn ouders mij dat nooit hebben geleerd.

Qua financieel onderwijs op de basis- en middelbare school hebben we in NL echt een gebrek, vind ik. Als je mensen op jonge leeftijd met geld leert omgaan, zouden er later veel minder mensen met schulden zijn.

Mooi dat je ouders het goed voor elkaar hebben trouwens. Dat zie je wel meer bij de 'vorige' generatie (om maar even te veralgemeniseren): weinig belegd, lange hypotheek, maar toch een flinke spaarpot.

Mr Groeigeld zei

Haha, laten we dat maar in het midden.

Wat normaal is, wordt ook veel bepaald door commercie/reclame en sociale druk. Als mens is 95% van je gedrag onbewust automatisch en beïnvloedbaar. Daar wordt op ingespeeld. Misschien kenmerkt de FIRE gemeenschap zich wel door bepaalde karakter/psychologische eigenschappen, waardoor we minder vatbaar zijn voor commercie of sociale druk. Zou zomaar een onderzoekje waard zijn.

Mr Groeigeld zei

Wat je noemt, herken ik ook bij mezelf: drive om zelfstandig te zijn, eigen richting/keuzes maken, los van overheid/support.

Welke keuzes je ook maakt, als het maar je eigen keuzes zijn en je er goed bij voelt.

Goed bezig zo te lezen!

Mr. Robot zei

Herkenbaar, heel herkenbaar.

Mijn ouders hebben het ook goed voor elkaar. Afbetaald huis, mooie pensioen, goee spaarpotten en nu alle tijd van de wereld voor de kleinkinderen en te doen wat ze willen (al een paar jaar).

Ik denk dat er echt wel iets doorsijpelt vanuit je opvoeding of hoe je opgegroeid bent eventueel gekoppeld met in ieder geval een redelijk stel hersenen.

Want laten we eerlijk zijn, financiële educatie bestaat niet in ons huidige onderwijssysteem.

Mr Groeigeld zei

Zeker, een bepaalde opvoeding/afkomst/start helpt altijd mee. Echter zelfs als je dat meehebt, kun je het altijd nog vergooien.

Ik denk dat we blij mogen zijn met wat we hebben meegekregen, maar ook met onze keuzes en bewustzijn in wat we doen. Want inderdaad financiële educatie schiet nogal tekort.

Martijn zei

Wij zijn zeker niet normaal. Toen ik ruim 15 jaar geleden naar een hypotheekadviseur stapt met mijn HBO start salaris (€ 2000 bruto) kon ik voor 220k een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Ik heb dat om 2 redenen niet gedaan, ten eerste omdat er niks fatsoenlijks te vinden was voor dat geld (omgeving Utrecht) en ten tweede snapte ik niet veel van wat aflossingsvrij nu betekende voor mij. Maar er werd schaamteloos beweerd dat huizenprijzen alleen maar blijven stijgen en dat aflossingsvrij geen probleem is voor de toekomst.

Ik ben toen de sociale huur in gegaan. Hoe het daarna met de huizenmarkt afliep hebben we allemaal gezien. Tien jaar later heb ik alsnog een huis gekocht. Ik verdien bijna het dubbele van 15 jaar geleden en ik kan maximaal 200k lenen (lineair). En ik moet zeggen dat dit tenminste niet als een molensteen om mijn nek hangt.

En uiteraard doe ik al een paar jaar aan dividend beleggen met de insteek wat inkomen erbij te creëren om minder te hoeven werken. Toch doen nog steeds verrassend weinig mensen dit, in mijn eigen familie houd zelfs niemand zich ermee bezig. Tja, wat is normaal? Ik durf wel te zeggen dat de millenials in de toekomst beter hun eigen broek kunnen ophouden dan de babyboomers en 50-plussers van nu. Zij houden zich al veel meer bezig met maakbaarheid, onafhankelijkheid en duurzaamheid.

Mr Groeigeld zei

Dat merk ik ook, van die millenials. Ondanks dat de oudere/latere generaties het niet slecht hebben, zijn sommige millennials nu al bewust bezig met investeren. Of is dat weer onze bias, omdat we ermee bezig zijn (net zoals je opeens overal kinderwagens ziet als je zwanger wilt worden)...?