23 mei 2020

Vakantiegeld


Mei is voor veel mensen een mooie maand qua extra inkomsten: dan komt namelijk het vakantiegeld binnen. Het is zo'n 8% van je bruto jaarloon en is buiten Nederland en België blijkbaar onbekend.

In deze corona-periode zullen een stuk minder mensen het geld gebruiken voor vakantie, zo ook wij. Waaraan besteedt men het dan wel?

Uit onderzoek van RTLZ blijkt dat we het dit jaar vaker op onze spaarrekening zetten dan vorig jaar, mede door de onzekere tijden. In de overige soorten bestedingen is weinig veranderd, zie het plaatje hieronder.


Bron: RTLZ

Het valt me op dat slechts 2% het gebruikt om te beleggen. Het is immers een extraatje. En wat doen wij ermee? Ook wij zetten een groot deel op de spaarrekening. Ik was al een tijdje bezig onze buffer aan te vullen, aangezien die aardig was gedaald. Dat komt nu dus mooi uit.

Het wordt bij ons een repeterend patroon: naast het beleggen en aflossen vul ik de buffer aan tot hij vol genoeg is en we een verbouwing of andere grote (geplande) uitgave/investering doen. Daarna weer terug naar het proces van langzaam aanvullen. Het vakantiegeld versnelt dit proces nu mooi.


Wat doen jullie dit jaar met het vakantiegeld (als je het krijgt)?

23 opmerkingen:

 1. Ik krijg mijn vakantiegeld uitgesmeerd over elke maand, en heb dan ook geen bijzonder doel hiervoor. In plaats daarvan heb ik een potje "vakantie" dat ik elke maand vul.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ook natuurlijk. In één keer uitbetaald voelt het wel als een extraatje, maar is in feite een soort uitgesteld loon.

   Verwijderen
 2. Bij mij ook uitgesmeerd over iedere maand. Meestal ontvang ik wel een bonus. Beiden gebruik ik om te beleggen :). Onze hoofdvakantie is zomer's met een (oude) caravan en dat kost eigenlijk alleen kampeergeld, wat extra boodschappen en benzine. Net als de kleinere tussentijdse vakanties betalen we dat gewoon van de lopende rekening. In die maanden dan liever even geen andere grotere, planbare uitgave, zoals aankoop of vervanging van meubels, apparaten, reparaties, onderhoud, etc. Ik denk dat veel huizenbezitters naast vakantiegeld ook de belastingteruggave rond deze tijd mogen verwelkomen. Die gebruiken wij om de algemene buffer aan te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een mooie aanpak, zeker als je de vakanties zonder verdere reservering kunt bekostigen.
   De belastingdienst is er vroeg bij dit jaar, ik had gisteren ook al een brief over de belastingteruggave.

   Verwijderen
 3. Ik spaar het liever op. Vakantie is meestal voor ons niet nodig om extra geld opzij te leggen. Wij als gezin gebruiken dan het geld wat wij als doorbetaald krijgen van mijn loon in de vakantieperiode. Verder heb ik wel voor het eerst dat ik de belastingdienst terug moet betalen, dus ja, is daar het vakantiegeld toch uiteindelijk weer goed voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ai, terugbetalen vind ik nooit leuk. Daarom ga ik vaak wat krapper zitten (bijv. Met HRA) zodat we altijd iets terugkrijgen.

   Verwijderen
 4. Ik spaar het, 50% buffer en 50% extra aflossing hypotheek. Ik vier mijn vakantie thuis op balkon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit jaar ook geen vakantie voor ons ivm corona. Gewoon lekker thuis klussen, in de tuin wroeten en leuke dingen doen. Misschien bevalt het nog ;-)

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Goh... wat flauw om zo'n opmerking anoniem te plaatsen.

   Verwijderen
  2. Waar dat vakantiegeld allemaal niet goed voor kan zijn ;-)

   Verwijderen
 6. Omdat we in ieder geval deze zomer niet weggaan en hoogstwaarschijnlijk in de kerstvakantie ook niet kan ik het sparen. Ik wil nog een steeds een nieuwe tablet dus misschien koop ik die deze zomer. Ook wil ik nog steeds gaan beleggen bij DEGIRO....keuzes genoeg. Vakantiegeld is voor mij altijd extra want een vakantie betalen kan ik gelukkig ook zonder dit geld. Nu doe ik er nog een niets mee, parkeer het wel op een spaarrekening for the time being.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Keuzes genoeg zo te lezen. Bij DeGiro moet je je wel op tijd aanmelden ivm de wachtrij.

   Verwijderen
  2. Ik heb vorig jaar al een rekening geopend... hopelijk sluiten ze m niet voor ik zover ben!!

   Verwijderen
 7. Ik. Krijg het deze maand in een keer en ga het in me huisje steken die ik aan het opknappen ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat doet de overheid met al die extra belaste vakantiegelden, zorgpremie omhoog gooien, autogebruik belasten, ga zo maar door

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op de datum 2-02-2022 komt er positieve energie op moeder aarde een maand later zullen de banken vallen want geld is slechte energie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorlopig is de SSN=0 vandaag (Sunspot Number).

   Verwijderen
 10. Vorige week hoorden we dat we geen vakantiegeld krijgen dit jaar. Ik werk bij een middelgrote onderneming in het toerisme. We komen de klap waarschijnlijk niet te boven en dan is vakantiegeld 'peanuts'. WW in t vooruitzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ai dat is geen fijn nieuws om te horen. Dan is dat vakantiegeld inderdaad even minder belangrijk, maar je baan des te meer. Hopelijk loopt het nog goed af.

   Verwijderen
 11. Such a great post. I love passive income investment because it has got more advantages compared to disadvantages. Dividends are cool.

  BeantwoordenVerwijderen