8 mei 2020

Record energie opgewekt in april


Vorige maand schreef ik al over een aantal "voordelige" gevolgen van een maand thuisblijven. Eén van de punten was, dat de luchtkwaliteit flink is verbeterd. Naast het feit dat dat al fijn is, zorgde het samen met flinke zonperiodes voor record-opbrengsten voor zonnepanelen. Zo ook bij ons.

Vorig jaar juli hebben we zonnepanelen laten plaatsen, genoeg voor zo'n 3100kWh. Dat zou ongeveer voldoende moeten zijn om ons jaarverbruik te dekken. Afgelopen maand hebben ze maar liefst bijna 500 kWh opgebracht. Dat is dus bijna een zesde deel van ons jaarverbruik in één maand opgewekt en zelfs meer dan augustus vorig jaar!





Nu zal dat niet iedere maand zo zijn, maar het tikt aardig aan. Waar we in de wintermaanden veel energie verbruiken (o.a. door o ze pelletkachel), ligt dat in de zomer een stuk lager. Tot eind april hebben we 1680 kWh elektriciteit verbruikt en 1096 kWh opgewekt. Met het jaar dus 5 maanden oud hebben we al 65% van ons verbruikte energie weer opgewekt. Geweldig!

Komende maanden zal ons energieverbruik dalen (geen kachel aan, later licht aan, was buiten drogen ipv wasdroger). Daarmee gaat de hoeveelheid opgewekte energie dus voorlopen op de hoeveelheid verbruikte energie en zo een "marge" opbouwen voor de winter. Een prima investering dus die zonnepanelen!

Wat doen jullie qua zonnepanelen? Net genoeg om je verbruik te dekken of zorg je voor een flink overschot?




9 opmerkingen:

Martijn zei

Hallo,
Leuk stukje! Het is verslavend om energiezuiniger te worden.
Wij hebben 12 panelen sinds 2013. Wij zijn 2-verdieners en niet veel thuis, dus qua elektriciteit wordt ons verbruik precies gedekt. Veel plezier met de zonnepanelen.

Mr Groeigeld zei

Dankje. Het is inderdaad net als met aflossen, aardig verslavend als je er eenmaal aan begint.

Anoniem zei

Klopt het dat de overheid de 'saldering' gaat afbouwen en je rond 2028 geen tegemoetkoming meer krijgt voor aan het net teruggeleverde elektrische stroom ?

Mr Groeigeld zei

Dat klopt grotendeels, bekijk vooral even de 2e link in dit artikel. Effectief gezien wordt nu de geleverde stroom 1-op-1 verrekend met de afgenomen stroom. De overheid bouwt de subsidie hiervoor langzaam af, waardoor je in de toekomst een kleinere tegemoetkoming krijgt dan nu. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, blijft de terugverdientijd ongeveer gelijk.

Anoniem zei

Wij hebben 18 panelen op het dak, in een energiezuinige en gasloze woning uit 2014. We wekken zo'n 5000 kWh per jaar op, maar hebben ook een warmtepomp. Ons verbruik zit op zo'n 4500 kWh per jaar, dus we houden iets over. Aan de energiemaatschappij betalen we over het hele jaar zo'n 125-150 euro.
Nu we ons aan het oriënteren zijn op een grotere woning is de energievraag van die nieuwe woning wel erg belangrijk voor ons. We hopen iets te kunnen vinden waarbij er door een overschot aan energie een kleine elektrische auto kan worden opgeladen. Ik snap dat dat in de winter een lastig verhaal is en blijft, maar denk dat er op die manier nog wel wat te besparen is op reiskosten.

Anoniem zei

Ok, gelezen en duidelijk. Wel weer een voorbeeld van de onbetrouwbare overheid.

Mr Groeigeld zei

Dat is een mooi bedrag per jaar. Daar komen wij met ons huis uit 1950 niet mee uit ;-)

Het zoete Hongaarse leven zei

Ja april was een topmaand voor de panelen, hè? Wij lieten vorig jaar 15 zonnepanelen installeren op onze (Hongaarse) boerderij. Die leveren bijna 4000 kWh (4500 Wpiek). Ondanks dat we op inductie koken, een stekkerhybride en in de kamer en badkamer elektrische vloerverwarming (samen 2400 W)spelen we toch ongeveer quitte. In Hongarije is de stroomprijs trouwens een stuk lager. Rond 14 eurocent en ook de vaste lasten zijn een stuk goedkoper. Omdat ook het plaatsingtarief van de panelen hier wat lager is dan in NL is de terugverdientijd zo'n beetje vergelijkbaar. Nog veel zonnige uren wens ik je!

Mr Groeigeld zei

Dat is aardig goedkoop daar in Hongarije (lees ik ook weleens op jullie blog). Misschien toch maar eens overwegen qua emigratie ;-)
Jullie ook fijne zonnige dagen!