7 oktober 2020

Wat te doen met Shell?


Vandeweek tikte de koers van Shell net onder de €10 aan. Als je het mij vraagt een historisch, zo niet dramatisch moment. Waar Shell bij veel mensen een hoeksteen was van de beleggingen, met een ongewijzigd dividendbeleid sinds de tweede wereldoorlog, is de koers nu vergruisd. De olieprijs was al een tijd aan het rommelen, sinds maart wordt er een stuk minder gevlogen en gereden, waarna Shell ook nog eens met een dividendverlaging en winstwaarschuwing kwam. Dit resulteerde afgelopen week in de mededeling dat duizenden banen worden geschrapt en er wordt geherstructureerd om nog winstgevend te kunnen blijven. Dat doet bij veel mensen pijn.

Om bij mezelf te blijven: mede dankzij Shell heeft mijn dividend een flinke knauw gekregen en staat ook mijn portfolio nog altijd onder water. Mijn positie heeft nog altijd een verlies van 56%.

Dus wat te doen met Shell? 

In zo'n situatie zijn er drie opties:
  1. Verkopen: wellicht had ik gelijk op de verkoopknop moeten meppen toen de dividendverlaging bekend werd. Maarja, als, als...Dit moment vind ik in ieder geval te laat om te verkopen. 
  2. Niets doen: dit heb ik gedaan. Even kijken waar het heengaat. 
  3. Bijkopen: gebruik maken van de dip, mits je het volste vertrouwen hebt in het bedrijf

Ik hink dus tussen niets doen en bijkopen. Shell is een groot bedrijf met slimme mensen, dus ooit komt dit goed. Bij olie denken mensen vaak alleen aan brandstof en vervuiling, maar olie is nog enorm belangrijk voor de productie van allerlei producten (kijk eens naar al het plastic om je heen). Ook loopt Shell t.o.v. concurrenten voor op de energietransitie en zijn ze duidelijk stappen aan het zetten hierin.

Laat ik het eens objectief bekijken aan de hand van wat cijfers:
  • Huidig dividendrendement: 4,9%
  • P/E: rond de 10
  • payout ratio: 26% (12-maanden gemiddelde)

Op zich geen gekke cijfers als ik er zo naar kijk. Zelfs met mijn gemiddelde aankoopkoers heb ik nog een rendement van 2,2%. Op het moment dat ik dit type, stijgt de koers bijna 3%. Uiteindelijk komt het dus neer op de vraag: heb ik voldoende vertrouwen in Shell om bij te kopen (gemiddelde aankoopprijs verlagen), of negeer ik de koers een tijdje tot deze zich wat herstelt?


Wat is jullie mening, bijkopen of afwachten?

14 opmerkingen:

Creatief met geld zei

Gisteren was er een interview met een aandeelhouder op radio 1 dat shell de boot mist wat betreft innovatie en duurzaamheid. Ik zou er mijn geld niet meer op inzetten.

Geld is tijd zei

Van alle aardolie wordt ongeveer 3% plastic gemaakt. Ik zou me dus niet echt rijk rekenen. Ook zie je dat je de energietransitie beter kunt overlaten aan "new kids on the block" in plaats van de oude fossiele industrie.

AssOnFire zei

Wat ik zou doen? Even helemaal niets. Een trendanalyse op weekbasis laat zien dat de bodem nog niet bereikt is. Ik zou daarom sowieso met bijkopen wachten tot deze neerwaartse trend is afgevlakt.

Anoniem zei

Je cijfers zijn vertekend: als je alleen naar de corona kwartalen kijkt, is de P/E veel lager (negatief). In jouw cijfers zitten waarschijnlijk Q3 and Q4 2019 nog in?
Ze zitten wellicht in de top qua energie transitie qua olie bedrijven. Maar ze hebben in die markt ook concurrentie van veel andere spelers. Hoeveel winst is daar te halen? Over het algemeen is er vooral winst te halen als er maar een paar spelers in een markt zitten, dat is bij de energietransitie niet het geval.
Als de economie aantrekt, zal Shell dan meer profiteren dan anderen? B.v. als er weer meer gevlogen wordt met meer vraag naar kerosine. Zal shell dan meer profiteren dan een vliegveld, vliegtuigbouwer of airline?
Met losse aandelen probeer ik me altijd de volgend 2 vragen te stellen:
- Is het (lange termijn) risico lager dan het gemiddelde van de markt
- Is de outlook beter dan het gemiddelde van de markt
Ik denk dat je met shell relatief veel risico loopt voor een beperkte kans op rendement. Ik zou daarom niet bijkopen.

Dividendbelegger zei

Tja lastig,

Maar ik zou zelf bijkopen omdat het inderdaad een groot bedrijf is en toch wel weer komt bovendrijven tzt. Al is het niet met olie dan is het wel met een alternatieve bron van energie.

Als iedereen wacht en angstig is, is juist het moment om toe te slaan.

ps mijn zoon van 14 zie gisteren "Pap, koop even voor mij voor 500 euro aandelen van Shell" Bron: een van zijn youtubers die hij volgt neem ik aan.

Zo gezegd zo gedaan.

Mr Groeigeld zei

Klopt (ik dacht iets van 8% trouwens), maar het is ook nodig voor autobanden, wasmiddel e.d. dus die zullen nog wel even blijven. De vraag is inderdaad hoeveel Shell kan doen in de transitie.

Mr Groeigeld zei

De P/E is inderdaad 12 maanden trailing. Kortere periodes bekijken werkt vaak ook vertekenend, vandaar.
Losse aandelen is inderdaad een risico, maar als je voldoende spreidt, valt dat wel mee. Veel mensen hadden Shell als hoeksteen in hun portfolio, die tijd lijkt nu te zijn veranderd.

Mr Groeigeld zei

Kijk, dat is nog eens een goede bron ;-) Goed dat hij nu al van dat soort zaken bewust is.

Mr Groeigeld zei

Blijft lastig. Ik kan ze natuurlijk altijd nog een paar jaar op de plank laten liggen en niet naar omkijken.

Mr Groeigeld zei

Volgens mij is Shell er vol mee bezig. Maar goed, een beeld van 1 aandeelhouder is natuurlijk ook vrij subjectief.

Anoniem zei

Zag vandaag dit langskomen. De leverage van de grote franse bank societé generale is sinds het begin van de zomer van 104% opgelopen tot 141% eind september!!!!Dus verwijder alle europese financials als de bliksem uit je portefeuille.Want je verlies op shell zal in het niks verzinken met wat je gaat kwijtspelen op banken!!

Creatief met geld zei

Hij vertegenwoordigde een groep aandeelhouders genoemd Follow this.

Unknown zei

Ik heb helaas geen glazen bol, maar ik heb toch mijn Shell positie uitgebreid.Wellicht ben ik een naïeve koopjesjager, maar mijns inziens is Shell te hard afgestraft. We praten hier over een miljarden multinational.
Dat de olie en gaswereld krimpt en geen toekomst meer heeft op de huidige manier, dat weten alle oliebedrijven wel. De vraag is, wat gaan ze nu doen. Ook voor Shell geldt dat er veel mogelijkheden zijn. De vraag aan Shell is, welke kant gaan ze op?

Martijn

Mr Groeigeld zei

Dat zijn zeker goede vragen, waar ze waarschijnlijk iedere dag mee bezig zijn bij Shell. Hadden we maar zo'n glazen bol...