8 december 2019

Loonsverhoging


Aan het eind van het jaar is het in ons bedrijf tijd voor beoordelingen. Ondanks dat ik mijn werk leuk vind en voldoende uitdaging heb, vind ik een stuk waardering na een jaar keihard werken ook belangrijk. En dan niet alleen in woorden, maar ook boter bij de vis. Dat is niet inhalig bedoeld, maar in een wereld waarin alles ieder jaar duurder wordt, is alleen een CAO-verhoging bijna niet meer voldoende.

Nu zat ik al een paar jaar redelijk hoog in een bepaalde schaal. Hoe hoger je daarin komt, hoe beter je zal moeten presteren om procentueel eenzelfde verhoging te krijgen (ook wel een wortel genoemd ;-)). Na een kort gesprekje kreeg ik een mooie promotie met salarisverhoging. Samen met de CAO verhoging begin volgend jaar ga ik er zo'n 6% op vooruit. Yes!

Zoals jullie me kennen, geef ik dit geld natuurlijk meteen uit aan luxe hebbedingetjes, etentjes en dure vakanties....niet dus. Aangezien ik een pay-yourself-first methode aanhoud, betekent het simpelweg extra inkomsten. Behalve in december dan, dat is over het algemeen een erg dure maand (verjaardagen, kerst, sinterklaas, auto-keuringen, houtpellets-bestelling).

Wat gaan we doen met deze extra inkomsten? Als ik kies uit extra sparen, beleggen of aflossen neig ik voorlopig naar extra sparen. Beleggen levert het meeste op, maar de all-time-highs van de laatste weken zijn wel erg hoog en ik leg al aardig wat in per maand. Extra aflossen doen we ook al. Onze spaarpot zal echter een stuk leger zijn na de verbouwing van de badkamer. Het lijkt me verstandig om de buffer eerst goed aan te vullen voordat we extra gaan beleggen of aflossen.


Wat doe jij met een loonsverhoging?

6 opmerkingen:

mariimma zei

Loonsverhogingen bepaal ikzelf, en toevallig heb ik besloten om per 2020 mijn uurtarief flink naar boven aan te passen.

Wat ik met zo'n loonsverhoging doe? Ik ben niet echt van plan om iets te wijzigen aan mijn uitgavepatroon, dus het komt erop neer dat ik meer geld overhoud om te investeren in passief inkomen en lagere lasten.

PA2RF zei

Van de 6% houd je netto 3% over. De andere 3% gaat naar Rutte. Reken je niet te rijk. Klein bier.

Mr Groeigeld zei

Heel goed. Zelf je eigen loonsverhoging bepalen lijkt me wel wat ;-) Het dividend zie ik ook als een soort loonsverhoging.

Mr Groeigeld zei

Fijn, zo'n positieve reactie ;-)
Volgens verschillende koopkrachtberekeningen (die ik inderdaad met een korrel zout neem), gaan we er in 2020 zo'n 1,3% op vooruit. Dat is exclusief loonsverhoging. Ik zie het dus wat minder somber in. Nu eens kijken wat de praktijk brengt volgend jaar.

PA2RF zei

Het is niet anders. Mijn opmerking is niet negatief bedoeld. Ik constateer gewoon een feit. Werken loont vaak niet met het progressieve belastingstelsel in Nederland. Google maar eens op 'armoedeval'. Vaak betaal je belasting over belasting. En wat dacht je van het hoge BTW tarief. Absurd vergeleken met andere landen. Beste jongetje van de klas. Ons systeem kan ook positief uitpakken. Ik ben van 5 naar 4 dagen per week werken gegaan. Netto scheelt dat maar 150 euro in de maand..

Mr Groeigeld zei

Daarover ben ik het helemaal met je eens. De belastingdruk in Nederland hoort bij de hoogsten ter wereld. Eerst betaal je inkomstenbelasting, dan over sparen/beleggen en/of BTW, dan nog eens schenk/erfbelasting. Zo hou je weinig over van je verdiende geld.