26 maart 2021

Morgan Stanley verkocht (en aankopen maart)

Begin maart had ik al een artikel gemaakt over Morgan Stanley (MS). Samengevat hebben ze Eaton Vance (EV) opgekocht, extra dividend uitgekeerd en de EV aandelen omgezet naar MS aandelen. In het artikel en de comments gaf ik al aan dat ik bedenkingen had om de Morgan Stanley aandelen te houden. Gezien het relatief lage dividend (1,7%), de pas recente dividendgroei en gezien het feit dat ik ze zelf niet zou hebben gekozen, heb ik ze vandeweek van de hand gedaan.

De verkoop heb ik samengenomen met mijn aankopen voor maart:

UGI Coroporation
Uit mijn portfolio analyse van januari bleek dat utilities ondervertegenwoordigd waren. UGI had ik al langer in mijn vizier. UGI houdt zich vooral bezig met distributie, transport en opslag van energie (voornamelijk gas). Aangezien mijn beeld is, dat komende jaren opslag en transport van gas en waterstof belangrijk zullen blijven/worden, leek UGI me interessant.

Kijkend naar de KPI's van UGI:
  • Dividend: 3,2%
  • Aantal jaren dividendgroei: 33
  • P/E: 14
  • Gemiddelde dividengroei: 8% afgelopen 5 en 10 jaar
  • Payout ratio: 44%
Prima getallen dus als je het mij vraagt.

Verizon
Uit diezelfde portfolio analyse kwam ook naar voren dat ik in een aantal sectoren teveel afhankelijk ben van één bedrijf, zoals AT&T (T) in de communication services. Als tegenhanger van AT&T heb je natuurlijk Verizon (VZ), wat aan het groeien is naar een stabiele dividendbetaler.

Kijkend naar de KPI's van VZ:
  • Dividend: 4,5%
  • Aantal jaren dividendgroei: 16
  • P/E: 13
  • Gemiddelde dividengroei: 2,2% afgelopen 5 jaar
  • Payout ratio: 58%
Ook hier prima getallen als je het mij vraagt. De dividendgroei is niet erg hoog en ligt stabiel rond de 2%. Ondanks dat, is Verizon aan het groeien als bedrijf en leek het me een mooie tegenhanger van AT&T.


Met de verkoop van MS leverde ik $9,8 dividend in, daarvoor kreeg ik $36 dividend voor terug van UGI en UGI (dus inclusief mijn eigen maandelijkse inleg).Wat waren jullie aankopen in maart?

12 opmerkingen:

Tijmen zei

Leuk artikel weer groeigeld��.
Ik ben in maart begonnen met een aantal nieuwe potientele groeiposities, omdat ik voornamelijk dividend aandelen in porrofolio heb.

Aankopen desktop metal, just eat en Alibaba

Mr Groeigeld zei

Dankje Tijmen. Groeiaandelen zijn interessant, toch hou ik het voorlopig op dividendgroeiaandelen. De groeiaandelen die ik dan mis, komen bij mij terug in ETF's.

Dividendbelegger zei

Prima aankopen en houd deze lijn vast met je aankopen.


Als je het mij vraagt mogen er nog wat van die onbekende financials uit en omgeruild worden voor de toppers die je nu gekocht hebt. ;-)

Gr

Dividendbelegger

Mr Groeigeld zei

Dankje. Dat sommigen wat minder mainstream zijn, wil niet zeggen dat het slechte aandelen zijn ;-)

DKK zei

Het verkopen van MS lijkt mij een goede keuze. Het bedrijf is momenteel wat overgewaardeerd. Goed dat je de opbrengst hebt gebruikt om verder te spreiden. Met UGI heb je gekozen voor een mooie groeier in de nutssector. VZ is een degelijke keuze. Ze hebben net als T bergen schuld, maar een veel gunstiger structuur. Het dividend is veel veiliger.

Mr Groeigeld zei

Precies, de afhankelijkheid van T als enige aandeel in de sector zat me niet lekker. Ze zijn wel hard hun schulden aan het afbouwen, maar een tweede positie in een concurrent leek me een mooie spreiding.

Martijn zei

Ik heb mijn Aegon aandelen na jaren eruit gegooid. Door het dividend was het een betrouwbaar aandeel, maar de fundamentals van het bedrijf waren dat niet. Nu het dividend ook nog eens gedecimeerd is en er niet echt een prognose is voor de toekomst, besloot ik een ander aandeel te zoeken. Ik heb de aandelen met winst verkocht, wat ook altijd fijn is.

De vervanger voor Aegon is Walgreens Boots Alliance geworden. Het dividend is op dit moment 3,6% wat wordt verklaard door de continue stijgende aandeelwaarde. Daarnaast wordt 4 maal per jaar dividend uitgekeerd wat al jaar op jaar stijgt. Dit lijkt mij een goede keuze voor de komende jaren.

Mr Groeigeld zei

Prima aankoop, die van WBA, ik heb ze zelf ook. Af en toe is een herbalancering niet erg, alleen moet het niet teveel impact hebben (ik merk qua dividend nog steeds de impact van mijn herstructurering vorig jaar). Goed dat je Aegon nog met winst hebt verkocht.

SamEast zei

Tip voor de Utility sector: VST. Momenteel een koopje rond de $17.

SamEast zei

Heb je trouwens naast UGI ook nog ATO overwogen? Ik kan zelf maar moeilijk kiezen

Dividendbelegger zei

Dank SamEast voor de tip.

ik heb VST gekocht en omgeruild voor ED.

Ben dol op aandelen die afgestraft worden door een eenmalig effect en daarna weer gewoon de wel omhoog kunnen vinden. Tenzij we elk jaar die extreme winters krijgen in Texas.

Lage P/E
Laag uitkeringspercentage
mooi dividend tussen de 3% en 4%

Mr Groeigeld zei

ATO heb ik al in mijn portfolio zitten. Ik wil graag eerst spreiden, daarna bestaande posities verhogen/uitbouwen.