3 mei 2020

Dividend update - april 2020


Na de vorige dramatische maand, in april gelukkig wat herstel. Nog steeds geen zwarte cijfers in mijn portfolio, maar wel wat minder dramatisch dan eerst. Hieronder mijn dividend-overzicht van april.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend april: €128
 • Dividend heel 2020: €530
 • Jaarlijks (forward) dividend: €2283 of 2451 EUR/USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 5,1%In april heb ik "slechts" 7% meer dividend ontvangen dan vorig jaar. Dat komt vooral doordat een aantal uitkeringen iets zijn verschoven in de tijd (NRZ gekort en nog niet uitbetaald, MO nog niet uitbetaald) en doordat ik blijkbaar weinig nieuwe aandelen heb gekocht die in april uitbetalen.

Mijn jaarlijks dividend is met zo'n 6% gedaald, met dank aan Shell.


Dividend-veranderingen


In april werden de volgende dividend-veranderingen aangekondigd:

 • Johnson & Johnson (JNJ): +6,3%
 • Procter & Gamble (PG): +6,1%
 • Royal Dutch Shell (RDSA): -66%

Belangrijkste nieuws deze maand is de dividend-verlaging van Shell. Een historisch besluit om voor het eerst sinds WO2 het dividend te korten. En niet een beetje ook, maar liefst 66%. Dat hakt erin bij vele beleggers en pensioenfondsen. Shell werd daarmee gelijk in de uitverkoop gezet. Nu het dividend is teruggebracht naar zo'n 3,5% ken ik wel meer en wellicht betere bedrijven met meer potentie dan Shell. De vraag is dus of ik deze positie aanhoud of dat ik een deel verkoop als de prijs wat is gestegen. Ik verwacht nog wat verlagingen van een paar bedrijven. Gelukkig zijn er ook nog bedrijven die hun dividend wel verhogen!


Portfolio en aankopen


Afgelopen maand heb ik minder bijgekocht dan in maart. Voor mijn gevoel is de markt nog wat aan het zoeken. Ondertussen blijf ik beleggen in stevige, grote ondernemingen die een lang en stabiel track record hebben.


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in april waren:
  • Leggett & Platt (LEG): 22st
  • Walgreens Boots Alliance (WBA): 13st

  LEG is een uitbreiding op mijn bestaande positie, WBA is nieuw. Het stond al langer op mijn lijst, maar nu vond ik het een prima aankoop (4,2% dividend, P/E 11, 45% payout ratio, 7% en 13% dividendgroei de afgelopen 5 resp. 10 jaar). WBA is een farmaceutisch bedrijf op gebied van gezondheid.

  Samen met de dividendveranderingen daalt ons (forward) dividend naar €2283 of 2451 EUR/USD (en bedankt Shell).


  Samenvatting


  Een vreemde maand met dividendverhogingen en de historische dividendverlaging van Shell. Het valt me op hoe gemakkelijk Europese bedrijven hun dividend aanpassen n.a.v. een slecht kwartaal. In Amerika gebeurt dit ook wel, maar op veel kleinere schaal.

  Om eerlijk te zijn voelt het op dit moment een beetje als vechten tegen de bierkaai. Iedere maand beleg ik geld, maar gaat het dividend omlaag of blijft het stabiel. Misschien is dat juist de crux van deze aanpak: je moet blijven volhouden en inleggen in slechte tijden, er komt weer een tijd waarin de dividend-inkomsten omhoog gaan.  Hoe was jullie april? Hebben jullie verkoopplannen met Shell, of blijf je rustig zitten?


