21 maart 2021

Zijn we gek geworden in Nederland?

Soms kijken mijn vrouw en ik naar Droomhuis Gezocht. Jaja, we zijn rond de 40 en kijken al naar omroep Max, wrijf het er maar in. We vinden het gewoon leuk om af en toe weg te dromen bij een huisje in het buitenland.

Rond de tijd dat we ons vorige huis wilden verkopen, hebben we onszelf de keuze gegeven: of ruimer/landelijker wonen in Nederland, of we bleven er wonen en kochten een huisje/appartementje in het buitenland erbij. Omdat dat "erbij" vaak veel extra werk/gedoe geeft, hebben we besloten om ruimer in NL te gaan wonen. We wonen nu namelijk liever altijd in het groen dan af en toe in het buitenland.

Bij Droomhuis Gezocht zagen we laatst twee afleveringen over Florida en Zweden. Voor wie het niet kent: er worden in het buitenland drie huizen gezocht met bepaald budget/wensen, waaruit gekozen kan worden. De mensen hadden een budget van €80.000 tot €100.000. We vielen bijna van de bank toen we zagen wat voor huisopties voorbij kwamen. In Zweden vrijstaande huizen met een lap grond en in Florida een appartement aan een golfresort. Voor €80.000!!

Zijn we in NL nu dus helemaal gek geworden?! Hier kost een gemiddeld huis inmiddels meer dan €360.000. Bizar veel dus in vergelijking. Het leven in Florida en Zweden zal waarschijnlijk wel duurder zijn dan hier, maar dan nog. 

Wij waren in ieder geval erg verrast. Dit opende voor ons weer de vraag waar we willen wonen als we stoppen met werken. Verkopen we dan ons huis (met kleine of nul resthypotheek) om een kleiner huis (waarschijnlijk duur, tegen die tijd) terug te kopen, of is het buitenland een optie (met hier in NL een apartementje)?

Zo zie je maar, je kunt nog altijd blijven dromen, ook al heb je je route/plan al duidelijk voor ogen.Dromen jullie weleens van een huis(je) in het buitenland?

14 opmerkingen:

mrs H. te B. zei

Nee, teveel gedoe.. maar een huisje aan zee, dat wil ik wel heel graag!!

Anoniem zei

In Zweden zijn de huizen niet overal zo goedkoop, in Stockholm zijn de huizen onbetaalbaar, en in veel kleine steden en de dorpen daar omheen hebben ze Nederlandse prijzen. De heel goedkope huizen liggen in gemeentes die leeglopen, vaak met weinig werk en voorzieningen in de buurt. Daar kunnen zeker interessante vakantiehuizen tussen zitten.

Anoniem zei

Het gaat vaak om houten huizen...

Anoniem zei

Als je "middle of nowhere" wilt wonen, kan je in Spanje heel goedkope huizen vinden.
Als je in/tegen centrum van een grote Spaanse stad wilt wonen, dan betaal je Nederlandse prijzen.

Suuz zei

Huizen in noordoostGroningen zijn ook goedkoop. 't Is maar net waar je kijkt, beetje appels met peren vergelijken. Maar als dat is wat je zoekt in een huis in 't buitenland, dan zit je goed voor weinig.

Mr Groeigeld zei

Misschien is het wel een vertekend beeld wat er wordt gegeven bij Droomhuis Gezocht, dat kan natuurlijk ook aan de hand zijn. Het lag inderdaad wel wat buitenaf, maarja, dat heb je al snel in Zweden.

Mr Groeigeld zei

In de VS bouwen ze ook vaak met hout en in Nederland gaan er ook stemmen op. Dat maakt een huis niet gelijk veel goedkoper (al zal het wel iets schelen)

Mr Groeigeld zei

Een beetje voorzieningen lijkt me wel handig. Onze blik ging ook richting Spanje met een appartementje.

Mr Groeigeld zei

Een anoniem hierboven zei het ook al, misschien wordt er inderdaad wel een vertekend beeld gegeven bij het programma. Al leken me de huizen in Florida in een prima buurt te liggen (ook nog op/bij een golfresort).

Mr Groeigeld zei

Da's ook een lekker idee, zeker nu we niet naar het buitenland kunnen reizen.

Nicole Orriëns zei

Nee, maar ik ben enorm honkvast en gehecht aan mijn woonplek. Maar qua prijzen klinkt het buitenland zeer aantrekkelijk inderdaad.

Mr Groeigeld zei

Met honkvast is helemaal niets mis hoor Nicole :-)

Het zoete Hongaarse leven zei

Zo'n 10 jaar geleden hadden wij dezelfde gedachte als jullie. Wij kochten toen een vrijstaande vakantiewoning in het zuiden van Hongarije. Voor de prijs van een garagebox in Eindhoven...

We gingen daar toen zo'n 5 keer per jaar op vakantie. Even de accu opladen midden in de natuur en daarna weer terug de ratrace in. Het voelde alsof we in de Matrix leefden in NL. En het vakantiehuis was ons ruimteschip in de échte wereld.

Daarom hakten we 2 jaar geleden de knoop door en hebben de Matrix voorgoed verlaten. We wonen nu voor vast in ons ruimteschip; een 120 jaar oude boerderij in zuid Hongarije in een rustig dorpje midden in een heerlijk landschap. Met kipjes en een moestuin.

We hebben maar van één ding spijt. Dat we het niet (nog) eerder hebben gedaan.

Mr Groeigeld zei

Lijkt me heerlijk om zo zelfvoorzienend bezig te zijn, buiten de rat race om. Leuke vergelijking ook met de Matrix.

Wat jullie hebben gedaan, is een hele stap inderdaad. Erg stoer. En ja, ik besef me ook dat het gewoon een keuze is, iets wat wij lastig vinden.

Onze kinderen zijn nog jong en we willen graag dat ze in NL opgroeien. Als we dat gevoel niet hadden, zouden we wellicht de stap ook al hadden gemaakt.