  12 opmerkingen:

  Kees zei

  Ik heb hetzelfde gevoel als jij, nog even bekomen van de Shell schrik, denk dat ik niet meer bijkoop maar rustig blijf zitten en dan maar genieten van lagere dividenden. Plannen om uit te breiden heb ik in ABBV, Ahold en Southern

  Paul zei

  Gegeven de huidige situatie waar Shell in verkeerd begrijp ik het. Momenteel verwacht ik wel dat Shell bij wat positievere ontwikkelingen van de economie weer op zal veren. Zowel in waarde als dividend uitkering. Dat zal wat tijd kosten, maar goed. Hun huidige dividend is gezonder (gegeven payout ratio), en nog steeds helemaal niet slecht.
  Kleine correctie wat betreft Walgreens: het is inderdaad een bedrijf op gebied van gezondheid, maar lijkt ook veel op Kruidvat: veel voedsel, snoepgoed, scheerspullen, shampoo's, condooms etc.. het is dus net iets genuanceerder dan puur pharmaceutisch

  Uitklokken zei

  Ik heb geen individuele stocks, maar wel high dividend ETFs. Deze doen het ook niet zo best, maar al een tijdje niet.
  Voorbeeld is NN: https://www.nnip.com/nl-NL/non-professional/funds/detail/NL0000289858
  Denk jij dat individuele stocks beter werken?

  Mr Groeigeld zei

  Plannen genoeg zo te lezen. Ik blijf ook nog even zitten denk ik.

  Mr Groeigeld zei

  Dat verwacht ik ook van Shell. Echter als het echt tijdelijk is, hadden ze ook wel even kunnen wachten met de verlaging. Maar voor de huidige ratio is het beter.
  WBA is inderdaad van allerlei markten thuis.

  Anoniem zei

  Shell met grote verliezen buiten gooien heeft toch geen enkele zin ! De olieprijs gaat niet zo laag blijven!Net op het punt dat de wereldeconomie wordt stilgelegd gaat de geschifte saoedische kroonprins volle gas olie oppompen. Natuurlijk stort de prijs in!
  Vergeet niet dat ruwe aardolie ook vele andere toepassingen kent dan energie. Kunststoffen,garen,ja zelfs geneesmiddelen..
  Voor mij zijn ze nog steeds een dividendbetaler en dus blijven ze in mijn portfolio.

  Mr Groeigeld zei

  Zelf heb ik zowel ETF's als individuele aandelen. Beiden doen het nu niet best. Welke je kiest, hangt vooral af van je voorkeur. ETF's hebben vaak beheerskosten en wat lager dividend. Met individuele aandelen loop je wat meer risico maar kun je een eigen selectie maken en krijg je de volle mep uitgekeerd, een soort van eigen ETF dus. Ik hou beiden aan, al zie ik de Europese ETF's voorlopig nog niet opkrabbelen.

  Mr Groeigeld zei

  De timing van de olie-vete was niet zo lekker gekozen nee. Na een paar dagen wat lezen/aankijken zit ik er ook zo in. Net als bij mijn andere posities: blijven zitten als je geschoren wordt.

  Mooi Dividend zei

  Ik hou Shell voorlopig ook aan. Het is altijd lastig om te bepalen wanneer nou verlies te nemen en afscheid te nemen van een positie, maar ik heb nu ook het idee dat nu verkopen aanvoelt als verkopen op een dieptepunt.

  Mr Groeigeld zei

  Daar lijkt het wel op ja. Sowieso lopen we als particulieren vaak achter de feiten aan. Meestal is de grootste klap al geweest voor je het door hebt.

  Mr. Robot zei

  Ik kan me voorstellen dat die Shell-verlaging pijn doet. Het is toch wel een flinke vermindering, gelukkig zie je ook de positieve effecten nog steeds in JNJ en PG.

  Ik ga gewoon gestaag door volgens plan, deze maand WBA, AFL en ADM bijgekocht. Volgende maand weer een nieuwe koopronde!

  Mr Groeigeld zei

  Mooie aankopen mr Robot. ADM bijkopen staat ook nog op mijn planning.
  En inderdaad, ik ga ook gewoon stug door met mijn plan. Als het goed is, komen we daar over 10-15 jaar prima uit.